Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Wasze bat-kolekcje

Zaczęty przez MR.JACK, 23 Sierpień 2009, 20:58:30

OokamiG

Prezentuje się świetnie na półce, mimo miękkiej okładki sprawia wrażenie solidnego. Jednak co do zawartości fabularnej nie mogę się wypowiedzieć, bo jest w kolejce do czytania, na pewno w bliższej ale przed urlopem we wrześniu nie zaczynam żadnych grubasków, co by nie zawieszać lektury.

Crowridd

Mam Batmana i Supermana z tej serii. Klejenie wydaje się ok, świetnie się to czyta, mimo SC przy takiej ilości stron. Trzeba tylko uważać na grzbiet

Pytam o Nightwinga, bo nie wiem, jak to było wtedy pisane - Taylora wydawanego u nas czytam w moment, a ten nowy omni z The New 52 był przekozacki. Starego Nightwinga nie znam

OokamiG

Po przekartkowaniu mogę zaryzykować stwierdzenie, że to dość typowy przedstawiciel tamtego okresu, ale ja lubię takie klimaty lat 90. 

Johnny Napalm

Cytat: OokamiG w 05 Sierpień  2025, 18:22:31Zakupy z okresu październik 2024-lipiec 2025:

Gratuluję i zazdroszczę zakupów. Ja z kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy DC zrezygnowałem. Myślę nad kupnem Batman: Dziesięć Nocy Bestii. W sumie mam sentyment do Jima Aparo.  ;D
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

OokamiG

Dzięki :). To bierz jeśli masz sentyment, poza tym to historia, z którą warto się zapoznać w kontekście historii postaci.

Juby

Z ostatnich tygodni przed MFKiG w Łodzi:

Cytat: Juby w 03 Czerwiec  2025, 17:50:39Numer 8/98 znalazłem w antykwariacie za zaledwie 16 zł, ale po wyjęciu z folii okazało się, że należał do osoby palącej :-\ Udało się go trochę przewietrzyć, ale o ile nie będę chciał go przeczytać, będzie leżał w tej folii (szczelnie zamkniętej) :P
+ do powyższych Semiców udało się dobrać ósmy w lepszym stanie i bez smrodu papierosów.

A tu zakupy z Łódzkiego Festiwalu 8)

W DC limited tym razem nie ma wszytej zakładki, ale jest duża rozkładówka kadru z Grotą Nietoperza:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Johnny Napalm

Cytat: Juby w 26 Wrzesień  2025, 19:13:47A tu zakupy z Łódzkiego Festiwalu 8)

W DC limited tym razem nie ma wszytej zakładki, ale jest duża rozkładówka kadru z Grotą Nietoperza:

Ładne zakupy. Czy kupiłeś tą wersję Cudownego chłopca, która jest wydana w radykalnie dużym formacie? Jak dla mnie jest to stanowczo za duży format. Mam kilka albumów podobnych rozmiarów, ale jest to cholernie niepraktyczne w przechowywaniu.

Crowridd

To jest DC Limited, czyli format w którym wyjdzie zaraz The Killing Joke, który zamierzasz kupić ; )

Johnny Napalm

Heh! Ja doskonale wiem, że tu krytykuję ten format a w innym temacie deklaruję, że kupię TKJ właśnie jako olbrzymią księgę.

Po prostu, czego nie robi się dla takiej historii jak ta Moore'a i Bolland'a.  ;)

Juby

Cytat: Johnny Napalm w 31 Październik  2025, 18:49:43Jak dla mnie jest to stanowczo za duży format. Mam kilka albumów podobnych rozmiarów, ale jest to cholernie niepraktyczne w przechowywaniu.
Przyznaję, czytanie takich kolosów bywa uciążliwe, ale w przypadku albumu z taką szatą graficzną naprawdę warto pójść w jak największy rozmiar 8) A w kwestii przechowywania - mam jeden regał z dość wysokimi półkami, a najniższa z nich ma wystarczający udźwig, aby trzymać tam takie DC Limited. Więc póki co, daję radę z przechowywaniem ;)

W ubiegłym miesiącu wydałem niedorzeczną kwotę za 68-stronicową zeszytówkę, ale w końcu mam:

Tym samym wszystkie serie i gościnne występy Batmana z TM-Semic mam w komplecie!! :D A także komiksy z Batmanem z innych wydawnictw = chyba wszystkie komiksy z Człowiekiem Nietoperzem wydane w Polsce w latach 90.! Kupiłem do nich tekturki i folijki w odpowiednim rozmiarze, i wszystko to ładnie sobie popakowałem, aby jak najdłużej trzymały jak najlepszy stan (karton po lewej w całości poświęcony jest Batmanowi, ale Nietoperza jest też trochę w tym po prawej):

Do kompletu brakuje już tylko Batman/Lobo z 2001. Miałem kilkukrotnie okazję kupić go w antykwariacie za 20 zł, ale nie podobał mi się graficznie, a teraz widzę, że to rzadki okaz wystawiany za chore ceny, więc zobaczymy czy kiedyś uda się go nadrobić.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Crowridd

Ładnie. Zeszyty zawsze na propsie.

Przy okazji, ile dałbyś za Lobo, jakby był? Pytam, bo mam niedaleko antykwariat, i jak kiedyś bym trafił to dam znać

MJ

Ah Juby, piękna kolekcja, mi brakuje jeszcze tylko 3/93, filmowych adaptacji i Dredda, nie mam też 6/98 z Tm Semic, ale mam tę historię z wydaniu Legendy Mrocznego Rycerza od Tima Sale'a. Ale to uzupełnię chyba jak wszystkie brakujące z lat po 2000 uzupełnię.

Juby w tym dużym wydaniu All'Star jest jeden zeszyt więcej niż w poprzednim zgadza się?
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Johnny Napalm

Cytat: Juby w 01 Listopad  2025, 21:17:52Przyznaję, czytanie takich kolosów bywa uciążliwe, ale w przypadku albumu z taką szatą graficzną naprawdę warto pójść w jak największy rozmiar 8) A w kwestii przechowywania - mam jeden regał z dość wysokimi półkami, a najniższa z nich ma wystarczający udźwig, aby trzymać tam takie DC Limited. Więc póki co, daję radę z przechowywaniem ;)

Ja mam kilka takich albumów, ale spoza świata DC i Marvela, właściwie są to tylko europejskie komiksy no i polski Funky Koval w powiększonym formacie, ale w wersji cz-b. Dla kreski Bolland'a zrobię wyjątek dla DC.

Gratuluję zamknięcia kolekcji wydań polskich. Musi być to spora satysfakcja. Kiedyś przejrzę swoją kolekcję i dam znać, czy czegoś mi brakuje. Od 2019 roku już nie dokupuję zeszytówek. Gdybym teraz musiał je uzupełniać, to kilkukrotnie więcej musiałbym zapłacić. Ceny zeszytówek są horrendalne.  :o

Moje październikowe zakupy batmanowe i nie tylko:

Crowridd

Sekta sztosik. Dobrze, że sobie to uzupełniłeś, bo komiks jest dobry - ciekawe, czy Ci się spodoba.

Jakiś czas temu kupiłem lampkę. Zajebiście świeci i rotuje pomiędzy półkami na regale

Juby

Dzięki. Do zbierania Semiców (których miałem niecałe 30) wróciłem gdzieś pod koniec 2019, więc z zebraniem całości zeszło się aż sześć lat, ale satysfakcja na mecie jest ogromna. Teraz to jest mój skarb 8)

Cytat: MJ w 02 Listopad  2025, 09:39:13Ah Juby, piękna kolekcja, mi brakuje jeszcze tylko 3/93, filmowych adaptacji i Dredda, nie mam też 6/98 z Tm Semic, ale mam tę historię z wydaniu Legendy Mrocznego Rycerza od Tima Sale'a.
No to do kompletu brakuje ci już bardzo niewiele! Trzymam kciuki, aby i tobie się udało.

Mi przydałoby się kupić kilka numerów ponownie, bo brałem je ze względu na niską cenę, albo dlatego, że tylko takie wtedy dostępne, a ich stan okazał się daleki od dobrego (np. 1/91, 4/91, 11/94, 1/96, 3/98). Czasami to kwestia podniszczonej okładki (niektóre poczyściłem i podkleiłem taśmą, aby lepiej się trzymały), w dwóch to okładka jest okej, a problemy zaczynają się w środku (np. w adaptacji Batmana Forevera pierwszy właściciel trochę popoprawiał kontur Batmana czarnym długopisem, a przy starciu Batmana z Bane'm w Knightfall ktoś czerwonym mazakiem dorobił bohaterowi krew na twarzy i dodał czerwone oczy ze wściekłości). Ale nie będzie mi to spędzać snu z powiek. Jeśli kiedyś w jakimś antykwariacie wpadnie mi w oko numer, który mam w gorszym stanie, to kupię. Jeśli nie, trudno. 90% kolekcji i tak mam w stanie znakomitym.

Cytat: MJ w 02 Listopad  2025, 09:39:13Juby w tym dużym wydaniu All'Star jest jeden zeszyt więcej niż w poprzednim zgadza się?
Nie mam poprzedniego wydania, więc nie bierz mojej odpowiedzi za pewnik, ale podobno tak - DC Limited to najkompletniejsze wydanie jakie jest.

Cytat: Crowridd w 02 Listopad  2025, 09:08:50Przy okazji, ile dałbyś za Lobo, jakby był? Pytam, bo mam niedaleko antykwariat, i jak kiedyś bym trafił to dam znać
Max. 30 zł.

A lampka super. I kolekcja za nią też! ;)

- Morgan Freeman