Aktualności:

,,Batman: Detective Comics, Tom 5: Gothamski nokturn: Akt III" od 25 lutego.

Menu główne

Pytania o komiksowe uniwersum Batmana

Zaczęty przez Q, 19 Styczeń 2008, 23:13:12

Juby

Pierwsze co mi przychodzi do głowy:

- Batman kontra Tonka z Detective Comics #596-597 - w dzieciństwie to robiło mega wrażenie(!) zobaczyć jak wielkolud robi z Batmana krwawą miazgę :)

- którakolwiek bójka z udziałem Batmana w wykonaniu Norma Breyfogle'a, który jak nikt inny potrafił uchwycić kocie ruchy Nietoperza i dynamikę scen akcji:

- i tutaj akurat Batman-nie-w-kostiumie, ale uwielbiam atak Szpona na Bruce'a Wayne'a w pierwszym zeszycie Trybunału Sów...

... I za pierwszym razem, i przy dwóch powtórkach ogromne wrażenie robiło na mnie to, że Bruce tak analizuje każdy ruch, tak anatomicznie podchodzi do wyprowadzenia każdego ciosu, musi przy tym jednocześnie nie zdradzić się, że jest Batmanem, i nie dać się zabić. No i chwila, w której rozumie, że musi skończyć się patyczkować, bo koleś jest groźny <3

Na pewno warte odnotowanie jest też króciutkie starcie Batmana z Lady Shivą w Superman/Batman #3 (pokazanie wyższości Batmana nad najlepszą wojowniczką świata + super ilustracje pokazujące umiejętności sztuk walki Nietoperza). W ubiegłym roku czytałem jeszcze coś, w czym bardzo podobały mi się sceny walk, ale teraz za cholerę nie mogę sobie przypomnieć w czym to było i z kim Batman walczył.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut