Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Wielka Kolekcja Komiksów DC: Bohaterowie i Złoczyńcy

Zaczęty przez Juby, 24 Marzec 2021, 12:44:19

Juby

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Przeczytałem - z lupą z telefonu. Fajnie, że można kupić po polsku coś, czego u nas Egmont nie wyda, i w dodatku dobrego, natomiast takie smaczki są poprostu słabe.

Gdyby Hachette zabrało się za Absoluty, takie tabelki zapewne zamieszczane byłyby od wewnętrznej strony etui. Żeby podkreślić poziom wydawnictwa.

mlempicki

W wstępie tomie 111 można wyczytać co będzie tomem 114 i 119.
#114 Liga Sprawiedliwości: Pełnia
#115 Nightwing: Skacząc ku światłu
#116 ?
#117 Batman: Śmierć w Rodzinie
#118 ?
#119 Batman: Wojna żartów i zagadek
#120 ?
EDIT: poprawki dot. tomów

Crowridd

"Wojna żartów z zagadkami" to bardzo dobry komiks. Widzę, że już dawno wyprzedany i chodzi za podobne pieniądze, co kiedyś Miasto sów.

Polecam, bo to zamknięta z tego co pamiętam historia, przy której nie trzeba znać poprzednich tomów z runu Kinga. No i Mikel Janin wymiata; z tego co pamiętam jest też Clay Mann.

Jest Joker, który się nie śmieje i Batman, który jest tylko człowiekiem - warto mieć.

Liga - Pełnia. Niech ktoś da znać, co to może być. Dzięki

Q

Cytat: Crowridd w 06 Listopad  2025, 00:05:55Liga - Pełnia. Niech ktoś da znać, co to może być.
Justice League: The Totality ("Justice League (vol. 4) #1-9")
Liczba stron: 216
Scenariusz: Scott Snyder
Rysunki: James Tynion IV, Jim Chueng, Jorge Jiménez, Doug Mahnke, Mikel Janín

Wcześniej wydane przez Egmont -  Liga Sprawiedliwości, Tom 1: Totalność ("Justice League (vol. 4) #1-7") i  Liga Sprawiedliwości, Tom 2: Cmentarzysko bogów ("Justice League (vol. 4) #8-12", "Justice League/Aquaman: Drowned Earth Special #1", "Aquaman/Justice League: Drowned Earth #1")
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Cytat: Crowridd w 06 Listopad  2025, 00:05:55"Wojna żartów z zagadkami" to bardzo dobry komiks. Widzę, że już dawno wyprzedany i chodzi za podobne pieniądze, co kiedyś Miasto sów.

Polecam, bo to zamknięta z tego co pamiętam historia, przy której nie trzeba znać poprzednich tomów z runu Kinga. No i Mikel Janin wymiata; z tego co pamiętam jest też Clay Mann.

Jest Joker, który się nie śmieje i Batman, który jest tylko człowiekiem - warto mieć.
Przekonałeś :)

Uwielbiam rysunki Claya Manna, dlatego miałem ten tytuł na radarze już od jakiegoś czasu. Tylko tak, jak wspomniałeś, wydanie Egmont zniknęło z półek lata temu i dorwać je można w absurdalnych cenach. Dlatego od newsa o przedłużeniu kolekcji wypatrywałem kiedy to wyjdzie, a skoro jeszcze twierdzisz, że to zamknięta historia, to nawet się nie zastanawiam. Biorę na pewno.

Śmierć w Rodzinie też biorę. Wydanie z WKKDC, które dostałem od młodszego brata pod choinkę w 2019 oddam mu z powrotem, bo to nowe będzie poszerzone (Batmany #424-430 - czyli o trzy zeszyty więcej), dzięki czemu wraz z tomem Dziesięć Nocy Bestii otrzymamy kompletny run duetu Starlin-Aparo.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Crowridd

Janin w przeważającej większości rysuje ten komiks, ale uważam, że i tak Ci się spodoba. Sam chyba siądę do niego w ten weekend i powtórzę.

Widzę teraz na Batcave, że komiks będzie mieć też zeszyty 48-49 i DC Nation #0. Egmont wydał je w tomie "Ślub". Nie pamiętam już, co to były za zeszyty i dlaczego wzięli je do tomu z Zagadkami

@Q Dzięki za rozpiskę. W takim razie  nadrobię to jednak po angielsku, albo od Egmont jak jeszcze jest w normalnej cenie

Crowridd

Widziałem na YT, że w tomie z Ligą, Hachette kolejny raz umieściło 4 strony komiksu na jednej. Wydaje mi się, że akurat ta historia była jakąś dodatkową, która nie jest zawarta w spisie treści.

Czyli dwa komiksy wydane po sobie, które wymagają lupy do ich przeczytania.

Q

Nowy tom "Batman: Uśmiechnięte ryby i inne opowieści" częściowo pokrywa się z "Batman: Zjawy z przeszłości" (WKKDC). Na uwagę zasługuje nietypowa historia "Death Strikes at Midnight and Three" z "DC Special Series #15 – Batman Spectacular", czyli pierwsza historia o Batmanie napisana prozą i opatrzona ilustracjami.

CytatBatman: Uśmiechnięte ryby i inne opowieści (WKKDC BiZ)
Zawiera: Detective Comics #439, Detective Comics #469, Detective Comics #470, Detective Comics #471, Detective Comics #472, Detective Comics #473, Detective Comics #474, Detective Comics #475, Detective Comics #476, Detective Comics #477, Detective Comics #478, Detective Comics #479, Detective Comics #481, DC Special Series #15 – Batman Spectacular*, Batman #311
Uwaga: * tylko historia Death Strikes at Midnight and Three
Powiązane wydania:

Batman: Najlepsze Opowieści – zgodność: 7% (Detective Comics #439)
    Batman: Przysięga zza grobu – zgodność: 7% (Detective Comics #439)
    Batman: Zjawy z przeszłości (WKKDC) – zgodność: 60% (Detective Comics #471, Detective Comics #472, Detective Comics #473, Detective Comics #474, Detective Comics #475, Detective Comics #476, Detective Comics #478, Detective Comics #479, Detective Comics #481)

Więcej na takich porównań w Katalogu Bat-komiksów.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Ze względu na brak czasu w ostatnich tygodniach nie będę pisał pełnej recenzji na stronę, ale w końcu - jako że skończyłem Ziemię Niczyją - wziąłem się za 83. tom kolekcji, czyli Rycerzy Gotham i postanowiłem napisać dwa zdania.

Tak, jak zazwyczaj to @Q chwali komiksy, a ja okazuje się tym surowszym krytykiem ;) tak tym razem jest odwrotnie. Pierwszych 11 zeszytów serii Gotham Knights bardzo mi się podobało! Sposób narracji, dialogi, ilustracje (zarówno Dale'a Eagleshama, jak i Paula Ryana oraz Rogera Robinsona), przyziemność fabuł - nawet gdy sprawy dotyczą zjawisk paranormalnych - wszystko było takie, jak lubię. Nie jestem fanem bat-rodzinki, ale tutaj sprawdziła się wzorowo, szczególnie, że głównym bohaterem tak czy siak pozostaje Mroczny Rycerz. Bardzo dobra rzecz godnie kontynuująca największy Batmanowy event lat 90. Kto nie kupił, niech nadrabia 8)

#ReleaseTheSchumacherCut

mlempicki

Cześć,
118 tomem kolekcji będzie: "Stowarzyszenie Sprawiedliwości: Znowu w domu"

Został ostatni 120 tom i prawdopodobnie ma być to: "Superman/Batman: Public Enemies/Absolute Power"(Superman/Batman: Wrogowie Publiczni/Władza Absolutna?)

#116 Batman i Joker: Zabójczy duet
#117 Batman: Śmierć w Rodzinie
#118 Stowarzyszenie Sprawiedliwości: Znowu w domu
#119 Batman: Wojna żartów i zagadek
#120 ?

Crowridd

Ktoś czytał tę Ligę z tomu 118?