Aktualności:

"Absolute Batman, Tom 1: Zoo" od 26 sierpnia.

Menu główne

Batman: Caped Crusader

Zaczęty przez Leon Kennedy, 19 Maj 2021, 16:30:12

MJ

Oglądacie z dubbingiem czy oryginał? Muszę przyznać że w oryginale głos Batmana jest dla mnie tak drętwy i nienaturalny że już wolę dubbing. Zgadzam się z przedmówcą nie ma to podjazdu do TAS, ale fajnie że wychodzi serial z gackiem po tylu latach posuchy. Myślę że na plus wypada to że nie boją się uśmiercać postaci, jest ostrzej, jednak brakuje mi chociaż paru odcinków zrobionych na wyższym poziomie wizualnie.

Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

newtime

Oryginał. Dla mnie ten batman jest i tak zbyt mocno pozbawiony emocji wiec mi to nie przeszkadzało. Zgadzam się ze jako coś serial nie ma podjazdu do Tas

Crowridd

Czasem jego głos był moim zdaniem wymuszony/sztuczny - ale nic nie przekona mnie do dubbingu - nie moja bajka.

newtime

To video mi uświadomiło jaki mam problem z tym batmanem, którego wcześniej nie umiałem zdefiniować. Ta postać nie ratuje ludzi, tylko chce dopaść przestępców o ile w 1 sezonie mi to nie przeszkadzało, tak już w 2 mam wrażenie ze akurat Wayne przestał się rozwijać

Leon Kennedy

Też to widziałem i już wiem, że będę miał z tym spory problem. Batman, mający gdzieś życie ludzkie, zwłaszcza bezbronnych ludzi miasta Gotham, to wielka porażka.

Silent Dark

Nie powiedziałbym że ma gdzieś, po prostu serial robi podobny problem co filmy Zacka Snydera - bardziej skupia uwagę na walce, niż samym ratowaniu. To jest problem narracyjny, scenariuszowy, a nie w budowaniu postaci jako takiej. Przecież Batman gdyby zdążył uratować jedną z ofiar Scarecrowa, to by to zrobił. Twierdzenie autora filmu jakby stał i miał to gdzieś, jest niesłuszne, więc mimo że pod częścią zarzutów się podpisuje, to bym nie przesadzał.

I minus za wypluwanie paskudnych miniaturek AI dla Bród z Kosmosu, gdy mógłby w mniej niż minutę wyciąć kadr z serialu i samemu dodać napis w najprostszym programie. To AI nawet nie generuje mu grafik z serialu, tylko jakieś przypadkowe... wstyd żeby już być aż tak leniwym.

21 Sierpień  2026, 23:41:37
Cytat: MJ w 20 Sierpień  2026, 22:19:52Oglądacie z dubbingiem czy oryginał? Muszę przyznać że w oryginale głos Batmana jest dla mnie tak drętwy i nienaturalny że już wolę dubbing. Zgadzam się z przedmówcą nie ma to podjazdu do TAS, ale fajnie że wychodzi serial z gackiem po tylu latach posuchy. Myślę że na plus wypada to że nie boją się uśmiercać postaci, jest ostrzej, jednak brakuje mi chociaż paru odcinków zrobionych na wyższym poziomie wizualnie.

Dubbing, ale oryginał też sprawdzam. Mamy po latach posuchy z Pazurą, genialnego Szymona Mysłakowskiego. Jest tak idealnym castingiem, że chciałbym obejrzeć cały TAS z jego głosem (niestety jest z nim tylko część odcinków, reszta z Pazurą, chyba na Amazonie). Tutaj macie próbkę mistrza Szymona w TNBA:

Przecież ten człowiek to czysta doskonałość jako Batman. Wybór równie świetny co Kevin Conroy. A już na pewno milion razy lepszy niż np. Jason O'Mara z animowanych filmów Justice League War. Barwa Mysłakowskiego jest niesamowita. Jest to najlepszy polski głos Mrocznego Rycerza obok Andrzeja Ferenca.

Przez ostatnią dekadę większość animacji DC oglądałem w oryginale, bo nie było innej wersji. Możliwość seansu z polskimi głosami to dla mnie piękne urozmaicenie i powrót do formatu, który konsumowałem w dzieciństwie. Świetnie się bawię oglądając w tej wersji, i nie zamierzam za to przepraszać ;) A mam czym się bawić, bo Mysłakowski jest przekotem, jak to mawia młodzież. Albo mówiła z 10 lat temu.

newtime

Ja jednak nie jestem w stanie się zmusić do oglądania Tas z dubbingiem. Tylko Kevin Conory i Mark Hamill dla mnie. Próbowałem tej nowej polskiej wersji i nie dałem rady, Myskalowksi mnie nie przekonuje. Na szczęście mam zapisane napisy do wszystkich sezonow z wersji Hbo