Aktualności:

Batman: Miasto szaleństwa" od 15 lipca.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Juby

Co z Batmanem zawiera to Uniwersum DC według Alana Moore'a?
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Wygląda, że tylko w jednej historii jest głównym bohaterem, a w trzech pojawia się gościnnie/epizodycznie.

Batman Annual #11 ("Mortal Clay")

Superman Annual #11 ("For the Man Who Has Everything")
DC Comics Presents #85 ("The Jungle Line") - cameo
Action Comics #583 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part Two") - pojawia się Batman z Earth-423

Są też dodatkowe historie z Green Arrowem i Black Canary:
Detective Comics #549 ("Night Olympics, Part One")
Detective Comics #550 ("Night Olympics, Part Two"

Zapowiedzi z okładkami i opisami - https://www.batcave.com.pl/2026/06/absolute-batman-tom-1-zoo-i-batman-superman-worlds-finest-tom-6-niemozliwe-w-sierpniu/
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Rado

Cytat: mlempicki w 04 Czerwiec  2026, 23:10:13Batman komunikuje się z Karą (Supergirl), a jego kwestie są umieszczone w dymkach przypominających symbol Batmana.

Świetny zabieg. Lubię takie rzeczy. Czytałem też kilka komiksów, gdzie jego dymki dialogowe były czarne lub pogrubione.

Juby

Cytat: Q w 11 Czerwiec  2026, 12:33:45Wygląda, że tylko w jednej historii jest głównym bohaterem, a w trzech pojawia się gościnnie/epizodycznie.

Batman Annual #11 ("Mortal Clay")

Superman Annual #11 ("For the Man Who Has Everything")
DC Comics Presents #85 ("The Jungle Line") - cameo
Action Comics #583 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part Two") - pojawia się Batman z Earth-423
Hmm... No to trochę jestem rozczarowany, bo dwie historie o Supermanie były dostępne w obu kolekcjach DC, więc jedyny prawdziwy występ Batmana tutaj to ten w Mortal Clay. Alan Moore jest mistrzem w tym co robi, ale nie wiem czy za zbiór historii o bohaterach, którzy nieszczególnie mnie interesują, chcę płacić aż tyle (drogie to wydanie - 20 zł droższe od Długiego Halloween o podobnej objętości = kolejna podwyżka cen w Egmont w niedługim czasie). Na razie ta zapowiedź trafia do szufladki: "może kiedyś, jak będzie atrakcyjna wyprzedaż".

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

"Mortal Clay" było wcześniej w "Co się stało z Krzyżowcem w pelerynie?" w wydaniu BiZ.

Tak się prezentuje porównanie zawartości z wcześniejszymi wydaniami.

CytatUniwersum DC według Alana Moore'a
Zawiera: Superman Annual #11, Detective Comics #549*, Detective Comics #550*, Green Lantern #188, Vigilante #17, Vigilante #18, Omega Men #26, Omega Men #27, DC Comics Presents #85, Green Lantern Corps Annual #2, Secret Origins #10, Green Lantern Annual #3, Batman Annual #11*, WildStorm Spotlight #1, Voodoo #1, Voodoo #2, Voodoo #3, Voodoo #4, Deathblow: Byblows #1, Deathblow: Byblows #2, Deathblow: Byblows #3, WILDC.A.T.s #50, Superman #423, Action Comics #583
Uwaga: * tylko dodatkowe historie z Green Arrowem i Black Canary z Detective Comics #549-550; tylko historia Mortal Clay z Batman Annual #11
Powiązane wydania:

Batman: Co się Stało z Krzyżowcem w Pelerynie? (WKKDC BiZ) – zgodność: 4% (Batman Annual #11*)
    Superman: Co się stało z Człowiekiem Jutra? (WKKDC) – zgodność: 17% (Superman Annual #11, DC Comics Presents #85, Superman #423, Action Comics #583)
    Superman: Dla Człowieka, Który ma Wszystko i inne Opowieści o Supermanie (WKKDC BiZ) – zgodność: 17% (Superman Annual #11, DC Comics Presents #85, Superman #423, Action Comics #583)
    Vigilante: Samozwańczy Stróż Prawa (WKKDC BiZ) – zgodność: 8% (Vigilante #17, Vigilante #18)
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Crowridd

Ech, Mortal Clay - świetna historia - warto mieć czy to w DLX, czy też z kolekcji.

Juby

Zapowiedzi na wrzesień:

H2SH najwyraźniej ponownie przesunięty. Ciekawe czy ten Clayface będzie do kupienia na MFKiG 19-20 września (premierę ma na 23.09).

#ReleaseTheSchumacherCut

mlempicki

We wrześniu (15.09) ukarze się Batman Hush 2:

🔥Wrześniowa premiera albumu ,,Batman. H2SH" będzie wyjątkowa także dla polskich czytelników. Wydanie przygotowane przez Egmont otrzyma autorską okładkę stworzoną przez Joanna Karpowicz – uznaną malarkę, ilustratorkę i autorkę komiksów, znaną między innymi z serii ,,Anubis" oraz "Jutro będzie futro".

✅Dwóch legendarnych twórców powraca do jednej z najbardziej niesamowitych historii w dziejach komiksu! Jeph Loeb i Jim Lee kontynuują sagę Batmana, która na zawsze odmieniła oblicze Mrocznego Rycerza, w kontynuacji opowieści Hush – H2SH!

✅Tajemniczy złoczyńca z przeszłości powrócił, wywracając świat Mrocznego Rycerza do góry nogami. Teraz Batman musi wykorzystać wszystkie dostępne zasoby i narzędzia, aby uratować zarówno swoje miasto, jak i siebie. Kontynuacja oryginalnej sagi Hush zwiastuje nową erę dla Gotham i wszystkich jego mieszkańców.

✅Jeph Loeb (,,Batman: Długie Halloween", ,,Superman na wszystkie pory roku") to dwukrotnie nominowany do Emmy scenarzysta i producent filmowy oraz komiksowy, laureat Nagrody Peabody'ego, czterokrotnie uhonorowany Nagrodą Eisnera i pięciokrotnie nagrodą magazynu Wizard. Jim Lee jest autorem rysunków do wielu bestsellerów wydawnictwa DC, w tym ,,All-Star Batman i Robin, Cudowny Chłopiec", ,,Superman: dla jutra", ,,Superman wyzwolony", a także wydawcą i dyrektorem kreatywnym DC Entertainment.

✅Album zawiera oryginalne zeszyty ,,Batman" #158–163. Autorką okładki polskiego wydania H2SH jest znana artystka, malarka, ilustratorka i autorka komiksów Joanna Karpowicz ("Anubis", "Jutro będzie futro")

Facebook
Komiksopedia

Juby

Jest już dostępny w przedsprzedaży. DC Deluxe z ceną okładkową 109,99 zł! To o 20 zł więcej niż DC Deluxy o podobnej ilości stron jeszcze rok temu. A standardowe wydanie w miękkiej oprawie ze skrzydełkami byłoby wydane za 79,99 zł :P Cholerny Egmont, znowu wyciągnie ode mnie więcej kasy niż bym chciał.

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Ja mam za 82.99  8)  Polecam empik premium.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Ja nie polecam zamówień od Empik, jeżeli chodzi o dostawy - zamawiałem przez nich chyba 2x komiksy i przychodziły uszkodzone - brak zabezpieczeń (komiksy wrzucone luzem do kartonu) lub też pakowali już w kiepskim stanie.

Juby

Przez rok pracowałem w empiku i przez wiele lat byłem klientem empik.com, więc obie spółki znam dość dobrze i nikt nie namówi mnie, abym założył empik premium. Jedyne co jeszcze kupuję w tej sieci to okazjonalnie książki, kartki urodzinowe i kolekcje Hachette stacjonarnie.

Cytat: MJ w 09 Sierpień  2026, 19:25:10Ja mam za 82.99  8)
To drogo. Większość księgarni internetowych oferuje 30-40% rabatu od ceny okładkowej. Na SmakLiter jest w tej chwili za 67,74 zł ;) Specjalnie nie brałem pierwszego tomu Nowego Gotham w czerwcu, bo wiedziałem, że we wrześniu jest H2SH, Batman Arkham. Clayface i Superman Johna Byrne'a, więc dopiero w przyszłym miesiącu sobie zamówię wszystkie z 38-39% rabatu i z darmową dostawą do paczkomatu :)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Z tym że na taki rabat trzeba właśnie poczekać z pół roku, ja zdecydowanie wolę mieć nowości jak najszybciej, fakt czasami przychodzą uszkodzone, ale ze zwrotami nigdy nie miałem problemu, dostawa też jest za darmo, czasami nawet parę dni przed premierą przychodzą więc mi w to graj.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

No co ty, nigdy nie czekam. Takie rabaty są od pierwszego dnia dodania wydań Egmontu na SmakLiter, albo TaniąKsiążkę i jak widać obejmują również tytuły w przedsprzedaży.

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Kurde to może faktycznie czas zmienić dostawcę.