Aktualności:

"Catwoman. Rzymskie wakacje" od 21 maja.

Menu główne

Batman - przewodnik dla początkujących.

Zaczęty przez deadpool92, 24 Luty 2008, 22:52:57

kelen

Ta liczba 52 tyczy się nazwy The New 52, u nas nazwanej Nowym DC Comics. Idea polega na tym, że numeracja komiksów została zrestartowana, a uniwersum odświeżone, aby każdy czytelnik mógł wejść w czytanie każdej serii.

Jeśli interesuje Cie taka koncepcja, to kupuj po prostu to, co wydaje Egmont z serii Nowe DC Comics. Na razie są to serie Batman, Detective Comics a niedługo dojdzie też Batman: The Dark Knight.

Jakby cie interesowały historie ze "starszego" uniwersum, czyli tego sprzed odświeżenia w 2011 roku, to niestety większość polskich wydań jest wyprzedanych. Chyba, że kupowanie zagranicznych rzeczy wchodzi w grę - wtedy mogę podać taką chronologiczną rozpiskę tego,c o warto kupić.

DEADSHOT91

aha super dzieki teraz juz rozumiem :) jeszcze napisal bys ktory zostal wydany w 2011 jako pierwszy to od niego zaczne :D

kelen

Jeśli mówimy o oryginalnych wydaniach, to pierwszą serią była "Justice League" - pierwszych sześć zeszytów/1 tom wydania zbiorczego to opowieść o tym jak Liga się uformowała i spotkała ze sobą po raz pierwszy. Ale jeśli chodzi o Batmana to były to serie takie jak Batman, Detectivie Comics, Batman and Robin oraz Batman: The Dark Knight, jeśli niczego nie pominąłem.

Jeśli mówimy o polskich, to u nas wydania zbiorcze wychodzą od 2013 roku. Do tej pory wyszły trzy tomy "Batmana"  - "Trybunał Sów", "Miasto Sów" oraz "Śmierć rodziny" i od tego bym zaczął. Aczkolwiek drugi tom niestety jest wyprzedany w tej chwili :/

DEADSHOT91

ok, te 3 co wymieniles plus czlowiek ktory sie smieje, plus 3 o detektywie te zamierzam skolekcjonowac :D a mam takie ekstremalne pytanie czy jest moze jakis spis kolejnych wydac chodzi mi czy cos wiadomo o zlych charakterach jacy beda. Mnie interesuja ci z gry Arkham Asylum,City,Origins

kelen

Jeśli mówimy o polskich wydaniach, to 4 i 5 tom "Batmana" będzie opowiadać o początkach działania Batmana w Nowym DC Comics. Zobaczysz tam gang Red Hooda oraz Riddlera, który będzie głównym złoczyńcom.

W 3 i 4 tomie "Detective Comics" będziesz miał do czynienia z Pingwinem. W trzecim pojawia się na chwilę Clayface i Poison Ivy.

Oczywiście Joker masz obecnego w 3 tomie "Batmana". Mr. Freeze ma krótką historię w drugim tomie "Batmana". Inni złoczyńcy z tych gier przewijali się raczej w innych seriach, przynajmniej w tej chwili nic innego mi do głowy nie przychodzi.

DEADSHOT91

pierwszy jaki kupie to z Jokerem tylko nie wiem ktory ''?mier? rodziny'' czy '' Cz?owiek który si? ?mieje'' czytales juz moze ten drugi tytul ?

kelen

Tak. Szczerze mówiąc, trochę średni. Ma kilka fajnych momentów, ale końcówka trochę rozczarowuje.

Funky

A ten drugi tom mo?na dosta? na Allegro? Tak przegl?dam stron? Egmontu i cholera jest troch? tych Batmanów i trudno si? w tym po?apa? :-\ Czy warto zapozna? si? z takimi tytu?ami jak ''Oblicza ?mierci", "Techniki Zastraszania" oraz "Imperium Pingwina"? No i czy te komiksy ??cz? si? jako? ze "?mierci? Rodziny" i ''Trybuna?em Sów"?. Kurde zbyt to skomplikowane dla mnie :P

kelen

Dostaniesz na Allegro, ale oczywiście po zawyżonej cenie...
Nie ma problemu, żeby się połapać - Egmont wydaje tylko dwie serie z Batmanem w ramach Nowego DC Comics (potem dojdzie tylko druga). Jest to Batman i Detective Comics. Z tego drugiego, to jak już sugerowałbym zakup trzeciego tomu.
Co do łączenia się - w drugim tomie, tj "Technikach zastraszenia" jest jeden rozdział, który toczy się w trakcie tej nocy, gdy Trybunał wypuszcza Szpony na ważne osobowości Gotham. W "Imperium Pingwina" z kolei pojawia się na chwilkę Joker i wiążę się to lekko z tym, co działo później się w "Śmierci rodziny".

Johnny Napalm

Cytat: Funky w 10 Lipiec  2014, 01:05:47
Czy warto zapozna? si? z takimi tytu?ami jak ''Oblicza ?mierci", "Techniki Zastraszania" oraz "Imperium Pingwina"?
Zdecydowanie bardziej polecam albumy, wydane przez Egmont, spod szyldu Batmana. Te tytu?y, które wymieni?e?, nale?? do serii Detective Comics. Kiedy? ró?nica pomi?dzy Batmanem a Detective Comics polega?a na tym, ?e ta pierwsza seria by?a bardziej nastawiona na efekciarskie pojedynki, szybk? akcj? i tym podobne bajery. DC skupia?o si? bardziej na detektywistycznej robocie Mrocznego Rycerza.Teraz, jednak, to si? nieco popieprzy?o i o wiele lepsze intrygi i historie serwuje seria Batman. Dlatego te? polecam tobie w?a?nie t? seri?.
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

DEADSHOT91

a 3 tomy Ligii Sprawiedliwości jak oceniacie ? bo tez mnie kusza :D

Jolly_Roger

Ciężko ci będzie dostać Trybunał i Miasto Sów w dobrych cenach, ale te są najlepsze. Świetny jest Batman and Robin jeśli czytasz po angielsku. Imperium Pingwina (Detective cz. 3) jest niezłe, pozostałe dwa tomy Detective mają złe recenzje.
Jeśli interesują cię klasyczne-kultowe komiksy z Batmanem to było teraz wznowienie Długiego Halloween (Mucha komiks) i Powrót Mrocznego Rycerza F. Millera.

Bless

Pierwszy i drugi tom Ligi przeczytalem i w sumie nie jest zle ale tez nie jest za dobrze... dupska nie urywa. Rysunki sa faktycznie wedlug mnie ladne ale reszta taka nijaka, dlatego 3 tomu nie kupuje. Detective Comics tom 1 i 2 bida z nedza jak cholera, tylko motyw Dollmakera mi sie mega podobal ale reszta kicha. Dopiero 3 tom ozywia ta serie i prowadzi w dobrym kierunku, natomiast Dlugie Halloween i Powrot Mrocznego Rycerza to nie trzeba nikomu przedstawiac :D te komiksy sa po prostu swietne.

Ruda_Sfora

Jestem tu pierwszy raz, o tej jaskini usłyszałam w radiu :P  Mam nadzieję, że dowiem się tutaj wszystkiego na temat batmana :)

Bless

Polecam Ci sprawdzic dokladnie forum i stronke, znajdziesz tam mnowstwo informacji na temat Batmana i nie tylko. Natomiast jesli jest cos co Cie interesuje a nie ma tego na stronie to pytaj a ludzie odwiedzajacy ta witryne naperwno Ci pomoga :) w tym i ja