Aktualności:

"DC Absolute Noir" od 20 maja.

Menu główne

Batman: Knightfall - animowana adaptacja

Zaczęty przez MJ, 11 Październik 2025, 22:09:03

Gieferg

No i to chętnie obejrzę, bo póki co nie było sensownej ekranizacji.
To co zrobił z Bane'em Nolan mimo pewnych plusów wciąz było dość rozczarowujące.
NACZELNY HEJTER MATTA REEVESA
O filmach i komiksach na filmożercach.

Q

Pierwsza część z kategorię "R" za brutalną krwawą przemoc.

Riddlerowi głosu użyczył David Dastmalchian , a Robinowi Jack Griffn. Za ścieżkę dźwiękową odpowiadają John Jennings Boyd i Eric V. Hachikian.

Są też pierwsze opinie - https://x.com/NexusPointNews/status/2069516926653435996

W porównaniu do ostatnich filmów animowanych jest zdecydowana poprawa. Chociaż sama animacja  wciąż charakteryzuje się sztywnymi ruchami twarzy. Nie brakuje brutalnej akcji.

I recenzja od IGN - https://www.ign.com/articles/batman-knightfall-part-1-knightfall-review-animated-movie

Variety - https://variety.com/2026/film/global/batman-knightfall-warner-bros-animation-dc-comics-1236789035/

Za animacje odpowiada studio Studio Mir ("The Legend of Korra", "X-Men '97", "My Adventures With Superman", "Young Justice: Outsiders")

Już zwiastun pokazał, że przyłożyli się do tej produkcji, kreska też fajna, ale wiadomo, że to film nie skierowany na duże ekrany, więc rewolucji pod względem animacji nie będzie.

What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Leon Kennedy

Aż by się polskie wydanie wzięło, szkoda... Tak czy siak, czekamy. Trailer daje nadzieję, że może wyjdzie im to... wyśmienicie? Kto wie? 😅 Pełna brutalność. Styl wizualny Jonesa pasuje mi i to bardzo. Długie uszy, to jest to!

CytatTo co zrobił z Bane'em Nolan mimo pewnych plusów wciąz było dość rozczarowujące

Aktorsko i wizualnie wyszło świetnie. Pewne wybory scenariuszowe , już samemu trzeba rozstrzygnąć... Jednakże dużo, dużo lepiej niż jego słynny kinowy debiut u Schumachera 😆

Gieferg

No własnie o to chodzi, Hardy się spisał, wygląd Bane'a też spoko, ale scenariusz to niestety największa bolączka tego filmu (sporo rzeczy tam nie ma za grosz sensu), no i w ogóle mi nie pasowało sprowadzenie Bane'a do roli pomocnika Talii.
NACZELNY HEJTER MATTA REEVESA
O filmach i komiksach na filmożercach.

Juby

Cytat: Gieferg w 24 Czerwiec  2026, 09:08:28To co zrobił z Bane'em Nolan mimo pewnych plusów wciąz było dość rozczarowujące.
Jak dla mnie wersja Nolana to najlepszy Bane ever. I nawet jako pomagier Talii, nawet z tym bezsensownym planem, wygrywa z komiksowym pierwowzorem, który uwziął się, że jedzie akurat do Gotham i ma wąty akurat do Batmana "bo tak", bo mu się przyśniło :P A triku z udawaniem martwego obniżając swoje funkcje życiowe nauczył się z książek ::)

Mogliby podać datę premiery.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Moim zdaniem najlepszy Bane ever jest w Arkham Orgins, najemnik, skóra, podajnik jadu zrobiony w ciekawy sposób, idealna maska, świetny ciężki głos i przemiana w wielkiego potwora.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

W Arkham Origins Bane inspirowany był filmem Nolana ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

newtime

Fajnie że mój ulubiony Robin w końcu zawita w jakieś animacji ;)