Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" od 4 października w kinach.

Menu główne

Wielka Kolekcja Komiksów DC: Bohaterowie i Złoczyńcy

Zaczęty przez Juby, 24 Marzec 2021, 12:44:19

Juby

W kolejnych tomach kolekcji (82-83) ukażą się:

Ta historia z Catwoman była już po polsku wydana trzykrotnie, za to Batman: Rycerze Gotham to będzie pierwszych 11 zeszytów Gotham Knights (marzec 2000 - styczeń 2001) czyli serii, która ruszyła bezpośrednio po zakończeniu Ziemi Niczyjej. Biorę na pewno, szczególnie że to aż 280 str. za 50 zł bez grosza. Będzie jak znalazł jak już Egmont skończy wydawanie NML 8)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

MJ

Wybornie, również zakupię z przyjemnością. Z poprzedniej wielkiej kolekcji, Batman/Huntress Żądza krwi, chyba również dzieję się po NML.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

W UK natomiast wychodzi takie coś.

https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/batman-nocturna-night-thief-saga/

Run Douga Moencha, który przejął serię po Conwayu (jak ktoś będzie mieć okazję gdzieś kupić serię Conwaya, to polecam bo to dobre historie).

Juby

^ To też u nas wyjdzie, tylko później (pewnie już w przyszłym roku). Ten tom chyba zbiera zeszyty serii Batman i Detective Comics bezpośrednio po wydarzeniach z tomu Killer Croc Powstaje, czyli polscy fani będą mieli już całkiem spory wycinek przygód Batmana z The Bronze Age.

Ja już jakiś czas temu skończyłem tomy 34. i 58. - na razie nie miałem weny na napisanie pełnych recenzji, ale zdradzę, że oba mi się podobały. Może nie tak bardzo, jak run Gail Simone, ale je również czytało mi się dobrze, szczególnie pierwszą historię ilustrowana przez Gary'ego Franka oraz ostatni zeszyt z Barbarą i Dickiem na randce. A że spodobało mi się pióro Gail Simone, kupiłem też napisany przez nią tom 76. (Batgirl: Najmroczniejsze odbicie). Jestem w połowie (4 zeszyty z 8 ), na razie jest "tak sobie" - nie jestem fanem The New52, a retcon ostatnich 23 lat z życia Barbary niezbyt mnie przekonuje, no i wizualnie też trochę płaskie jak dla mnie. Może napiszę coś więcej jak skończę (pewnie nie wcześniej niż w przyszłym tygodniu).

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Juby

Cytat: Juby w 06 Sierpień  2021, 13:23:32Dla zainteresowanych, link do spisu dotychczasowych wydań UK:
https://hachettepartworks.com/en-en/dc-heroes-villains-collection/

Kilka dni temu Hachette musiało zaktualizować listę brytyjskiej kolekcji ze źródła powyżej. Znane są więc już wszystkie tytuły (+zawartości i ilości stron), które pojawią się także i u nas, tylko pewnie w trochę innej kolejności.

- Morgan Freeman

MJ

Hymm czyli jednak Joker's Dozen będzie wydany u nas? Ciekawe czy tego nie pominą, skoro to special.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Q

"Joker's Dozen" to numer specjalny więc u nas go nie będzie. Nr 100 w UK to "Wonder Woman: Gods & Mortals".
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

MJ

Słaby to argument, właśnie powinni wydać numer specjalny, jakoś TM Semic to nie przeszkadzało, meh szkoda.

Juby

TM-Semic to zupełnie inne czasy. Kolekcje kioskowe nie będą wydawać numerów specjalnych po sromotnej porażce Eaglemoss z Kryzysem Bohaterów. Przynajmniej na razie nie widać szans aby miało się coś pod tym względem zmienić.

- Morgan Freeman

MJ

Kryzys bohaterów nie był wydany wcześniej już na polskim rynku? Myślę że jest różnica między popytem na historie premierową w Polsce, a czymś co już zagościło na rynku.

No, ale mniejsza o to, oby wypuszczali tę kolekcję jak najdłużej, bo te perełki oldschool'owych historii mega przyjemnie się czyta.

red fox

Kiedy to wyszło?: Batman: Rycerze Gotham - obecnie na Empik.com jest tylko: Nowi Młodzi Tytani, jest Catwoman a tego Batmana nie ma.

Q

"Batman: Rycerze Gotham" - polskie wydanie w sprzedaży od 9 października 2024.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

HUDY

Jestem bardzo ciekaw tych Rycerzy Gotham, jednak pewnie sobie poczekam. Jestem prenumeratorem i jestem mocno w d..e przez Hachette obecnie kopany. Zresztą nie tylko ja, czesc prenumeratorów(bo nie wszyscy)dostaje przesyłki z niemal miesiecznym opóznieniem do pozostałych. Hachete chyba ma juz taki plan by zniwelowac zwroty z kiosków i wtedy do prenumeratorów a moze to cos innego? Catwoman juz w kioskach a ty dopiero:
https://www.youtube.com/watch?v=S6-4FdQ-IQI

Juby

Cytat: Juby w 09 Sierpień  2024, 20:05:36^ To też u nas wyjdzie, tylko później (pewnie już w przyszłym roku). Ten tom chyba zbiera zeszyty serii Batman i Detective Comics bezpośrednio po wydarzeniach z tomu Killer Croc Powstaje, czyli polscy fani będą mieli już całkiem spory wycinek przygód Batmana z The Bronze Age.
Jednak jeszcze w tym roku, już 20 listopada ;)

Fajnie, że na okładkach zmienili logo DC na klasyczne :) Niepotrzebnie odpuściłem Killer Croc Powstaje (teraz dostępny tylko na rynku wtórnym w chorych cenach), tym razem nie popełnię tego błędu.

- Morgan Freeman

mlempicki

Cytat: Juby w 08 Październik  2024, 10:08:16Niepotrzebnie odpuściłem Killer Croc Powstaje (teraz dostępny tylko na rynku wtórnym w chorych cenach), tym razem nie popełnię tego błędu.
Sprawdź tutaj https://kolekcja-hachette.pl/ Cena okładkowa 44,99 zł + koszt przesyłki 10 zł (Poczta)/16 zł (Inpost)