Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Wielka Kolekcja Komiksów DC: Bohaterowie i Złoczyńcy

Zaczęty przez Juby, 24 Marzec 2021, 12:44:19

Crowridd

Rzeczywiście skrajnie różne opinie mamy o tym tytule. Zobaczę, jak podjedzie mi za drugim razem i kiedyś dam znać.

Juby

Cytat: Q w 21 Październik  2025, 18:50:23Chyba nie ma co liczyć, by Hachette ruszyło szybko z nową nową z komiksami DC, czy Batmanem. Obecnie testują "Kapitana Żbika" - https://kolekcja-kapitan-zbik.pl/ 

Pewnie to ona wejdzie na miejsce "Bohaterów i Złoczyńców".
Wielka szkoda :-\ Chociaż kto wie, przez najbliższe miesiące sytuacja może się jeszcze zmienić.

Tymczasem w Argentynie w ubiegłym roku ruszyli z kolekcją, którą kupowałbym na milion procent! Szczególnie jakby wyszło to u nas w takim samym formacie (na miękko i z odblaskiem na tytule):

Tutaj jeszcze fotki jak te tomy prezentują się fizycznie:
https://www.instagram.com/p/DSkr_vIEYdJ/?img_index=1
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Ovni Press to bardziej argentyński odpowiednik Egmontu, a nie wydawnictwo kolekcji kioskowych.

Ale może i u nas przygotują odpowiedniki "Legends of the Dark Knight: Norm Breyfogle Vol. 1 i 2"
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Tych volumenów może być jeszcze kilka, Argentyńczycy dopiero w sierpniu ruszyli z tą serią :)
Bardzo bym chciał żeby Egmont tak to u nas wydał, ale biorąc pod uwagę ich tempo wydawnicze i plany na najbliższe lata, które opisałem w wątku o Egmoncie (a przynajmniej jak ja to przeczuwam) myślę, że na komiksy rysowane przez Breyfogle'a przyjdzie nam poczekać do przyszłej dekady :-\

A tymczasem niespodzianka - ostatnim tomem kolekcji jest:

Tom 120. prawdopodobnie będzie zawierał: BATMAN #321, 353, 365–366, 400, 408–409, 450–451; DETECTIVE COMICS #504, 532, 566, 617; WONDER WOMAN #280–283; DC COMICS PRESENTS #41, 72; BRAVE AND THE BOLD #191. Czyli w Polskiej edycji nie będzie tomu Superman/Batman: Public Enemies/Absolute Power.

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Ouuu Yeah! Na to liczyłem  ;D  Po kiego grzyba wydawać po raz kolejny Public Enemies, okej Władza Absolutna była tylko raz, ale była. Przyznam że bardzo przyjemnie mi się czyta takie zbiory pojedynczych opowieści. Idealne zakończenie kolekcji jak dla mnie.

Ps. wiesz Juby może Kapitan Żbik się tak nie przyjmie jak DC i ruszą z pewniakiem czyli z Gackiem.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

Ja też dodaję do planów zakupowych. Lubię takie zbiory różnych historii, no i to będzie kolejna cegła 400 stron za zaledwie 50 zł :)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Będzie więcej niż 400 stron - 432. Bardzo pozytywne zaskoczenie z tym tytułem na koniec kolekcji, zwłaszcza, że w UK był to tom w wyższej cenie niż pozostałe.

W tym roku pewnie skończy się też kolekcja Marvel Origins (jeśli nie przedłużą), więc może wtedy kolejna superbohaterska wskoczy.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Sugerowałem się brytyjską stroną kolekcji, ale możesz masz rację, bo jeden z prenumeratorów wrzucił zdjęcie spisu treści i materiały dodatkowe zaczynają się na stronie 425:

W środku będą Drugie szanse, czyli debiut Jasona Todda w wersji post-kryzysowej :D

#ReleaseTheSchumacherCut