Aktualności:

,,Batman: Detective Comics, Tom 5: Gothamski nokturn: Akt III" od 25 lutego.

Menu główne

Nasze recenzje komiksów z Batmanem

Zaczęty przez Juby, 19 Lipiec 2009, 22:01:54

Juby

Batman: Ziemia niczyja, tom 6: Kolej podziemna  (click, lub PPM i Otwórz link w nowej karcie)

https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2025/batman-ziemia-niczyja-tom-6-kolej-podziemna/#1

The Riddler: Year One  (click, lub PPM i Otwórz link w nowej karcie)

https://www.batcave.com.pl/komiks/the-riddler-year-one/#1

W nowej wersji strony najświeższe Recenzje są bardzo ładnie wyeksponowane na dole, więc pewnie nie będę już ich wklejał w tym wątku. Zrobiłem to ostatni raz, bo jestem do tego stopnia zachwycony tym Riddlerem Paula Dano, że uznałem, że warto wyreklamować go tym, którzy na główną rzadziej zaglądają.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Rado

O, cieszę się, że Ci się podobał komiks Paula Dano. Dla mnie też petarda, bardzo niepokojący. Dobry przykład twórczości aktora, który naprawdę przemyślał rolę i przelał na papier nadwyżkę po filmie.

Crowridd

"Liternictwo" w tym komiksie na duży plus.

Rado

Tak, no i wersja jednej postaci pod koniec, a mianowicie...

Spoiler
... Killer Croca, bo rozumiem, że krokodyl to interpretacja tego złoczyńcy
[Zamknij]

Juby

Nie wyłapałem czy wabił się "Waylon" ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Jak w ogóle wyglądałoby polskie wydanie? To rozpracowanie graficzne liternictwa oryginalnego jest nie do podrobienia.

Juby

Poradziliby sobie. We Włoszech się udało, to i u nas byłoby możliwe:

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

No nie wiem. To, że to wyszło poza Stanami to normalne, ale jak to zostało ogarnięte już w środku pod względem graficznym/liternictwa? Masz zdjęcie środka?

Kupiłeś sobie jakiegoś Batmana po włosku na pamiątkę?

Juby

Nie kupiłem, bo liczyłem, że te, którymi byłem zainteresowany wyjdą w przyszłym roku w PL, ale się nie zapowiada :-\

Fotek ze środka nie mam, ale tutaj możesz zobaczyć przykłady jak sobie poradzono z liternictwem:

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Jak zwykle w okresie świątecznym zasiadłem do lektury prezentowych i nie tylko komiksów. Była to istna uczta, zacząłem od "Batman: Świat", które było dużo lepsze niż się spodziewałem (gdyż najpierw czytałem "Joker: Świat" który mnie nie urzekł więc nie miałem dużych oczekiwań). Wiadomo historie różnie trzymały poziom, ale plusem było to że są krótkie, więc nawet jeśli któraś nie przypadła mi do gustu to zaraz zaczynała się kolejna.

Podobnie było z "Black and White: Pięść Demona". Świetnie się czyta takie duże wydanie, jedno moich z przyjemniejszych posiedzeń przy komiksie ostatnimi czasy. Dużo różnych styli, różnorodność złych charakterów, każdy ma swoje 5 min, cena odstrasza, ale powiadam wam warto!

Kolejną pozycją był również powiększony format "All Star Batman & Robin". Cholernie żałuję że ta Cholerna seria nie została nigdy ukończona do jasnej Cholery. Uwielbiam Millera i jego brudny przesadzony styl pisania, który aż obrasta klimatem Noir. Batman to psychol z krwi i kości i wierzę że taki gość mógłby wyjść na ulicę prać się ze złoczyńcami, on jest po prostu nienormalny! Joker się nie śmieje, za to Batman tak, wszystko jest na opak i muszę przyznać że podoba mi się to jak diabli. Jim Lee jest w swojej najlepszej życiowej formie, widać to w każdym kadrze, jest to chyba ten okres kiedy rysował również "Hush'a". Te rysunki są po prostu zapierające dech w piersiach. Niestety dodatkowy rozdział za wiele nie wyjaśnia, wszystko zostaje otwarte i to jedyny minus tego komiksu, jest po prostu nieskończony.

Pozycją mniej typową po którą w końcu sięgnąłem był "Sen Nietoperza" i powiem wam tak : jeśli myśleliście że "All Star Batman & Robin" był pokręcony i daleki od klasycznej wersji Batman'a to "Sen Nietoperza" jest jeszcze bardziej odklejony. Ewidentnie tylko dla dorosłych, rysunki wydają się proste, ale skupiają uwagę. Fabularnie daje do myślenia, jest to odświeżająca wariacja na temat znanej i lubianej postaci, jest creepy, jest sexy, sprawdźcie sami, polecam serdecznie.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Nieźle, że Ci się komiks Millera podobał. Rzadko spotykana opinia. Fajnie, fajnie. Chyba do niego niedługo wrócę

Ja ze swojej strony polecam Batman Urban Legends Vol 5. Na tle pozostałych tomów (poza ostatnim, którego jeszcze nie czytałem) wypada najlepiej. Przeważają tu bardzo dobre historie z naprawdę ciekawą warstwą graficzną. Mamy tu Alfreda, który odgrywa rolę detektywa czy też rodziców Brusa, którzy nagle pojawiają się w życiu Batmana - reakcja Thomasa była moim zdaniem mało oczywista. Bawiłem się naprawdę dobrze.

Poza tym tom nr 1 jest również godny polecenia - zwłaszcza historia z Red Hood'em.

MJ

Powoli kończą mi się komiksy z Batmanem wydane w Polsce do kupienia, więc niewykluczone że w końcu przesiądę się na wydania anglojęzyczne i sięgnę po polecane przez Ciebie pozycje, btw Najlepszego w na Nowy rok Wszystkim  8) !
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Pamiętaj, że można czytać ten sam komiks kilka razy heh. Ogólnie to polecam niektóre sobie co jakiś czas powtarzać, bo po dłuższym czasie odbiór komiksu może się zmienić.

Wszystkiego dobrego również dla Ciebie

MJ

Heheh uwierz mi pamiętam, ja czytam nawet po kilkanaście razy niektóre  ;D

A raz na kilka lat czytam sobie moją całą kolekcję w kolejności chronologicznej wydarzeń.

Poza tym jest też różnica w odbiorze np jak się czyta cały run naraz, a inaczej jak się czyta z dużymi przerwami bo kolejny zeszyt jeszcze nie został wydany. Na szczęście mam też trochę książek, które tylko czekają aż się w nie wgryzę.

Crowridd

Dałem właśnie radę, co do ponownego czytania DC komuś, kto czyta komiksy kilkanaście lat dłużej niż ja ;D

Ja dziś ponownie siadam do Gotham Knights - Pozłacane Miasto - bardzo przyjemny komiks i polecam go kupić, bo chodzi za grosze, a jest naprawdę ok.