Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Z Groty Nietoperza (Podcast Batcave)

Zaczęty przez LelekPL, 18 Październik 2021, 19:18:54

Crowridd

No to mnie pozytywnie zaskoczyłeś, bo myślałem, że po Killing Time już go nie zobaczę.
Spoko postać jako "przeciwnik" dla młodego Batmana.

LelekPL

W ogóle nie będę zszokowany jak Radek w nastepnym odcinku podsumowania Pingwina powie, że to jego ulubiony odcinek ;) Ale nie tylko z wiadomo jakiego powodu, bo też uważam, że to najmocniejszy odcinek do tej pory, ktory najmocniej ruszył fabułę.

LelekPL

Co do teorii chłopaków o Hushu i plotek o Trybunale to może być tak, że na potrzeby filmu połączą postacie Lincolna Marcha i Thomasa Elliota w jedną, być może o innym imieniu, żeby też zmylić fanów komiksów i będzie to "nowa postać" która jak Thomas ma związek z przeszłością Bruce'a oraz z Trybunałem.

Co do lekarza/chłopaka Sofii zaczynam mieć podejrzenia że jest wytworem jej wyobraźni po tym jak dziwnie pojawia się w tym serialu. Nie wiem tylko jaki miałoby to mieć cel.

Rado

Cytat: Crowridd w 10 Październik  2024, 21:10:59No to mnie pozytywnie zaskoczyłeś, bo myślałem, że po Killing Time już go nie zobaczę.
Spoko postać jako "przeciwnik" dla młodego Batmana.

Właśnie, jeszcze a propos "Killing Time", bo tak się składa, że to przeczytałem i mam pytanie odnośnie finału. Zakryję spoilerem w razie jakby kiedyś po polsku to wydali.

Spoiler
Crowridd, jak Ty rozumiesz czym był ten artefakt?
[Zamknij]

Crowridd

Czytałem ten komiks kilka miesięcy temu, więc musiałem go teraz przekartkować. Nie ukrywam, że nie był to najłatwiejszy w odbiorze tom, jaki czytałem – po skończeniu jeszcze przez jakiś czas wracałem do poszczególnych rozdziałów. No ale jeśli dobrze go zrozumiałem, to

Spoiler
ten kamyczek nie miał żadnej mocy, jednak sama legenda budowana przez wieki na jego temat, na temat jego ,,boskości" powodowała, że każdy chciał go mieć – walka o niego była i jest bezcelowa.
[Zamknij]

Juby

Rozwaliło mnie w ostatnim odcinku gdy Wojtek powiedział, że miał problem z brakiem konsystencji wizualnej w ilustracjach The Bat-Man: First Knight ;D

W kwestii Batman Beyond: Year One - sam fanfilm uważam za "okej" (lepszy od pozostałych, które widziałem w ostatnich 2-3 latach), ale mam z nim jeden problem - tytuł. Dlaczego "Year One"? Jego akcja toczy się na przestrzeni jednej nocy, nie jednego roku i nic nie sugeruje, aby to był dopiero początek kadencji Terry'ego w roli Batmana Przyszłości, równie dobrze Batmanem może jest już od pięciu lat.
Od jakichś 15 lat Hollywood co i rusz zaskakuje mnie totalnym zdebileniem jeśli chodzi o tytuły filmowe, nikt już nie tylko nie dba o to, aby taki tytuł brzmiał dobrze i zapisany wyglądał dobrze, ale też nawet nie interesuje się, aby właściwie oddawał charakter i fabułę filmu, któremu go nadano. Jak widać fani również wyłączyli pewne zwoje i nie zastanawiają się, czy tytuł ich film ma jakikolwiek sens. A info z podcastu, że fanfilm o identycznym tytule powstał już wcześniej w 2002 roku rozwalił mnie na łopatki xD

Co do tytułów książek Johna Jacksona Millera - nie miałem skojarzeń z sequelami z lat 80., a z sequelami Matrixa :P
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Silent Dark

Nowy odcinek właśnie wylądował na kanale BatCave:

LelekPL

Jeszcze raz dzięki za pozdrowienie chłopaki. Dodam ze swojej strony, że batpod jest też widoczny w cutscenkach, ale najlepiej w wersji bez peleryny, no i i tak ze względu, że cutscenki są pod batmobil a nie motor, to wygląda to czasami śmiesznie.

Lasagna

Juby

W najnowszym odcinku Radek wspomina tego newsa:
https://www.batcave.com.pl/old/ramka.php?subaction=showcomments&id=1268237899&archive=1270072814&start_from=&ucat=12&show=arch310

Radku, nie było żadnych plotek o Mr. Freezie w tamtym czasie, Nolan po prostu odpowiedział na pytanie o niego, lub innego "nadnaturalnego" przestępcę w kolejnym filmie (link do pełnego wywiadu jest w treści newsa). A teasera, lub fotek z planu nie mogło wtedy być, bo film zaczęli kręcić 14 miesięcy później ;) Zresztą, Nolan nie krył się z wyborem czarnego charakteru, newsy z potwierdzeniem, że Hardy gra Bane'a, a Hathaway Selinę pojawiły się na długo przed rozpoczęciem zdjęć.

Fajna ta nowa forma z zastąpieniem quizu wspominaniem newsów. Ode mnie kciuk w górę.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Juby

Słucham właśnie waszej najnowszej pogadanki - przerwałem przed recenzją 97. tomu kolekcji Hachette, bo wciąż nie udało mi się do niego przysiąść - i mam dla was kilka komentarzy:

1. @kelen wspomniał, że ostatnimi czasy ogląda Batmana ze swojego nagrania z kasety VHS z Polsatu, aby mieć na świeżo tłumaczenie z tamtego okresu pod przygotowywaną książkę-kontynuację filmu. Ja jednak polecałbym przy tej pracy posiłkować się innymi ścieżkami audio:

» oryginał VHS z 1991 (dystrybutor: ITI Home Video, tekst. Stanisław Olszewski, czyt. Mirosław Utta)
» TVP z emisji 26.12.1992, 1997 i 18.09.1999 + być może jeszcze jakieś po drodze (Telewizyjne Studio Dźwięku Warszawa, tekst. Maria Stewart, czyt. Janusz Szydłowski)
» TVN z emisji 01.09.2002, 06.07.2003 i wielu innych przez kolejną dekadę na kanałach TVNu (ITI Film Studio, tekst. Magda Balcerek, czyt. Janusz Szydłowski) « ten sam, trochę bardziej skrótowy tekst jest w wydaniu 2DVD/ Blu-ray/ UHD, które czyta Jan Wilkas

To są najpopularniejsze wersje tłumaczenia / ścieżki lektorskie do tego filmu. Niektórzy np. nie lubią tej z TVNu/DVD ze względu na "Śmiechex" zamiast "Smajleksu" i kilka innych zmian, ale ja np. widziałem film z tłumaczeniem Magdy Balcerek najwięcej razy i to je uważam za najmojsze. Wszystkie te ścieżki audio są do dostania w Internecie, jeśli miałbyś chęć, pisz na pw, z chęcią pomogę je znaleźć. Mam też kopię zapasową Blu-ray z dwoma z trzech wspomnianych ścieżek, mogę pożyczyć, albo podpowiedzieć jak coś zostało przetłumaczone. Z tego co wiem, wersja z Polsatu jest mało popularna (osobiście dowiedziałem się o niej bardzo późno, chyba tuż przed pandemią, i wciąż nie widziałem z nią nawet sample'a).

2. Jubileuszowa powtórka Batman Forever jeszcze przede mną, ale jako fanatyk bat-filmów uważam, że znam go na pamięć, więc chciałbym dodać kilka słów.

Też przydarzyło mi się, że "nie wiedziałem, że coś jest z nim nie tak, dopóki nie zacząłem używać Internetu" (podobnie miałem z prequelami Star Wars i sequelami Matrixa). Ostatecznie załapałem się do ekspresu szydery i hejtu, bo moja początkowa ocena na forum - zdaje się 6,5/10 - w pewnym momencie spadła do 4/10. To były lata dojrzewania, gdy byłem jednym z Nolan-zombies, bardzo chciałem doceniać bardziej poważne, artystyczne kino i strasznie zwracałem uwagę na wszelakie wpadki techniczne, których w BF jest sporo. Koniec końców, jeden znajomy uzmysłowił mi, że to ja decyduję co i jak mi się podoba, że nie ma nic złego w posiadaniu skrajnie innej opinii od większości, a moje oceny powinny być maksymalnie subiektywne. Dzięki temu, wyjścia z fazy "Nolana" i wszelkim późniejszym filmom z Mrocznym Rycerzem, w ostatnich latach zacząłem doceniać Batmana Forevera tak, jak nie doceniałem od lat dzieciństwa, gdy uwielbiałem go na równi z Burtonowymi. Co w nim dla mnie działa?

Po pierwsze, jest bliższy komiksom (i TASowi) od filmów Burtona. Jeśli chodzi o aktorskie filmy to w Foreverze pierwszy raz pokazano Batmana stawiającego się na szczycie komendy policji gdy widzi bat-sygnał, to tutaj pierwszy raz pokazano Wayne Enterprises i to tutaj pierwszy raz pokazano Azyl Arkham. Po drugie, film Schumachera jest cudnie wystylizowany, czego coraz mocniej brakowało u Nolana i u Snydera. Projekty Gotham, groty, pojazdów, kostiumy - to wszystko składa się na niezwykle atrakcyjne od strony audiowizualnej widowisko. Po trzecie, doskonałe wykorzystanie czarnych charakterów. Jeden istnieje od początku, drugi ma przedstawiony origin. Jednego poznajemy najpierw, a drugiego w kolejnych scenach. A potem ten pierwszy przegrywa jako pierwszy, a drugi zostaje pokonany jako ostatni. Jeden jest wrogiem Batmana, drugi wrogiem Bruce'a Wayne'a. Próby podobnego zbudowania dwóch równorzędnych villainów w filmach superhero były bardzo częste, ale nie wydaje mi się, żeby kiedykolwiek ktoś osiągnął tak idealny balans, aby nie można było wskazać kto jest głównym "złym" tej historii, a kto supportem. Tutaj się to udało.

Oczywiście BF pozostaje filmem, w którym niektórzy statyści wydają z siebie komiczne odgłosy, Riddler to Ice Ventura na sterydach, Two-Face to próba w kolejnego Jokera, Batman ma sutki na kostiumie, a gdy zakłada finałową zbroję dostajemy zbliżenie na jego srebrną pupę ;D Niemniej, obecnie lubię ten film niewiele mniej od TDKR Nolana i The Batman Reeves'a, a gdyby kiedyś powstawała wersja zgodna z pierwotnymi intencjami (kopię posiadaną przez Kevina Smitha trzeba by było sporo przerobić, bo nie posiada kilku kluczowych dla filmu scen i większości soundtrack'u Elliota Goldenthala) mógłbym uznać go nawet za lepszego od tych dwóch.

W kwestii sceny, w której Harvey rzuca monetą "do skutku" aż strzela do Bruce'a - spotkałem się z teorią, że on rzuca monetę dla każdego - raz dla Bruce'a, drugi dla Chase, a trzeci dla Batmana (ma to jakiś sens :))

Jona Favreau też wyłapałem dopiero z pięć lat temu, gdy powtarzałem film po śmierci Joela Schumachera ;) Z innych wstydliwych "odkryć" - przez pierwszych kilka lat oglądania tego filmu myślałem, że Chase wie, że Bruce = Batman, bo wywnioskowała to w czasie finałowej konfrontacji (Two-Face nawet się zwraca do Batmana per "Bruce"). Dopiero po zakupie DVD, gdy miałem już z 15 lat zrozumiałem, że ona skapowała to po pocałunku z Brucem w rezydencji na chwilę przed atakiem ludzi Dwóch Twarzy ;D

- Morgan Freeman

Rado

Hmm, podoba mi się "śmiechex". Dzięki za komentarz.

Juby

W razie potrzeby, Szydłowski z TVNu jest dostępny tutaj (mam nadzieję, że nie łamię regulaminu forum tym hiperłączem).

- Morgan Freeman

Silent Dark

A czy ktoś dysponuje odcinkami TAS w których Batmana dubbingował Andrzej Ferenc? Pełnometrażowy SubZero da się znaleźć, ale odcinków serialu nie ma nigdzie. To samo z odcinkami TAS z lektorem VHS. Oglądałem taką wersję w dzieciństwie i wiele bym dał, by znów usłyszeć to audio.

Juby

Nie zagłębiałem się zbytnio w ten temat (choć znam kogoś, kto może wiedzieć więcej - dopytam i dam znać na pw -- niestety, nie posiada dubbingu z kaset :(), ale również nie kojarzę aby ktoś udostępniał te wersje audio. Mam tylko jeden odcinek z (chyba) kasety, w którym lektorem był Janusz Kozioł (na TVP czytał Zdzisław Szczotkowski, na Polsacie Mirosław Utta). Jeśli bardzo ci zależy, musiałbyś kupić te wszystkie kasety i przerobić je na DVD, ale to będzie sporo kosztować (wiem co mówię, zrobiłem tak z trylogią Gwiezdnych wojen w wersjach specjalnych z 1997, które nie ukazały się nigdzie później poza kasetami VHS i wyniosło mnie chyba ze 150 zł).

- Morgan Freeman