Aktualności:

"Catwoman. Rzymskie wakacje" od 21 maja.

Menu główne

Pytania o komiksowe uniwersum Batmana

Zaczęty przez Q, 19 Styczeń 2008, 23:13:12

(A)nonim

Ten komiks to nie The Long Halloween, a polska wersja Batman: Haunted Knight, z której wycięto jedną historię. W oryginale były to trzy historie wydane w powiązaniu z serią Legends of the Dark Knight. Całkiem dobry komiks, w sumie pozbyto się najgorszej historii.

A to przetłumaczone Długie Halloween musi być jakimś fanowskim projektem.
CytatPodziękowania należą się Roy_v_beck -z Comics Flying Circus 2010-Gdyby nie o n i jego ciężka praca nie poczytałbym sobie tego komiksu.
Heh, dobrze trafiłeś, Roy jest tutaj użytkownikiem.
Jestem Jen. Najpierw chciałabym założyć panu te rękawiczki. Sondaże mówią, że wyborcy lubią palce.

Juby

Rzeczywiście to stworzyli fani, w tym Roy_v_beck. Musiałem to przeoczyć, ale jest to napisane przed samym komiksem na jednej z pierwszych stron. Brawa dla chłopaków, którzy to zrobili, zabieram się do czytania... :D
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Roy_v_beck

Cytat: (A)nonimCałkiem dobry komiks, w sumie pozbyto się najgorszej historii.
Ja bym właśnie powiedział, że najlepszej, najobszerniejszej, najmroczniejszej i najoryginalniejszej.

Uwielbiam jak ludzie mylą "Haunted Knight" z "The Long Halloween", a i przy premierze na stronie CFC się to zdarzyło. W takich chwilach rozumiem, czemu wychodzi jeden Batman na rok.
Hmmmm, nie myślałem też, że o Comics Flying Circus ludzie nie słyszeli, zwłaszcza że nawet na tym forum reklamuję tę grupę. W każdym razie Batmanów tam kilka jest. Zarówno tych klasycznych, jak i nowsze pozycje.

(A)nonim

Przy nazwie "Halloween" i tych samych twórcach mają prawo się mylić.

Hej macie nawet Green Lantern: Rebirth, nieźle.
Jestem Jen. Najpierw chciałabym założyć panu te rękawiczki. Sondaże mówią, że wyborcy lubią palce.

lady_ozzy

To pytanie już było... ale wtedy nie zwróciłam na to większej uwagi, a teraz nie mogę znaleźć. Chodziło o przestępce- taką hybryde Jokera z Riddlerem. (Osoba, która wtedy o to pytała mniej więcej tak to sformułowała).
<br /><br />[glow=red,2,300]Dom to organizm... żywiący się szaleństwem...<br />To labirynt, który śni...<br /><br />...a ja się zgubiłam...[/glow]

Leon Kennedy

Szczerze, to ja nie mam pojęcia o kogo pytasz, no przynajmniej teraz żadna postać mi do głowy nie przychodzi.

(A)nonim

lady_ozzy

Tak go przedstawiano w tamtym poście :( Kurcze... wiem, że ktoś umieścił jego obrazek ale... wysoki kapelusz, zdaje się długi płaszcz. Stał trochę bokiem z pistoletem, a jako tło obrazka była spirala. I właśnie ktoś określił go jako połączenie Riddlera z Jokerem. Niestety trudno mi coś więcej powiedzieć. Wiem, że informacje są szczątkowe i chaotyczne ale tylko tyle pamiętam :(
<br /><br />[glow=red,2,300]Dom to organizm... żywiący się szaleństwem...<br />To labirynt, który śni...<br /><br />...a ja się zgubiłam...[/glow]

(A)nonim

Z wyglądu wychodzi Tally Man - Komornik.
Ale z Riddlerem i Jokerem to on nic wspólnego nie miał.
Pojawił się też w komiksach wydawanych przez TM-Semic.

lady_ozzy

o właśnie... o niego mi chodziło :) Moglibyście mi o nim opowiedzieć ? Bo z wyglądu i tamtego opisu to wydawał się kompletnym świrem i jak dla mnie... ma w sobie coś przerażającego... ale moze tylko mi się wydaje. A co do tego Jokera i Riddlera, to tak jak mówię kierowałam się tylko i wyłącznie tamtym opisem.

Roy_v_beck

No, Komornik, już samą ksywę ma iście przerażającą. Teraz pewnie Bruce będzie musiał odprowadzać podatek od działalności Batmana, skoro ją legalnie wspiera. Stąd można liczyć pewnie na tą postać w najbliższych numerach Batman Inc.

Leon Kennedy

Z Komornikiem przyszło zmierzyć się Paulowi w The Tally Man ( Knightquest ), była to dwuczęściowa opowieść i dla mnie jedyna w której pojawiła się ta postać... Pamiętam, że jak był mały nachodził ich komornik za długi ojca. W pewnym momencie młody stanął w obronie matki i go zabił, po wyjściu z więzienia przywdział nowe imię... Komornik i odbierał długi.

(A)nonim

Tally Man - najemny morderca, z traumatyczn? przesz?o?ci?, o której wspomnia? Leon. Na zlecenie zabija d?u?ników mafii. Mia? pecha - dosta? zlecenie na Batmana, w tym czasie Jean-Paul Valleya, który okaza? si? by? zbyt ostrym przeciwnikiem. Bardzo fajna historia, wydana przez TM-Semic.
Pó?niej chcia? si? zem?ci? na Batmanie i tym razem trafi? na Graysona.
Mia? jeszcze inne, ma?e wyst?py, w tym pracowa? dla Two Face'a w No Man's Land.
Wielki comeback w Inc. mile widziany. ;D

Po One Year Later pojawi? si? inny przest?pca o takiej ksywie.

lady_ozzy

To faktycznie '?wir' :) Dzi?kuj? wam. Postaci nie zna?am ale po tym, co napisali?cie widz?, ?e ma spory potencja?.

SpiritCrusher12

Jako ,że to mój pierwszy post: witam wszystkich na forum BatCave ;)!

Postanowiłem wrócić do mojej dawnej fascynacji człowiekiem-nietoperzem i przeczytać o nim parę komiksów ( przynajmniej tych najpopularniejszych ;)). Kiedyś oglądałem tylko kreskówki, filmy, byłem zafascynowany głębią tej postaci i mrocznym stylem opowieści o niej, ale jakoś nigdy nie sięgnąłem po komiksy z udziałem gacka.

Jak narazie jest po przeczytaniu Killing joke ( tej wersji z "an innocent guy" ) oraz Batman: Rok pierwszy. Nasunęły mi się 3 pytanka, także mam nadzieję ,że mi pomożecie ;):

1. Jakie znaczenie ma opowiadanie "an innocent guy"? Czy jest to po prostu osobne dzieło czy początek jakieś historii o gacku?

2. Bardzo podobał mi się styl "Roku pierwszego". Doskonały wstęp do innych przygód z nietoperzem. Tak naprawdę komiks skupiał się na postaci Gordona, a Batman był hmm...postacią drugoplanową? Szukam teraz jakichś komiksów stawiających bardziej na detektywistyczną pracę batmana, skupieniem się na psychice bruce`a, ukazujący mroczny klimat tej postaci (wiecie o co chodzi...zabójczy żart też nie jest w sumie opowieścią o batmanie jako o głównym bohaterze). Planuję kupno kontynuacji "year one" czyli długiego halloween. Czy ten komiks jest utrzymany w klimacie "roku pierwszego" czy raczej jest to jakieś inne wcielenie batmana? Może macie jakieś inne propozycje?

3. Jaka jest wasza interpretacja zakończenia "killing Joke" :)?