Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Pytania o komiksowe uniwersum Batmana

Zaczęty przez Q, 19 Styczeń 2008, 23:13:12

SpiritCrusher12

1.W takim razie po przeczytaniu wszystkich pewniaków w/w radzicie zabrać się raczej za serię detective comics? Już graysona  przeboleję, chciałbym być na bieżąco w uniwersum i szukam serii, która ,jeśli będę czytał od początku oczywiście, najlepiej mi to umożliwi. Mają to być mroczne, detektywistyczne wcielenia gacka - zatem w której serii najwięcej takich znajdę?
2.A co o serii "Batman" powiecie ciekawego?
3. Czyli dick jest batmanem, a damian robinem:
  - Jak przedstawiony jest nowy Batman? Czym różni się od Wayne
  - Jeśli Bruce nie jest BAtmanem to czym się obrcnie zajmuje?

Sorry za taki natłok pytań, ale chcę się dowiedzieć wszystkiego co mnie nurtuje od czasu rozpoczęcia przygód z Batmanem, a potem tylkko czytać, czytać i czytać... ;)

(A)nonim

Co do starych pyta?:

Ad 3. Jest niestety tak jak mówi Roy, nikt si? tak t? postaci? nie zabawi? jak Miller, s? wprawdzie jeszcze inne jego komiksy, ale to nie to samo, kontynuacja Powrotu to n?dzne pop?uczyny po nim, a w All Star, Batman miejscami jest zbyt (goddamn) przejaskrawiony. Oczywi?cie czasami w komiksach innych autorów wychodzi z Batmana skurczybyk, ale do poziomu Millera chyba nikt si? nie zbli?y?.
Ad 4. Po trzech numerach Detective Comics na razie, ale Batman Inc. powinno si? ?ledzi? bo b?dzie mia?o najwi?kszy wp?yw na komiksy o Batmanie.
Cytat
Nie daje mi spokoju to, ?e Grayson jest Batmanem heh...Mrugni?cie Jaki by? odzew fanów w tej sprawie?
Ciekawsza by?a reakcja fanów na Damiana, przeniesienie Bruce'a do prehistorii i prezentacja Batman Inc. Ogólnie w ostatnich latach nie jest nudno. ;D

A w ogóle zapomnieli?my o Arkham Asylum Morrisona, a znajduje on si? na tej samej li?cie co Year One, Killing Joke, The Dark Knight Returns, The Long Halloween - must read. ;)

A co do nowych:

Ad 1. Detective Comics takie jest, The Dark Knight ma takie by?, mo?e Batman & Robin takie b?dzie.
Ad 2. Obecnie nic specjalnego, superbohaterska nuda.
Ad 3. - Dick nie jest tak przygotowany i zaradny jak Bruce, cz??ciej improwizuje i bardzo ?atwo wpada w pu?apki.
- Bruce jest Batmanem, obecnie jest dwóch Batmanów (no w sumie to ju? nawet trzech). Bruce obecnie je?dzi po ?wiecie i tworzy globaln? dru?yn? "Batmanów" (powaga ;D).
Jestem Jen. Najpierw chciałabym założyć panu te rękawiczki. Sondaże mówią, że wyborcy lubią palce.

Roy_v_beck

2. - w serii "Batman" jest za dużo kolorowych postaci, za dużo akcji, za wesoło, ciężko mi się jest połapać, kto skąd się wziął, więc tobie tym bardziej nie będzie łatwo. Aczkolwiek jest to jeden z najładniej narysowanych obecnie tytułów.

3. Dodam jeszcze, że Dick weselszy jest, uśmiecha się, lituje itp...

(A)nonim

Trzeba podkreślić to "lituje". ;D
Jestem Jen. Najpierw chciałabym założyć panu te rękawiczki. Sondaże mówią, że wyborcy lubią palce.

SpiritCrusher12

Kurde, no i właśnie takiego Batmana chyba nie polubię :/ Litujący, wesoły, te określenia w ogóle mi nie pasują do postaci Batmana.

Czyli teraz w Gotham panuje Dick i Damian jako Batman i Robin, a Bruce jeździ po świecie szukać nowych uczniów...To ja Wam powiem, że chyba zatrzymam się na oldschoolach, wczesnych numerach z takim gackiem jaki powinien być (,a może chciałbym ,żeby był...). A autorzy niech się dalej wygłupiają... No nie ukrywam, że odrzucają mnie zbyt wesołe i przekombinowane wcielenia Batmana ( tak naprawdę już w ogóle postać Robina i idea "cudownego chłopca" mi nie pasowała hehe ;) ) - może przyjdzie na to jeszcze czas, ale jak narazie mam jeszcze prawie wszystkie must ready do ogarnięcia ( TLH, Dark Victory, Azyl + napewno zapoznam się z The haunted knight, bo podobno to bardzo ciekawe historie) no i potem cóż...Pewnie zacznę czytać wszystkie detectivy i obserwować The Dark Knight bo widzę ,że miłośnicy klasycznego gacka w nim pokładają duże nadzieje.

Jeśli macie dla mnie jakieś inne propozycję, to piszcie, chętnie się z nimi zapoznam. Jeśli nie to dziękuję wszystkim za pomoc w wejście do Gotham City i do zobaczenia! ;)

Edit: Mam jeszcze tylko dwa pytanka: Od którego roku ( chodzi o wydania ) zacząć czytać serię detective comics, by nie pominąć najważniejszych wydarzeń dla serii? Jak miałbym czytać od numery od 1939r. to...hehe ;)

(A)nonim

Możesz czytać po prostu starsze numery "Detective Comics" i "Batmana" (te wydane po Year One oczywiście) i stare serie "Legends of the Dark Knight" i "Shadow of the Bat".

Leon Kennedy

Cytat3. Dodam jeszcze, ?e Dick weselszy jest, u?miecha si?, lituje itp...

Dick jest w znacznym stopniu przeciwie?stwem Bruce'a i nikogo to nie powinno dziwi?. Nigdy nie by? tak mroczny, skryty i sk?onny do brutalno?ci jak Bruce i to dobrze, bo si? ró?ni? ;)

SpiritCrusher12

Witam ponownie!

Jestem już po 3/4 komiksu "Powrót..." i moje zdanie co do niego nie zmieniło się ;). Zdecydowałem się ,że po must readach, będę zaczynał czytać którąś z najpopularniejszych serii - oczywiście w grę wchodzi albo Batman albo detective comics. Bardziej opowiadam się za tym drugim, bo jest w nich ukazana ta mroczniejsza i bardziej detektywistyczna strona działań Batmana. Jednak po przeczytaniu kilkudziesięciu recenzji na serwisie, zauważyłem ,że w obu seriach zdarzały się numery kompletnie "nie potrzebne", co jest normalne w tak długich seriach.

Wiem ,że może za dużo wymagam, ale moglibyście wypisać mi roczniki, lub przedziały między numerami, w których to ukazywały się najlepsze komiksy z serii, z których mógłbym się najwięcej dowiedzieć?

Komiksów w tej serii ( DC ) jest ponad 800, więc raczej nie możliwe jest czytanie tego od początku ( nie mam zabardzo ani czasu, ani tym bardziej kasy by to zrobić ).
Zdaję sobie z tego sprawę  ,że to o co proszę może się wydawać trochę niedorzeczne, ale prosiłbym chociaż o orientacyjną wymianę roczników/numerów.

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc!

P.S Słyszałem ,że z nowszych komiksów DC, bardzo dobre są historie ze scenariuszem Paula Diniego - taki oldschool w nowszym wydaniu. Co o nich sądzicie?

P.S. 2 Dokładnie od którego numeru DC w rolę batmana wstępuje Dick?

(A)nonim

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Batman_comics
W tym linku masz podtytuł Modern Batman, który powinien ułatwić Ci sprawę, a sama wikipedia jest bardzo pomocna. Ta strona też może być przydatna http://www.batmanytb.com/comics/ tak samo jak takie serwisy: http://www.comicvine.com/batman-batman-in-bethlehem/37-111970/

Detective Comics Diniego to naprawdę świetna rzecz, takie TAS tyle że bez cenzury.

Z drugim PSem powinno to pomóc: http://www.batcave.stopklatka.pl/index2.php?id=komiks/dc2009

Roy_v_beck

CytatKomiksów w tej serii ( DC ) jest ponad 800, więc raczej nie możliwe jest czytanie tego od początku ( nie mam zabardzo ani czasu, ani tym bardziej kasy by to zrobić ).
Heh nikt chyba nie czytał wszystkich numerów Detective Comics. Tym bardziej, że w pierwszych 50-ciu conajmniej rzadko się Batman pojawiał. Polecam zacząć czytać od 800-nego numeru. Akurat "City of Crime" tam się zaczyna, więc to na pewno dobry początek. - tak czytając po kolei już po 20 paru numerach do runu Diniego się dojdzie, który zaiste bardzo dobry jest. Dokładnie tak jak napisał (A)nonim.

(A)nonim

CytatHeh nikt chyba nie czytał wszystkich numerów Detective Comics.
Zaczynam się zastanawiać czy Morrison wszystkich nie czytał ciągle wyciąga jakieś kwiatki. :D

SpiritCrusher12

Ok czyli na pocz?tek numery od 800 do krzy?owca, bo w?a?nie w tym numerze jak mniemam, nastaje era graysona ( u diniego to jeszcze bruce jest batmanem tak?)

A potem zaczniemy od pocz?tku modern age ( z tego wyczyta?em zaczyna si? numerem o originie scarface i to pono? bardzo ciekaw?).

Oprócz pytania o diniego i bruce'a mam jeszcze jedno:
Zaciekawi?a mnie posta? azraela. Czy w detective comics mog? znale?? jakie dobre historie z jego udzia?em?

Ponownie wielkie dzi?ki za pomoc! Przyrzekam, ?e to ju? ostatni post ;)

Roy_v_beck

CytatCzy w detective comics mog? znale?? jakie dobre historie z jego udzia?em?
Nie. Przynajmniej nie w ostatnich 100 numerach. Z Azraelem dobry jest jego pierwszy ongoing, czyli "Azrael v1", oko?o 100 numerów ma, w dodatku nawet legendarny Denis O'Neill pisze spor? ilo?? tych numerów, zw?aszcza te ostatnie, w sumie s? warte uwagi i ko?cz? w dobry sposób losy Jeana Paula Valleya. 

SpiritCrusher12

Jeszcze tylko te pytanie o dinim i jadę do gotham ( czy w tych komiksach, jeszcze bruce skrywa się pod maską nietoperza?) ;)

Leon Kennedy