Aktualności:

"DC Absolute Noir" od 20 maja.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Juby

Wszystko zależy od komiksu. Na takie Batman: Dark Patterns, czy Batman: The Last Halloween czekam równie mocno, o ile nie jeszcze bardziej od Nowego Gotham 8)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Niby tak, ale "Last Halloween" i np "Hush 2" mają bardzo wysoko postawioną poprzeczkę i to często bywa zgubne w powrotach po latach. Po prostu ciężko doścignąć oryginał. Ale fakt "Dark Patterns" wydaje się być interesującą pozycją.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

Batman: Nowe Gotham, tom 1 trafi do sprzedaży 17 czerwca (tymczasowo daję zagraniczne okładki dopóki Egmont nie uzupełni swoich na stronie)...

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Dodano już opis "Batman: Nowe Gotham, Tom 1".

Gotham przez rok funkcjonowało jako ziemia niczyja, miasto całkowicie odizolowane od reszty kraju. W końcu decyzję o separacji uznano za bezprawną, a zrujnowana metropolia zaczęła się podnosić z ruin. Dawni mieszkańcy wracają, a prawo, na ile to możliwe w takim mieście, znów zaczyna obowiązywać. Przestępczość wciąż jednak kwitnie, a gangi nadal prowadzą wojny między sobą. Rosną napięcia pomiędzy ludźmi, którzy zostali w ruinach Gotham, a tymi, którzy teraz wracają do swoich domów.

Stawka jest wysoka, a Batman i policja mają ręce pełne roboty. Delikatna równowaga zostaje zachwiana, gdy Ra's al-Ghul i jego wspólniczka Whisper A'Daire zaczynają podsycać wojny gangów o tajemnicze serum, które ma obdarzyć życiem wiecznym każdego, kto je wypije...

Jednym z najważniejszych sojuszników Batmana w staraniach o zachowanie porządku na ulicach Gotham jest James Gordon. Ich wieloletni sojusz niejednokrotnie był wystawiony na próbę. Przez lata wspólnej pracy każdy z nich musiał pokonać nieufność wobec partnera i stawiać czoło własnym tragediom.

Scenarzyści Greg Rucka (,,Wonder Woman", ,,Batwoman"), Ed Brubaker (,,Captain America") i Chuck Dixon (,,Nightwing") oraz rysownicy Shawn Martinbrough (,,Thief of Thieves"), Steve Mitchell (,,The Invincible Iron Man"), a także Paul Pope, Brent Anderson, Dick Giordano sprowadzają Batmana i jego miasto znad krawędzi zagłady w bezpośredniej kontynuacji bestsellerowej sagi ,,Batman: Ziemia niczyja".

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,Detective Comics" #742–753 oraz ,,Batman: Turning Points" #1–5.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Są już do wszystkich. I okładki też 8)

Czyli w naszym pierwszym tomie Nowego Gotham będziemy mieli kompletną zawartość tomu pierwszego od Urban Comics oraz Turning Points #1–5 z tomu drugiego. Do wydania pozostanie więc reszta zawartości francuskiego tomu drugiego (Batman #587, Robin #86, Birds of Prey #27, Catwoman #90, Nightwing #53, Detective Comics #754, Batman: Gotham Knights #13) oraz całość tomu trzeciego (Detective Comics #756-765 + Superman #168) plus pominięta przez francuzów Batgirl #12, o której pisałem na poprzedniej stronie. Czyli 17 zeszytów w tomie pierwszym i 18, lub 19 w tomie drugim.

Przy Ziemi niczyjej Egmont schodził z ceną okładkową przy tomach poniżej 500 stron. Najwyraźniej już nie dadzą rady (koszty produkcji nieustannie rosną). Szkoda, niemniej biorę na pewno.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Cały czas maję błędny opis do "DC All In. Alfa i Omega", zamiast właściwego dali ten z nowego tomu "Flasha".

Juby

Wykonane przeze mnie w 5 minut:

Nie byłoby lepiej? Brakuje tylko tego czerwonego, zanikającego cienia za tytułem, a cała reszta pasuje do poprzednich tomów klasycznego Batmana i nie wygląda tak biednie :P

edit:
A tutaj zrobił to ktoś jeszcze lepiej odwzorowując wygląd amerykańskiej okładki:

#ReleaseTheSchumacherCut

Juby

Sorry, że tak późno, ale oczywiście Egmont musiał opublikować nowy katalog przed południem akurat tego dnia gdy przyjechała do mnie rodzina i nie było mnie w domu :P Klasycznie podrzucam:
KATALOG 2026 [click, lub PPM + Otwórz link w nowej karcie]

Jak zawsze podaję spis komiksów z Batmanem lub innymi bohaterami Gotham City, które Egmont planuje wydać do końca roku:

Lipiec
Batman: Miasto szaleństwa (DC Black Label)
Batman, tom 6: Umierające miasto (Uniwersum DC)

Sierpień
Uniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)
Red Hood: Outlaws, tom 5 (DC Webtoon)
Absolute Batman, tom 1: ZOO
Batman/Superman. World's Fines, tom 6: Niemożliwe (Uniwersum DC)
Injustice 2, tom 1

Wrzesień
Batman. Detective Comics, tom 1: Ojcowskie miłosierdzie (DC All In)
Batman: H2SH (DC Deluxe)
Batman Arkham: Clayface
Mroczny Rycerz. Powrót Mrocznego Rycerza (DC Limited)
Mroczny Rycerz. Mroczny Rycerz kontratakuje (DC Limited)
Superman. Człowiek ze stali, tom 1

Październik
Batman: Szalona miłość i inne opowieści (DC Compact)
Superman: Czerwony syn (DC Compact)
Batman: Azyl Arkham (DC Compact) <jest w opisie cyklu, ale nie widać go w zapowiedziach, więc... będzie / nie będzie ?>

Batman: Dark Paterns

Listopad
Batman: Gotham w świetle lamp gazowych i Pan przyszłości  (DC Deluxe)
Batman: Nowe Gotham, tom 2
Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong 2

Grudzień
Batman/Superman. World's Fines, tom 7: Całkowite zaćmienie (Uniwersum DC)
Batman. Mroczny rycerz mrocznego miasta

To mogą być nawet 22 zaplanowane tytuły, o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek. Łącznie powinno to dać rekordowe dla naszego rynku 42-43 wydania komiksowe z Batmanem w jednym roku kalendarzowym!

Zapowiedzi oceniam pozytywnie, choć nie bez uwag. Nie rozumiem np. czemu Egmont nie wydaje Batman: The Last Halloween, które od ubiegłego roku jest dostępne za oceanem, a wciąż usilnie trzyma tego H2SHa, który wciąż nie ma ostatniego zeszytu? W dodatku planują go wydać nie w standardowym formacie ongoingów tylko w DC Deluxe?! >:( Nie rozumiem też o co chodzi z tytułem "Dark Paterns" - zostawią go tak? Nie będzie spolszczony? Na duży plus grudniowa bomba, po 35-latach ponownie wydany zostanie Mroczny rycerz mrocznego miasta znany z TM-Semic 8/91 (f*ck yeah!). I najwyraźniej regularnie już zapowiadany podczas Łódzkiego festiwalu komiksów Batman: Gargoyle of Gotham ponownie wyleciał z planów Egmontu ;D

W spisie podałem również dwa komiksy o Supermanie, ponieważ Batman odgrywa w nich sporą rolę drugoplanową. Człowieka ze stali Johna Byrne'a pewnie wezmę, choć wolałbym, aby nie miał "1" na grzbiecie. Pozostałe plany zakupowe klasycznie zaznaczyłem na pomarańczowo. Na razie nie zapisałem w nich Gotham by Gaslight, bo jeśli latem ruszy kolekcja Hachette, w której też ma się pojawić, to nie widzę powodu, aby kupować tego DC Deluxe'a.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Zapowiedzi na lipiec (jeszcze bez opisów i okładek):
Batman. Miasto szaleństwa - 99,99 zł, 175 stron (15.07.2026)
Batman. Umierające miasto. Tom 6  - 79,99 zł, 180 stron  (15.07.2026)

mlempicki

Batman. Miasto szaleństwa - 99,99 zł, 175 stron (15.07.2026)

Batman. Miasto szaleństwa
,,Batman. Miasto szaleństwa" to wizualny majstersztyk autorstwa wielokrotnego zdobywcy Nagrody Eisnera Christiana Warda (,,ODY-C", ,,Invisible Kingdom", ,,Machine Gun Wizards"), łączący klasyczny kryminał z horrorem w stylu Lovecrafta. To surrealistyczna podróż przez psychikę bohaterów i złoczyńców, w której granica między zdrowym rozsądkiem a szaleństwem niemal całkowicie się zaciera.

Pod tętniącymi życiem ulicami kryje się Dolne Gotham – żywy koszmar karmiony strachem i nienawiścią mieszkańców powierzchni. Od dziesięcioleci przejście między miastami było zamknięte i pilnie strzeżone. Jednak bariera w końcu pęka, a na ulice wydostaje się wypaczona wersja Mrocznego Rycerza, gotowa pogrążyć całe miasto w absolutnym obłędzie. Aby powstrzymać nadchodzącą grozę, Batman musi zawrzeć desperacki sojusz ze swoimi najstarszymi wrogami i stawić czoła prawdzie, która na zawsze zmieni jego spojrzenie na Gotham.

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,Batman: City of Madness" #1–3.

Batman. Umierające miasto. Tom 6  - 79,99 zł, 180 stron  (15.07.2026)

Batman. Umierające miasto. Tom 6
Ostatni tom serii ,,Batman" autorstwa Chipa Zdarsky'ego (,,Batman", ,,Daredevil") i Jorge Jiméneza (,,Liga Sprawiedliwości", ,,Super Sons"). W następstwie wydarzeń z eventu ,,Władza absolutna" Batman wkracza w nową erę uniwersum DC, otwierając pierwszy rozdział linii wydawniczej DC All In.

Po długiej i pełnej trudnych wyzwań nieobecności Batman wraca do Gotham z impetem! Czy nowe publiczne inicjatywy Bruce'a Wayne'a w końcu sprawią, że miasto stanie się bezpiecznym miejscem? I czy Riddler naprawdę przeszedł na stronę prawa, zakładając legalnie działającą firmę, czy też jego działalność jest częścią jakiegoś większego planu?

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,Batman" #150, 153–157.

Juby

Chyba lepiej będzie jedynie spisywać tu te zapowiedzi, a okładki wrzucać jak już pojawią się na BatCave, bo ten nowy sklep Egmont ciągle zmienia linki i psuje przeglądanie tego wątku >:(

edit:
Przysiadłem dziś i popoprawiałem ile zdołałem od czasu, gdy zacząłem wrzucać tu zapowiedzi. Mogłem pominąć kilka nie moich postów, ale większość okładek i linków powinna z powrotem działać.

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Jak wydadzą "H2SH" bez ostatniego zeszytu to pozdrawiam serdecznie.... Wolałbym już żeby opóźniono wydanie tego komiksu niż dostać niepełną historię, pamiętam jakie to było frustrujące przy "All Star Batman & Robin". Najbardziej cieszy mnie "Nowe Gotham" z każdym krokiem zbliżamy się coraz bardziej do "War Games" i Batmana Morissona.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...