Aktualności:

,,Batman: Detective Comics, Tom 5: Gothamski nokturn: Akt III" od 25 lutego.

Menu główne

Pytania o komiksowe uniwersum Batmana

Zaczęty przez Q, 19 Styczeń 2008, 23:13:12

Crowridd

Heh, widziałem to. Sadząc po zdjęciach autorki, jej Red Hood nie byłby tym, którego chciałbym przeczytać.

Reszty nie skomentuję...

Pogrzebałem trochę w sieci i rzeczywiście ciężko jest znaleźć coś ciekawego na rynku o Jasonie. Zapisałem sobie kilka poniższych:

Batman and Robin: Batman Reborn

Batman and Robin: Requiem for Damian

Batman: Urban Legends vol 1

Batman: the Adventures Continue

Rado

Ze swojej strony powiem, że jeśli lubisz klimat akcji połączonej z komedią, to zerknij na "Task Force Z". Red Hood dowodzi tam oddziałem złoczyńców pokroju ManBat lub Bane w wersji zombifikowanej.

https://azylkomiksu.pl/p/77/667216/task-force-vol-01-z-deaths-door-hc-9781779516770--tomy-dc-.html

Crowridd

Pamiętam, jak rozmawialiście o tym komiksie na kanale. Dzięki za polecenie.

Widzę, że jest Rosenberg, więc tym bardziej dodam do listy.

W planach mam jeszcze to: https://www.atomcomics.pl/pl/p/BATMAN-URBAN-LEGENDS-TP-VOL-01/177028?srsltid=AfmBOooQ573n3swXc7smqZW6Bu9BvgxuZXY4yBTsoUXbibAsLai1ES44

Ktoś polecał przy okazji pytania o Red Hooda

Crowridd

Arkham Asylum - Living Hell
Arkham Asylum - The Order of the World

Jest na rynku coś w podobnym klimacie? Świetne komiksy btw - bez Batmana. Living Hell odkryłem dopiero teraz

Rado

W podobnym klimacie jest "Arkham Asylum: Madness" Sama Keitha. Powinien Ci się spodobać. W podsumowaniu z najlepszymi przeczytanymi komiksami w 2024 na naszym kanale, umieściłem właśnie tę pozycję.

https://dc.fandom.com/wiki/Arkham_Asylum:_Madness

Jeśli, podobnie jak mnie, interesuje Cię szeroko pojęte "działanie" Azylu, to kilka ciekawostek znajduje się o dziwo nie w komiksie z Batmanem, ale z Deathstrokiem. Slade trafia do szpitala dla obłąkanych i zaprzyjaźnia się ze wszystkimi.

https://dc.fandom.com/wiki/Deathstroke:_Arkham_(Collected)

Trochę odbiega od zaproponowanego przez Ciebie klimatu, ale jest także coś takiego jak "Arkham Manor". Z powodu braku lepszego miejsca (heh), pacjentów szpitala trzymają w rezydencji Wayne'ów. To jest już bardziej "typowy" komiks z Batmanem jako głównym bohaterem. Mnie się podobało, fajny przeciwnik. 

https://dc.fandom.com/wiki/Arkham_Manor_(Collected)

Crowridd

O, super polecenia. Dzięki. Nie słyszałem o tych komiksach wcześniej (o tym z kanału zapomniałem).

Deathstroke'a Priesta czytałem tylko to, co wydało Hachette i Egmont. Innych zeszytów już nie kupowałem.

Jeszcze raz dzięki.

Crowridd

Jakiś czas temu pytałem tutaj o komiksy z Red Hoodem. W polecanych w necie wyskoczyła historia z Urban Legends.

Kupilem. W pierwszym tomie są właśnie te polecane zeszyty (stanowią jego połowę). No i skończyłem pierwszy story arc, który miał oklepaną fabułę, ale bardzo dobrze wpasowaną relację pomiędzy Brusem a Jasonem. Polecam, jak komuś podobały się zeszyty z Under The Red Hood - podobny klimat. Można dobrze napisać postać Jasona.

Wizualnie było bardzo dobrze - tak wyglądające komiksy lubię czytać i przy okazji zatrzymywać się co jakiś czas na danej stronie. Żadnych słabych momentów - kolor, tusz i ołówek na dobrym poziomie. Tusz chyba na najwyższym.

Znajomość głównego kanonu nie jest wymagana, ale minimalnie pomaga (to są czasy po dniu A).

Crowridd

Ciekawostka dot. All Star Batman & Robin, the Boy Wonder. Tom King na jednym z podcastów powiedział, że dostał kiedyś propozycję dokończenia tego runu. Niestety wątek ten podczas rozmowy został urwany i żadnych szczegółów nie poznaliśmy.

MJ

Dobra ciekawostka, ja gdzieś słyszałem że Jim Lee wspominał o tym ze Miller ma pomysł na zakończenie tej historii, ale na tym etapie byłbym zadowolony również z takiego rozwiązania. King jest ciekawym scenarzystą, choć nie wszystkie jego rozwiązania mi przypadły do gustu, to przyznam że jego run z odrodzenia mnie wciągnął.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Też lubię run Kinga. Z tego co wiem, to jesteśmy w mniejszosci. Natomiast o wiele bardziej podchodzą mi teraz jego nowsze rzeczy. Strange Adventures to najlepszy komiks, jaki czytałem w 2025. Jeśli nie czytałeś, to gorąco polecam - to ciekawe podejście na przedstawienie komiksu przez dwóch rysowników jednocześnie, a dodatkowo fabuła i jej rozwiązanie było dla mnie bardzo satysfakcjonujące - od A do Z. Tam nie było nawet momentu nudy.

Propozycja dokończenia komiksu Millera przez Kinga była dosyć dawno - na początku jego kariery. Chyba już tego nie ruszą.

Rado

Czyli co? Wychodzi na to, że nie ukończyli All Stara z powodu scenarzysty, czyli Franka Millera? Myślałem, że kwestia leży raczej po stronnie Jima Lee.

MJ

Nieee, Jim Lee podobno brał winę na siebie za nieukończenie serii. W sumie nie dziwię się bo te rysunki są spektakularne! Na pewno dużo nad nimi siedział, więc utrzymanie całej serii na tym poziomie musiało być czasochłonne, terminy nie były dotrzymywane itp. Miller podobno ma zakończenie, pewnie jakiś ogólny pomysł jak to powinno wyglądać, a kto wie może ma i dialogi, zapewne prędko się tego nie dowiemy, ale kto wie kto wie...
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

King mówił, że został nawet zatrudniony, aby tę historię dokończyć - na początku jego kariery, czyli pewnie w połowie lat 10. (w DC).

Miller wówczas zmagał się zapewne z chorbą alkoholową, więc może rysownik był gotowy, a scenarzysta nie i szukali kogoś innego.