Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Z Groty Nietoperza (Podcast Batcave)

Zaczęty przez LelekPL, 18 Październik 2021, 19:18:54

Rado

Cytat: Juby w 01 Grudzień  2025, 14:55:02Zagadki związanej ze słówkami z końcóweczek wciąż nie udało mi się rozwikłać... ale wciąż próbuję ;)

Do podanych liter trzeba użyć szyfru Cezara. Wychodzi wtedy zdanie "Riddle me this". Jeden ze słuchaczy rozwiązał zagadkę i odezwał się w prywatnej wiadomości na FB.

Cytat: Crowridd w 08 Styczeń  2026, 00:08:00Wydaje mi się, że poniższy komiks znalazł się w którymś z odcinków na kanale, ale nie mogę go zlokalizować.

https://dc.fandom.com/wiki/Batman:_Hong_Kong

@Rado Polecasz, czy może olać zakup i poczekać na kolejny zbiorczy tom z elseworldami?

Tak, był tutaj.

Jeśli cena nie jest wygórowana, to na pewno ciekawa pozycja. W interesujący sposób rysowany Batman i jego peleryna, kolory też są spoko. I to nie jest elseworld. To normalna wycieczka Bruce'a do Hongkongu.

Crowridd

Dzięki. Od miesiąca zastanawiałem się nad zakupem, a szukam ostatnio takich perełek. Rzeczywiście ciekawie to wygląda, jeżeli chodzi o rysunki.

Juby

Cytat: Rado w 10 Styczeń  2026, 22:57:53Do podanych liter trzeba użyć szyfru Cezara. Wychodzi wtedy zdanie "Riddle me this". Jeden ze słuchaczy rozwiązał zagadkę i odezwał się w prywatnej wiadomości na FB.
O kurde :D Nie wiem czym jest szyfr Cezara i jak z tych słów wyszła powyższa fraza, ale wierzę na słowo. Na razie i tak bym nie rozwiązał, bo do tej pory nie przesłuchałem ostatniego odcinka = nie znam ostatniej podpowiedzi (odcinek jest o Batman: Arkham Knight, a nie bardzo mam ochotę o tej grze słuchać).
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

@Rado

Co do Man-Bata, to wiedziałeś też, kiedy się dokładnie pojawi czy jednak Cię zaskoczył? Ja grając pierwszy raz w ogóle o nim wiedziałem. Teraz Knighta ogrywa u mnie mój siostrzeniec, i kiedy zobaczył Man-Bata prawie spadł z kanapy - dosłownie.
O Jasonie też wcześniej już gdzieś przez przypadek usłyszałem, jednak nie zabrało mi to przyjemności z gry.

Obecnie ogrywam w ten sam sposób co Ty Arkham City. Już na początku gry, kiedy wszedłem do kościoła/centrum medycznego zauważyłem, że jest tam Hush, który chyba umknął mi, kiedy grałem w tę grę po raz pierwszy. No i w tym samym kościele ma miejsce również akcja z Origins.

Hong-Kong właśnie przyszedł. Myślałem, że to będzie cieniutkie, więc miłe zaskoczenie.

Juby

Wczoraj wziąłem się za porządki na regałach* i do sprzątania przesłuchałem ostatni odcinek podcastu.

Oczywiście jestem o wiele bliższy opinii Wojtka na temat Arkham Knight, które było dla mnie straszną kupą. Z tym, że grałem w to tylko zaraz po premierze na PC i nawet jej nie skończyłem (tak bardzo mnie wqrwiła), więc trzeba będzie jej kiedyś dać drugą szansę i przejść 100% fabuły. Problemem jest brak odpowiedniego sprzętu, bo w 2016 wyfrunąłem z gniazda i nie mam komputera, który udźwignąłby nawet dziesięcioletnią grę. Nie wiem kiedy się to zmieni, ale trzeba nad tym pomyśleć, bo od lat nie grałem w NIC, a z chęcią wróciłbym i do wszystkich Batmanów i w końcu zasiadł do GTA V.

Co do tegorocznego hasła - zupełnie się nie spodziewałem, że ukryjecie je jakimś szyfrem. Szacun dla detektywa, który uznał, że poprzestawia pierwsze litery o trzy miejsca wstecz w alfabecie. Teraz wydaje mi się to oczywiste, ale dopóki tego nie napisałeś, @Rado, sam nie potrafiłem tego rozwiązać :-[

*przy ponownym układaniu komiksów okazało się, że półka, którą przeznaczyłem na wydania DC Deluxe (+2 wyjątki) jest już prawie pełna. W marcu biorę Husha, na pewno kupię też Ostatnie Halloween gdy zostanie u nas wydane. Po nich chyba koniec z kupowaniem czegokolwiek w tym formacie, no chyba że Egmont wyda coś, co absolutnie będę chciał mieć (np. kolorowe wydanie Gotham w świetle lamp gazowych i jego kontynuacji, bo za NOIRem, którego mam nie przepadam, wolałbym to mniejsze i w kolorze).
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Rado

Cytat: Crowridd w 13 Styczeń  2026, 22:24:06Co do Man-Bata, to wiedziałeś też, kiedy się dokładnie pojawi czy jednak Cię zaskoczył?

Wiedziałem. Wiedziałem i oczekiwałem praktycznie od początku, chociaż domyślałem się, że pewnie musi minąć nieco czasu zanim wyskoczy. Nie wiedziałem za to o drugim tego typu zabiegu, bo jakiś czas później taki sam jump scare występuje z halucynacją Jokera. O dziwo, brewka mi nawet nie drgnęła.

Cytat: Juby w 15 Styczeń  2026, 10:02:44Co do tegorocznego hasła - zupełnie się nie spodziewałem, że ukryjecie je jakimś szyfrem. Szacun dla detektywa, który uznał, że poprzestawia pierwsze litery o trzy miejsca wstecz w alfabecie. Teraz wydaje mi się to oczywiste, ale dopóki tego nie napisałeś, @Rado, sam nie potrafiłem tego rozwiązać :-[

Pamiętam, że dawaliśmy podpowiedzi raz czy dwa. Później, pod koniec roku, pod jednym z komentarzy na YT, w którym użytkownik próbował to rozgryźć, zapytałem go czy lubi sałatkę cezar. Napisał potem, że to go w ostateczności nakierowało.

newtime

Dla mnie Ak mocno zyskało po latach, natomiast City spadło. Jednak moment w jakim sięgamy po te gry dużo zmienia w podejściu

Mój ranking na dzisaj
Arkam Aylum
Arkham Knight
Arkham Orinigs
Arkham City

Cytat: Juby w 15 Styczeń  2026, 10:02:44czywiście jestem o wiele bliższy opinii Wojtka na temat Arkham Knight, które było dla mnie straszną kupą. Z tym, że grałem w to tylko zaraz po premierze na PC i nawet jej nie skończyłem (tak bardzo mnie wqrwiła), więc trzeba będzie jej kiedyś dać drugą szansę i przejść 100% fabuły. Problemem jest brak odpowiedniego sprzętu, bo w 2016 wyfrunąłem z gniazda i nie mam komputera, który udźwignąłby nawet dziesięcioletnią grę. Nie wiem kiedy się to zmieni, ale trzeba nad tym pomyśleć, bo od lat nie grałem w NIC, a z chęcią wróciłbym i do wszystkich Batmanów i w końcu zasiadł do GTA V.

Juby  jeśli nie jesteś na codzień graczem, to polecam tobie kupić używana ps4 za groszę, cała odświeżona graficznie  trylogia Arkham  jest na nią dostępna, wszystkie inne fajne gry do 2020 roku zagrasz na tej starej konsole po bardzo dobrych cenach. Nie ma sensu bawić się w dzisiejszych czasach  składanie Pc, po tych absurdalnych cenach jeśli nie jesteś pasjonatem   

Juby

Ale ja mam te gry na PC (kupowałem je na premierę za spore pieniądze), miałbym teraz kupować konsolę i je ponownie na PS4? No nie :P Szczególnie, że nigdy nie grałem w gry tego typu na konsoli (tylko w bójki)

#ReleaseTheSchumacherCut

newtime

No trylogię jesteś w stanie kupić nawet za 30 zł w pakiecie . A dzięki ps4 miałbyś po prostu dostęp do wielu gier z ostatnich 15 lat bez wydawania kupy kasy na sprzęt , może coś by przy okazji wpadło tobie w oko  ;) No chyba że zależy tobie tylko na tych batmanach i żadnych innych grach ale wspominałeś że chcesz trochę wrócić do grania wiec na obecne czasy konsola to jedyne sensowe wyjście

Juby

Wszystkie niebatmanowe gry, w jakie chciałbym pograć też mam w szufladzie, albo moi bracia mają je na PC. I jak już wspomniałem - nie umiem w takie gry grać na padzie, jestem od zawsze pecetowy. Moja przerwa wynika z tego, że liczę, że któryś z nich będzie sobie składać nowy sprzęt, a ja przejmę ich obecny ;) Na razie cierpliwie czekam.

#ReleaseTheSchumacherCut