Aktualności:

"Batman: Mroczne schematy" od 28 października.

Menu główne

Polskie głosy Batmana

Zaczęty przez Silent Dark, 15 Lipiec 2025, 23:34:19

Silent Dark

Muszę sobie "Maskę Batmana" niedługo z polskim dubbingiem przypomnieć. Już nie pamiętam jak Stelmaszyk wypadł.

26 Lipiec  2026, 01:53:30
Czy ktoś z forumowiczów oglądający TAS na Amazon Prime Video wie, od którego odcinka Mysłakowski zastępuje Pazurę? Ostatnio sprawdzałem wybrane odcinki TAS z ZigZapowym dubbingiem, i przepraszam - ale Pazury w tej roli absolutnie nie da się słuchać, nie pasuje ni w ząb do TASowego Nietoperza. Jako Beyond czy The Batman z 2004 pasował nieźle. W JLU był znośny, pamiętam że już oglądając w dzieciństwie kręciłem nosem, że Bruce Wayne nagle ma głos Terry'ego McGinnisa. Ale przy nowocześniejszej animacji jakoś dało się to łatwiej zaakceptować. Mysłakowski jest fenomenalny jako Caped Crusader, i nie wątpię że również sprawdził się jako alternatywa Conroya.

EDIT: Widzę że w ostatniej wiadomości tutaj wspominałem plan ponownego seansu "Maski Batmana" z dubbingiem. To dopowiem - Stelmaszyk wypadł świetnie. Na pewnym portalu o podobnej nazwie do Centralnego Biura Antykorupcyjnego, ktoś naniósł te wersję audio na obraz z blu-raya, więc jeśli ktoś jest ciekaw Mask of the Phantasm w dobrej jakości i naszym języku, jest możliwość takiej obejrzenia.

Podsumowując, z naszych rodzimych aktorów podkładających głos Batmanowi z DCAU, wymieniłbym ich w takiej kolejności od najlepszego:

1. Andrzej Ferenc
2. Krzysztof Stelmaszyk
3. Szymon Mysłakowski
4. Radosław Pazura

Z ciekawości też sprawdziłem dubbing "The Batman" Matta Reevesa, nie jestem zbytnio targetem dubbingu w live action, ale czasem oglądam taką wersję w ramach urozmaicenia, lub po prostu sprawdzam na przewijaniu jak wypadło. Mateusz Kwiecień to chyba najgorszy polski głos Batmana dotąd. W tym przypadku myślę że Pazura pasowałby dużo bardziej do Battinsona. Albo Robert Czebotar, znany głównie jako Cyclops z X-Men TAS i X-Men 97', który wcześniej zaliczył epizod jako Batman w "Young Justice".