Aktualności:

"DC Absolute Noir" od 20 maja.

Menu główne

Wasze bat-kolekcje

Zaczęty przez MR.JACK, 23 Sierpień 2009, 20:58:30

Johnny Napalm

Cytat: OokamiG w 05 Sierpień  2025, 18:22:31Zakupy z okresu październik 2024-lipiec 2025:

Gratuluję i zazdroszczę zakupów. Ja z kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy DC zrezygnowałem. Myślę nad kupnem Batman: Dziesięć Nocy Bestii. W sumie mam sentyment do Jima Aparo.  ;D
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

OokamiG

Dzięki :). To bierz jeśli masz sentyment, poza tym to historia, z którą warto się zapoznać w kontekście historii postaci.

Juby

Z ostatnich tygodni przed MFKiG w Łodzi:

Cytat: Juby w 03 Czerwiec  2025, 17:50:39Numer 8/98 znalazłem w antykwariacie za zaledwie 16 zł, ale po wyjęciu z folii okazało się, że należał do osoby palącej :-\ Udało się go trochę przewietrzyć, ale o ile nie będę chciał go przeczytać, będzie leżał w tej folii (szczelnie zamkniętej) :P
+ do powyższych Semiców udało się dobrać ósmy w lepszym stanie i bez smrodu papierosów.

A tu zakupy z Łódzkiego Festiwalu 8)

W DC limited tym razem nie ma wszytej zakładki, ale jest duża rozkładówka kadru z Grotą Nietoperza:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Johnny Napalm

Cytat: Juby w 26 Wrzesień  2025, 19:13:47A tu zakupy z Łódzkiego Festiwalu 8)

W DC limited tym razem nie ma wszytej zakładki, ale jest duża rozkładówka kadru z Grotą Nietoperza:

Ładne zakupy. Czy kupiłeś tą wersję Cudownego chłopca, która jest wydana w radykalnie dużym formacie? Jak dla mnie jest to stanowczo za duży format. Mam kilka albumów podobnych rozmiarów, ale jest to cholernie niepraktyczne w przechowywaniu.

Crowridd

To jest DC Limited, czyli format w którym wyjdzie zaraz The Killing Joke, który zamierzasz kupić ; )

Johnny Napalm

Heh! Ja doskonale wiem, że tu krytykuję ten format a w innym temacie deklaruję, że kupię TKJ właśnie jako olbrzymią księgę.

Po prostu, czego nie robi się dla takiej historii jak ta Moore'a i Bolland'a.  ;)

Juby

Cytat: Johnny Napalm w 31 Październik  2025, 18:49:43Jak dla mnie jest to stanowczo za duży format. Mam kilka albumów podobnych rozmiarów, ale jest to cholernie niepraktyczne w przechowywaniu.
Przyznaję, czytanie takich kolosów bywa uciążliwe, ale w przypadku albumu z taką szatą graficzną naprawdę warto pójść w jak największy rozmiar 8) A w kwestii przechowywania - mam jeden regał z dość wysokimi półkami, a najniższa z nich ma wystarczający udźwig, aby trzymać tam takie DC Limited. Więc póki co, daję radę z przechowywaniem ;)

W ubiegłym miesiącu wydałem niedorzeczną kwotę za 68-stronicową zeszytówkę, ale w końcu mam:

Tym samym wszystkie serie i gościnne występy Batmana z TM-Semic mam w komplecie!! :D A także komiksy z Batmanem z innych wydawnictw = chyba wszystkie komiksy z Człowiekiem Nietoperzem wydane w Polsce w latach 90.! Kupiłem do nich tekturki i folijki w odpowiednim rozmiarze, i wszystko to ładnie sobie popakowałem, aby jak najdłużej trzymały jak najlepszy stan (karton po lewej w całości poświęcony jest Batmanowi, ale Nietoperza jest też trochę w tym po prawej):

Do kompletu brakuje już tylko Batman/Lobo z 2001. Miałem kilkukrotnie okazję kupić go w antykwariacie za 20 zł, ale nie podobał mi się graficznie, a teraz widzę, że to rzadki okaz wystawiany za chore ceny, więc zobaczymy czy kiedyś uda się go nadrobić.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Ładnie. Zeszyty zawsze na propsie.

Przy okazji, ile dałbyś za Lobo, jakby był? Pytam, bo mam niedaleko antykwariat, i jak kiedyś bym trafił to dam znać

MJ

Ah Juby, piękna kolekcja, mi brakuje jeszcze tylko 3/93, filmowych adaptacji i Dredda, nie mam też 6/98 z Tm Semic, ale mam tę historię z wydaniu Legendy Mrocznego Rycerza od Tima Sale'a. Ale to uzupełnię chyba jak wszystkie brakujące z lat po 2000 uzupełnię.

Juby w tym dużym wydaniu All'Star jest jeden zeszyt więcej niż w poprzednim zgadza się?
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Johnny Napalm

Cytat: Juby w 01 Listopad  2025, 21:17:52Przyznaję, czytanie takich kolosów bywa uciążliwe, ale w przypadku albumu z taką szatą graficzną naprawdę warto pójść w jak największy rozmiar 8) A w kwestii przechowywania - mam jeden regał z dość wysokimi półkami, a najniższa z nich ma wystarczający udźwig, aby trzymać tam takie DC Limited. Więc póki co, daję radę z przechowywaniem ;)

Ja mam kilka takich albumów, ale spoza świata DC i Marvela, właściwie są to tylko europejskie komiksy no i polski Funky Koval w powiększonym formacie, ale w wersji cz-b. Dla kreski Bolland'a zrobię wyjątek dla DC.

Gratuluję zamknięcia kolekcji wydań polskich. Musi być to spora satysfakcja. Kiedyś przejrzę swoją kolekcję i dam znać, czy czegoś mi brakuje. Od 2019 roku już nie dokupuję zeszytówek. Gdybym teraz musiał je uzupełniać, to kilkukrotnie więcej musiałbym zapłacić. Ceny zeszytówek są horrendalne.  :o

Moje październikowe zakupy batmanowe i nie tylko:

Crowridd

Sekta sztosik. Dobrze, że sobie to uzupełniłeś, bo komiks jest dobry - ciekawe, czy Ci się spodoba.

Jakiś czas temu kupiłem lampkę. Zajebiście świeci i rotuje pomiędzy półkami na regale

Juby

Dzięki. Do zbierania Semiców (których miałem niecałe 30) wróciłem gdzieś pod koniec 2019, więc z zebraniem całości zeszło się aż sześć lat, ale satysfakcja na mecie jest ogromna. Teraz to jest mój skarb 8)

Cytat: MJ w 02 Listopad  2025, 09:39:13Ah Juby, piękna kolekcja, mi brakuje jeszcze tylko 3/93, filmowych adaptacji i Dredda, nie mam też 6/98 z Tm Semic, ale mam tę historię z wydaniu Legendy Mrocznego Rycerza od Tima Sale'a.
No to do kompletu brakuje ci już bardzo niewiele! Trzymam kciuki, aby i tobie się udało.

Mi przydałoby się kupić kilka numerów ponownie, bo brałem je ze względu na niską cenę, albo dlatego, że tylko takie wtedy dostępne, a ich stan okazał się daleki od dobrego (np. 1/91, 4/91, 11/94, 1/96, 3/98). Czasami to kwestia podniszczonej okładki (niektóre poczyściłem i podkleiłem taśmą, aby lepiej się trzymały), w dwóch to okładka jest okej, a problemy zaczynają się w środku (np. w adaptacji Batmana Forevera pierwszy właściciel trochę popoprawiał kontur Batmana czarnym długopisem, a przy starciu Batmana z Bane'm w Knightfall ktoś czerwonym mazakiem dorobił bohaterowi krew na twarzy i dodał czerwone oczy ze wściekłości). Ale nie będzie mi to spędzać snu z powiek. Jeśli kiedyś w jakimś antykwariacie wpadnie mi w oko numer, który mam w gorszym stanie, to kupię. Jeśli nie, trudno. 90% kolekcji i tak mam w stanie znakomitym.

Cytat: MJ w 02 Listopad  2025, 09:39:13Juby w tym dużym wydaniu All'Star jest jeden zeszyt więcej niż w poprzednim zgadza się?
Nie mam poprzedniego wydania, więc nie bierz mojej odpowiedzi za pewnik, ale podobno tak - DC Limited to najkompletniejsze wydanie jakie jest.

Cytat: Crowridd w 02 Listopad  2025, 09:08:50Przy okazji, ile dałbyś za Lobo, jakby był? Pytam, bo mam niedaleko antykwariat, i jak kiedyś bym trafił to dam znać
Max. 30 zł.

A lampka super. I kolekcja za nią też! ;)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

To dam znać, jak gdzieś znajdę w tej cenie. No problem

Lampka jest świetna - świeci, mruga i w ogóle. Kolekcja też super - powiększa się i powiększa. Tylko półki te same.

Masz jakieś Semici w stanie 10/10? Kiedyś kupiłem Przysięgę zza grobu, który ma kilka dekad, a był w takim stanie, jakbym go zamówił z Egmontu (poza zapachem). Zastanawiam się, gdzie takie komiksy przeleżały tyle czasu. Niektóre Semici też chyba takie trafiłem

Co do Millera - tak, tam jest ten ostatni zeszyt

Juby

Cytat: Crowridd w 02 Listopad  2025, 19:44:44Kolekcja też super - powiększa się i powiększa. Tylko półki te same.
Problem każdego zbieracza. Każdego z nas ;)

Cytat: Crowridd w 02 Listopad  2025, 19:44:44Masz jakieś Semici w stanie 10/10? Kiedyś kupiłem Przysięgę zza grobu, który ma kilka dekad, a był w takim stanie, jakbym go zamówił z Egmontu (poza zapachem).
Przysięgę zza grobu też kupiłem na olx w takim stanie, że ledwo widać jakiekolwiek ślady używania na okładce, a środek jakbym był pierwszą osobą, która go czyta (stoi na półce obok miękko okładkowych wydać Egmont). Co do Semiców - powiedziałbym, że większość mam w stanie bdb+, praktycznie bez skaz. Gdy je pakowałem to zaskoczyło mnie, że kilka numerów poza "żółtymi stronami" (to podobno od narażenia na światło, oryginalnie w kioskach papier offsetowy był biały, lub bliski białego) są w stanie igła (np. 5/91 i 7/91). 1/95 też mam w super stanie, z wyjątkiem brakującego plakatu w środku.

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Możliwe, że Przysięgę mamy od tego samego dostawcy w takim razie. Ja kupiłem kilka miesięcy po Tobie (wrzucałeś tu chyba zdjęcie).