Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Pytania o komiksowe uniwersum Batmana

Zaczęty przez Q, 19 Styczeń 2008, 23:13:12

newtime

Cytat: Juby w 07 Luty  2026, 09:25:511. W serii pisanej przez Matta Fractiona rezydencja Wayne'ów nie należy do Wayne'a, a Bruce i jego synowie mieszkają w "rezydencji Pennyworth". Co się stało? Do kogo należy stara rezydencja i skąd się wzięła / gdzie zlokalizowana jest ta nowa?

Bruce był swojego czasu bankrutem i stracił dużą część majątku a także przestała być dla niego bezpieczną kryjówką, została przejęta przez Vandala Savage'a ale do dłuższa historia . Rezydencja Pennyworth to nowa posiadłość kupiona przez Batmana   nazwana na cześć zmarłego Alfreda( swoją drogą jestem  pod duzym wrażeniem ze ta śmierć widocznie jest już permanentna). Znajduje się w samym Gotham.  Ogólnie pomysł starty pieniędzy i Alfreda uważam za bardzo dobry ruch, bo mocno to odcisnęło piętno na całą bat rodzinę i co najważniejsze cały czas trwa a to już kilka dobrych lat. Szkoda że scenarzyści nie byli tak odważni żeby pozwolić mu poślubić Catwoman. 

Crowridd

Cytat: Juby w 07 Luty  2026, 09:25:512. Czy wydany u nas Batman: Wojna cieni da się przeczytać jako samodzielny komiks jeśli nie znam poprzedzających go ongoingów i kontynuującego go eventu? Podoba mi się graficznie i lubię wydania w miękkiej oprawie, więc z chęcią bym go kupił, ale obawiam się, że w przeciwieństwie do Batman/Catwoman, czy Joker: Polowanie na klauna, mogę się pogubić w tej historii.

W tym komiksie masz wstęp, który objaśnia co i jak. Natomiast jest to crossover ongoingowy, a nie zamknięta maxi seria, która tylko nawiązuje do niektórych wydarzeń z głównej linii.

Ważne - na początku komiksu ktoś ważny w Uniwersum DC zostaje zabity - Egmont w pewnym momencie komiksu postanowił dodać w przypisie, kto jest zabójcą - zanim to w ogóle wyniknęło z samej historii. Piękny był to przypis - nie zapomnę go nigdy