Aktualności:

"DC Absolute Noir" od 20 maja.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Juby

Wszystko zależy od komiksu. Na takie Batman: Dark Patterns, czy Batman: The Last Halloween czekam równie mocno, o ile nie jeszcze bardziej od Nowego Gotham 8)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Niby tak, ale "Last Halloween" i np "Hush 2" mają bardzo wysoko postawioną poprzeczkę i to często bywa zgubne w powrotach po latach. Po prostu ciężko doścignąć oryginał. Ale fakt "Dark Patterns" wydaje się być interesującą pozycją.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

Batman: Nowe Gotham, tom 1 trafi do sprzedaży 17 czerwca (tymczasowo daję zagraniczne okładki dopóki Egmont nie uzupełni swoich na stronie)...

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Dodano już opis "Batman: Nowe Gotham, Tom 1".

Gotham przez rok funkcjonowało jako ziemia niczyja, miasto całkowicie odizolowane od reszty kraju. W końcu decyzję o separacji uznano za bezprawną, a zrujnowana metropolia zaczęła się podnosić z ruin. Dawni mieszkańcy wracają, a prawo, na ile to możliwe w takim mieście, znów zaczyna obowiązywać. Przestępczość wciąż jednak kwitnie, a gangi nadal prowadzą wojny między sobą. Rosną napięcia pomiędzy ludźmi, którzy zostali w ruinach Gotham, a tymi, którzy teraz wracają do swoich domów.

Stawka jest wysoka, a Batman i policja mają ręce pełne roboty. Delikatna równowaga zostaje zachwiana, gdy Ra's al-Ghul i jego wspólniczka Whisper A'Daire zaczynają podsycać wojny gangów o tajemnicze serum, które ma obdarzyć życiem wiecznym każdego, kto je wypije...

Jednym z najważniejszych sojuszników Batmana w staraniach o zachowanie porządku na ulicach Gotham jest James Gordon. Ich wieloletni sojusz niejednokrotnie był wystawiony na próbę. Przez lata wspólnej pracy każdy z nich musiał pokonać nieufność wobec partnera i stawiać czoło własnym tragediom.

Scenarzyści Greg Rucka (,,Wonder Woman", ,,Batwoman"), Ed Brubaker (,,Captain America") i Chuck Dixon (,,Nightwing") oraz rysownicy Shawn Martinbrough (,,Thief of Thieves"), Steve Mitchell (,,The Invincible Iron Man"), a także Paul Pope, Brent Anderson, Dick Giordano sprowadzają Batmana i jego miasto znad krawędzi zagłady w bezpośredniej kontynuacji bestsellerowej sagi ,,Batman: Ziemia niczyja".

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,Detective Comics" #742–753 oraz ,,Batman: Turning Points" #1–5.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Są już do wszystkich. I okładki też 8)

Czyli w naszym pierwszym tomie Nowego Gotham będziemy mieli kompletną zawartość tomu pierwszego od Urban Comics oraz Turning Points #1–5 z tomu drugiego. Do wydania pozostanie więc reszta zawartości francuskiego tomu drugiego (Batman #587, Robin #86, Birds of Prey #27, Catwoman #90, Nightwing #53, Detective Comics #754, Batman: Gotham Knights #13) oraz całość tomu trzeciego (Detective Comics #756-765 + Superman #168) plus pominięta przez francuzów Batgirl #12, o której pisałem na poprzedniej stronie. Czyli 17 zeszytów w tomie pierwszym i 18, lub 19 w tomie drugim.

Przy Ziemi niczyjej Egmont schodził z ceną okładkową przy tomach poniżej 500 stron. Najwyraźniej już nie dadzą rady (koszty produkcji nieustannie rosną). Szkoda, niemniej biorę na pewno.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Cały czas maję błędny opis do "DC All In. Alfa i Omega", zamiast właściwego dali ten z nowego tomu "Flasha".
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Wykonane przeze mnie w 5 minut:

Nie byłoby lepiej? Brakuje tylko tego czerwonego, zanikającego cienia za tytułem, a cała reszta pasuje do poprzednich tomów klasycznego Batmana i nie wygląda tak biednie :P

edit:
A tutaj zrobił to ktoś jeszcze lepiej odwzorowując wygląd amerykańskiej okładki:

#ReleaseTheSchumacherCut

Juby

Sorry, że tak późno, ale oczywiście Egmont musiał opublikować nowy katalog przed południem akurat tego dnia gdy przyjechała do mnie rodzina i nie było mnie w domu :P Klasycznie podrzucam:
KATALOG 2026 [click, lub PPM + Otwórz link w nowej karcie]

Jak zawsze podaję spis komiksów z Batmanem lub innymi bohaterami Gotham City, które Egmont planuje wydać do końca roku:

Lipiec
Batman: Miasto szaleństwa (DC Black Label)
Batman, tom 6: Umierające miasto (Uniwersum DC)

Sierpień
Uniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)
Red Hood: Outlaws, tom 5 (DC Webtoon)
Absolute Batman, tom 1: ZOO
Batman/Superman. World's Fines, tom 6: Niemożliwe (Uniwersum DC)
Injustice 2, tom 1

Wrzesień
Batman. Detective Comics, tom 1: Ojcowskie miłosierdzie (DC All In)
Batman: H2SH (DC Deluxe)
Batman Arkham: Clayface
Mroczny Rycerz. Powrót Mrocznego Rycerza (DC Limited)
Mroczny Rycerz. Mroczny Rycerz kontratakuje (DC Limited)
Superman. Człowiek ze stali, tom 1

Październik
Batman: Szalona miłość i inne opowieści (DC Compact)
Superman: Czerwony syn (DC Compact)
Batman: Azyl Arkham (DC Compact) <jest w opisie cyklu, ale nie widać go w zapowiedziach, więc... będzie / nie będzie ?>

Batman: Dark Paterns

Listopad
Batman: Gotham w świetle lamp gazowych i Pan przyszłości  (DC Deluxe)
Batman: Nowe Gotham, tom 2
Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong 2

Grudzień
Batman/Superman. World's Fines, tom 7: Całkowite zaćmienie (Uniwersum DC)
Batman. Mroczny rycerz mrocznego miasta

To mogą być nawet 22 zaplanowane tytuły, o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek. Łącznie powinno to dać rekordowe dla naszego rynku 42-43 wydania komiksowe z Batmanem w jednym roku kalendarzowym!

Zapowiedzi oceniam pozytywnie, choć nie bez uwag. Nie rozumiem np. czemu Egmont nie wydaje Batman: The Last Halloween, które od ubiegłego roku jest dostępne za oceanem, a wciąż usilnie trzyma tego H2SHa, który wciąż nie ma ostatniego zeszytu? W dodatku planują go wydać nie w standardowym formacie ongoingów tylko w DC Deluxe?! >:( Nie rozumiem też o co chodzi z tytułem "Dark Paterns" - zostawią go tak? Nie będzie spolszczony? Na duży plus grudniowa bomba, po 35-latach ponownie wydany zostanie Mroczny rycerz mrocznego miasta znany z TM-Semic 8/91 (f*ck yeah!). I najwyraźniej regularnie już zapowiadany podczas Łódzkiego festiwalu komiksów Batman: Gargoyle of Gotham ponownie wyleciał z planów Egmontu ;D

W spisie podałem również dwa komiksy o Supermanie, ponieważ Batman odgrywa w nich sporą rolę drugoplanową. Człowieka ze stali Johna Byrne'a pewnie wezmę, choć wolałbym, aby nie miał "1" na grzbiecie. Pozostałe plany zakupowe klasycznie zaznaczyłem na pomarańczowo. Na razie nie zapisałem w nich Gotham by Gaslight, bo jeśli latem ruszy kolekcja Hachette, w której też ma się pojawić, to nie widzę powodu, aby kupować tego DC Deluxe'a.

#ReleaseTheSchumacherCut