Aktualności:

,,Bat-Man: Pierwszy rycerz" od 8 kwietnia.

Menu główne

Wasze bat-kolekcje

Zaczęty przez MR.JACK, 23 Sierpień 2009, 20:58:30

Juby

Możesz liczyć na moją recenzję nowego wydania Husha na stronie głównej BC jak tylko skończę go czytać (jeśli bardzo mi się spodoba, to chyba wydanie z WKKDC w customowych obwolutach oddam młodszemu bratu). Ale to pewnie nie wcześniej niż w kwietniu, bo ostatnią paczkę z komiksami zacząłem od tytułów niebatmanowych (w czwartek przeczytałem trzeci tom Gun Honey, teraz kończę Spider-Man i Czarna Kotka: Zło, które ludzie czynią), a potem ruszam z Tuzami Jokera (na razie jestem po pierwszej z 13 historii) i trzema bat-komiksami ze zdjęcia obok Husha ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Ja ostatnio zrobiłem pauzę z komiksami, żeby spędzić trochę czasu czytelniczego na książkach, ale już stosik zafoliowanych komiksów rośnie : Dwie części "Mrocznych Rycerzy ze Stali" , "Tuzy Jokera", najnowsze "World's Finest" i "Detective Comics". Robicie czasami tak że czytacie sobie całą serię pod rząd w niedużym odstępie czasu? Taki komiksowy Binge watching?
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

Oczywiście, czasami wręcz trzeba sobie całość przypomnieć, bo nowy tom wychodzi po takim czasie, że wcześniejsze wydarzenia już uleciały z pamięci.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Bardziej ciekawostka, bo to produkt bez licencji, ale coś takiego dostałem w pracy od wydawcy. Fajnie wygląda - kalendarz z postaciami DC.

Juby

Licencjonowane czy nie - super sprawa. Prezentuje się bardzo fajnie :)

#ReleaseTheSchumacherCut

Cap

Tu jest większość mojej bat kolekcji 

Mister Tadeo

No proszę, nawet trylogia TMNT (1990-93) od Arrow załapała się do zdjęcia. Świetne wydanie, które i ja mam w kolekcji.
Fajnie było po tylu latach wrócić do Żółwi Ninja. Przed seansem jedynki zamówiłem nawet pizzę, żeby o niej nie myśleć podczas oglądania, a skoncentrować się na samym filmie.

Cap

Tu jeszcze druga strona tej ostatniej półki

Mister Tadeo

Widzę, że kolega jest fanem nie tylko Batmana, ale i slasherów. Ten podgatunek horroru nie jest moim ulubionym, ale oryginalny cykl o Freddym zapoczątkowany przez W. Cravena lubię.

Juby

Imponująca kolekcja, Kapitanie. Masa wypasionych wydań komiksowych i - z tego co policzyłem - tylko 11 polskich, reszta w oryginale. Nie kumam tylko kolekcji filmowej - masz po kilka wydań tych samych filmów (np. Batmany Nolana, lub ten Matta Reeves'a), które zawierają te same płyty? I wszystko zafoliowane (The Riddler: Year One też)? Nie oglądasz tego?

A fotki chyba lepiej byłoby cykać po otwarciu witryn, bo na niektórych główną gwiazdą jest twoje odbicie ;D ;)

#ReleaseTheSchumacherCut

OokamiG

Kolekcja fajna, ale popieram Jubego. Lepiej by wyszły zdjęcia przy otwartych drzwiczkach.

Cap

Cytat: Juby w 31 Marzec  2026, 18:03:10Imponująca kolekcja, Kapitanie. Masa wypasionych wydań komiksowych i - z tego co policzyłem - tylko 11 polskich, reszta w oryginale. Nie kumam tylko kolekcji filmowej - masz po kilka wydań tych samych filmów (np. Batmany Nolana, lub ten Matta Reeves'a), które zawierają te same płyty? I wszystko zafoliowane (The Riddler: Year One też)? Nie oglądasz tego?

A fotki chyba lepiej byłoby cykać po otwarciu witryn, bo na niektórych główną gwiazdą jest twoje odbicie ;D ;)
Filmy to mam po dwie edycje, i te co są zafoliowane to nie zamierzam otwierać. Te co są ze slasherami to są faktycznie do oglądania. Jeszcze muszę znaleźć jakieś fajne nowe wydanie filmów Burtona i Schumachera.

A i tu jest jedno stare zdjęcie, które mam zanim filmy dołączyły do kolekcji

Juby

Cytat: Cap w 31 Marzec  2026, 20:02:09Filmy to mam po dwie edycje, i te co są zafoliowane to nie zamierzam otwierać.
Okej. Nie kumam, ale kto bogatemu zabroni? ;)

Pod inne forum przygotowałem małą prezentację kilku komiksowych serii, które posiadam, ale uznałem, że BatCave tym bardziej jest odpowiednim miejscem, aby ją wrzucić. Drodzy państwo, poniżej moja kolekcja Knightfall + dalsze tomy klasycznego Batmana wydawanego przez Egmont.

Na starcie cofnę się w czasie. The Dark Knight Rises Christophera Nolana był dla mnie jednym z najbardziej oczekiwanych filmów ever. Specjalnie dla niego z kinowym seansem czekałem dzień dłużej, aby 28 lipca 2012 (sobota) po raz pierwszy wybrać się do najbliższego - czyli oddalonego od mojego domu rodzinnego ponad 120km - kina IMAX. Z seansu wychodziłem rozczarowany, ale widząc ilość inspiracji sagą Knightfall, z którą zapoznałem się rok wcześniej, oświadczyłem moim braciom, że czekam aż Egmont opublikuje u nas nowe wydanie zbiorcze tej historii. Przez kilka lat czekałem na tę zapowiedź, ale co roku kończyło się to złudną nadzieją na następny rok. Oczekiwanie na ponowne wydanie Upadku Mrocznego Rycerza w naszym kraju stało się dla mnie fatamorganą do tego stopnia, że nie mogłem uwierzyć, gdy w końcu zapowiedziano je podczas MFKiG w Łodzi w 2021 roku (do dziś pamiętam jak wstałem z krzesła oglądając transmisję z panelu na youtube :)). Wiosną 2022 roku Egmont ruszył z najkompletniejszym wydaniem Knightfall jakie istnieje, a 27 lipca 2022 - dokładnie 10 lat po polskiej premierze filmu Mroczny Rycerz powstaje - w rękach trzymałem tom drugi z tytułowym crossoverem.

Pięciotomowa saga od Egmont robi wrażenie. Szczególnie tom trzeci szokuje swoją grubością (744 strony to najobszerniejsze polskie wydanie komiksowego Batmana).

Największy crossover serii komiksowych z Człowiekiem Nietoperzem w tamtym czasie i jedno z największych wydarzeń superhero lat 90. ponownie było dostępne na naszym rynku. Po raz drugi polscy fani mogli po polsku doświadczyć tego kultowego momentu:

Ale Knightfall oczywiście na polskim rynku ukazał się już wcześniej. W latach 90. publikowało go nieodżałowane wydawnictwo TM-Semic. Najpierw w roku 1994 w Wydaniach Specjalnych wydało dwie historie wprowadzające - Miecz Azraela i Jad. Potem w 51. zeszycie regularnego Batmana (2/1995) zadebiutowała postać Bane'a.

Semicowa Zemsta Bane'a była okrojona względem oryginału o siedem stron, miała jednak pełną ostrość w kadrach, w których widzimy to, co Batman przez swoje soczewki noktowizyjne. W nowszych wydaniach te zielone kadry zostały rozmydlone:

TM-Semic wydało Knightfall w jedenastu zeszytach (numery 57-67, czyli 8/1995-6/1996):

Potem kontynuowało tę historię w evencie Knightquest. Jedna połowa zeszytu zawsze opowiadała o krucjacie Azbata w Gotham, druga o przygodach kurującego się Bruce'a Wayne'a. Było tu sporo braków względem oryginału, ale czytając te zeszyty ponownie kilka lat temu niespecjalnie to odczułem. Uważam, że wydawnictwo odwaliło kawał dobrej roboty przy składaniu swojego miesięcznika.

KnightsEnd to ostatnie cztery zeszyty Semicowej serii Batman oraz 2/3 zawartości pierwszych trzech zeszytów połączonej serii Batman&Superman z końcówki 1997 roku.

Jeśli ktoś wątpił czy ponowne wydanie tych komiksów w naszym kraju miało sens, @kelen odpowiedział: "miało" ;)
< poniżej rozpiska z twardymi dowodami >

Tutaj ścieżki wydawnicze TM-Semic i Story House Egmont się rozchodzą. O ile w ostatnim roku publikacji zeszytowego Batmana (1998) postawiono na krótsze historie z cyklu Legends of the Dark Knight oraz fragmenty runu Douga Moencha i Kelley'go Jonesa, o tyle Egmont Kelley'go Jonesa pominął i postawił na kolejne duże wydarzenia ze świata Batmana. Były nimi Epidemia oraz Dziedzictwo.

To kolejne cegły, które swoje ważą!

Powyższe były jednak tylko przystawką. Być może największy event w historii komiksów z Batmanem z końcówki lat dziewięćdziesiątych, zawitał nad Wisłą w grudniu 2023, a jego wydanie w całości zajęło dwa lata!

Ziemia niczyja - bo o tym evencie mowa - to aż 3668 stron komiksów z Batmanem.
Dla porównania, pięć tomów Knightfall zawierało "jedynie" 3184 strony ;)

Przez ostatnie cztery lata Egmont mocno rozpieścił polskich fanów Nietoperza wydając niemal wszystko, co najważniejsze w komiksowym świecie Batmana z lat 1991-1999. A to nie koniec imprezy! Lada dzień zapowiedziany zostanie kolejny opasły tom przygód Mrocznego Rycerza z debiutującej na naszym rynku serii Nowe Gotham. Nie pozostaje mi nic innego, jak regularnie odświeżać zapowiedzi, bo miejsce na półkach w mojej grocie już czeka 8)

#ReleaseTheSchumacherCut