Aktualności:

"Batman: Pełnia" od 10 grudnia.

Menu główne

Batman Black & White

Zaczęty przez Juby, 23 Wrzesień 2020, 08:54:19

Juby

Batman w czerni i bieli to kultowa antologia krótkich historii z Człowiekiem-Nietoperzem w klimacie Noir, które jak sama nazwa wskazuje zostały wykończone wyłącznie czarnym tuszem. Pierwsze historie cyklu BLACK & WHITE zostały opublikowane w 1996 roku, kolejne publikowane w różnych seriach w latach 2000-2004 i ostatnie w latach 2013-2014. 9 września DC Comics ogłosiło powrót do Batman: Black & White, o czym możecie poczytać tutaj.

Z zeszytami serii Batman: Black & White polscy czytelnicy po raz pierwszy mieli okazję się zetknąć już w 1997 roku dzięki wydawnictwu TM-Semic. Ich dwa Wydania Specjalne (1/97 i 2/97) zawierały wszystkie 20 opowieści wydanych w USA w 1996 roku (każdy tom po dziesięć historii, oba liczyły równo 100 stron i kosztowały 5,50 zł).

Po tym, jak w sierpniu 2002 roku w Stanach Zjednoczonych opublikowano zbiorcze wydanie kolejnych historii Black & White (pierwotnie wydawanych w serii Batman: Gotham Knights, marczec 2000 - czerwiec 2001), na przypomnienie polskim fanom przygód Mrocznego Rycerza w tej formie pokusiło się wydawnictwo Egmont. We wrześniu i listopadzie 2003 roku na półki polskich sklepów trafiły kolejne dwa wydania zawierające 21 nowych czarno-białych opowieści (oba w cenie 9,90 zł).

Poniżej prezentacja dotychczasowych zeszytów w miękkiej oprawie (zdjęcie znalezione w sieci).

Czemu zakładam taki wątek na forum akurat teraz? Powodem jest oczywiście dzisiejsza premiera Batman Black & White w limitowanej serii Batman Noir od Egmont. Dwa tomy w ponadprzeciętnym formacie zawierają wszystkie dotychczasowe historie wydane w USA, czyli aż 104 opowieści + ponad 50 stron materiałów dodatkowych (galerie plakatów i szkiców oraz okładek i statuetek) rozłożonych na oba tomy. Na swoje egzemplarze wciąż czekam, więc jeszcze nie mogę pochwalić się wrażeniami, ale wczoraj wieczorem pojawiła się =prezentacja na Filmożercach i cóż mogę do niej dodać - obie cegły robią wrażenie!

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Leon Kennedy

Hmm. Przeczytałem tylko te drugie wydanie, które wrzuciłeś. Same historie były całkiem fajne. Może kiedyś zakupie to nowe Egmont owe wydanie.

Juby

Moje przyszły dwie godziny temu! ;D

Nie potrafię nagrać tak fajnych video jak Rado, muszą wam wystarczyć fotki cyknięte smartfonem.

Porównanie z wydaniami TM-Semic:

Porównanie gabarytów z moim dotychczas największym formatem oraz najgrubszym komiksem na półce:

Porównanie przykładowych stron z historii My dwoje:

W weekend biorę się za czytanie. :)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

jakura

To w tych tomach są te same opowiadania, co w staruszkach od TM-S'a?
Powiedzieli mi, że nie da się tego zrobić. Odpowiedziałem maniakalnym śmiechem.

Leon Kennedy

O kurcze to one są WIELKIE przez duże W 🙃 A myślałem, że "przeklęty" ma konkretny rozmiar 😂

Juby

Cytat: jakura w 23 Wrzesień  2020, 19:44:16To w tych tomach są te same opowiadania, co w staruszkach od TM-S'a?

Tak, pierwszy tom (Wieczna żałoba) zawiera wszystkie 20 historii z obu tomów TM-Semic, a także wszystkie 21 opowiadań z dwóch tomów Egmontu z 2003 oraz 10 opowieści, których dotąd nigdy nie wydano w Polsce. Drugi tom (Nigdy po trupie) to już w całości nowe historie.

Cytat: Leon Kennedy w 23 Wrzesień  2020, 21:13:01O kurcze to one są WIELKIE przez duże W 🙃 A myślałem, że "przeklęty" ma konkretny rozmiar 😂

Są tak wielkie, że nie wiem jak się do nich zabrać. ;D Paczka, w których przyszły ważyła 6,2 kg! Zazwyczaj czytam siedząc, lub leżąc wygodnie na sofie, z komiksem w rękach / na kolanach, ale w tym wypadku, chyba będzie trzeba czytać przy stole. :D

#ReleaseTheSchumacherCut

Leon Kennedy

Jak widać wielkość idzie w parze z wagą, do tego trzeba było wiadomo opakować konkretnie 😂 I chyba jedyne sensowne czytanie, to jednak te przy stole.

HUDY

Sprawiedliwość MC przy tych nowych B&W wygląda dość mizernie a to przecież kawał kloca. Na dzień dzisiejszy odpadam z takim zakupem, odpadłem też przy poprzednich z Noir. Ale często zerkam po różnych sklepach a nóż widelec gdzieś taniej będzie. Oczywiście gdy są promocje to już się wypstrykam z komiksowej kasy na dany miech. Może nie dziś ale te dwa tomy muszę i chce mieć, wyglądają obłędnie!

Juby

Cytat: HUDY w 25 Wrzesień  2020, 21:00:24Na dzień dzisiejszy odpadam z takim zakupem

Być może też bym odpadł, gdyby nie to, że oba dostałem za darmo do recenzji. ;D Tym bardziej muszę się spiąć i je szybko przeczytać, bo pisać bez zaznajomienia się od deski do deski nie zamierzam. ;)

#ReleaseTheSchumacherCut

Rado

Batman Black & White już od lat jest w mojej topce komiksów z Batmanem. Na pewno biorę pierwszy tom egmontowskiego noir, żeby zamienić sobie stare wydania z Semica, a jak mi dodatki podejdą i wygram w totka, to może wezmę też i drugi.

Generalnie zawsze się cieszę jak wychodzi jakaś taka antologia. Tylu autorów to poziom jest nierówny - wiadomo - ale zawsze się trafią perełki, a jak danych autorów nie wiąże aktualne status quo Batmana, to tych perełek jest zawsze sporo, bo mogą z postacią robić niemal co chcą.

Rado

Cytat: Juby w 25 Wrzesień  2020, 22:41:24Być może też bym odpadł, gdyby nie to, że oba dostałem za darmo do recenzji

A kto to taki hojny jest, że daje za darmo takie rzeczy? I dlaczego my wszyscy z forum tez nie dostaliśmy?

Juby

Trzeba mieć znajomości. ;) Napiszę więcej, jak recenzja będzie już gotowa i ogólnie dostępna.

#ReleaseTheSchumacherCut

Juby

Wczoraj po południu w końcu udało mi się skończyć tom drugi, a dziś rano przysiadłem do obiecanej recenzji.

https://filmozercy.com/wpis/batman-noir-batman-black-and-white-recenzja-komiksow-wieczna-zaloba-i-nigdy-po-trupie

:)

#ReleaseTheSchumacherCut

Juby

Skończyłem dziś trzeci tom Batmana B&W z cyklu BATMAN NOIR i stwierdzam, że kończę na nim swoją przygodę z tego typu wydaniami. Nie ze względu na samą zawartość - wręcz przeciwnie, przyjemnie mi się go czytało, bo bardzo lubię takie zbiory krótkich opowiadań, ten dodatkowo wzbogacony kilkudziesięcioma znakomitymi okładkami), ale uświadomiłem sobie, że nawet bezbłędne wydanie w tym formacie nie jest czymś dla mnie. Lubię kolory, lubię kolorowe komiksy i powieści graficzne, lubię czytać siedząc, lub leżąc. Wydania NOIR przedstawiają komiksy pozbawione kolorów = dla mnie mniej atrakcyjne. Są też duże i ciężkie przez co niewygodnie się je czyta, a rosnące ceny nie zachęcają do kolejnych zakupów. Przejrzałem listę tytułów z cyklu NOIR za granicą i nie ma w nich niczego, co chciałbym w ten sposób przeczytać. Ba! Nawet Gotham w świetle lamp gazowych i jego kontynuację wolałbym, aby wydano u nas w DC Deluxe, bądź w podstawowym wydaniu aniżeli w NOIR, które kupiłem (może kiedyś Egmont też tak to wyda, wtedy chętnie dokonam wymiany). Black & White są tu wyjątkiem, bo poza dwoma odcinkami z lekkim kolorkiem od początku planowane były jako komiksy całkowicie czarno-białe, lub wykańczane w odcieniu szarości. Nie mam zatem z tym problemu i cieszę się, że postawiłem je na półce, ale jednocześnie uważam, że tyle mi wystarczy, co by tam Egmont nie wymyślił na przyszły rok ;)

Wracając do zawartości: czytało się spoko, ale porównując do poprzednich tomów - w szczególności pierwszych 40 historii znanych jeszcze z czasów TM-Semic - najnowsze B&W wypada zdecydowanie słabiej. W sumie, Batman. Świat, Detective Comics #1000 oraz #1027 również bardziej mniej wciągnęły i szybciej łapałem się na tym, że mam ochotę do nich przysiąść. Także nie jestem w stanie najnowszego tomu polecić - nie jeśli nie jesteście "komplecistami" i nie traficie na super promocję (jak ja).

#ReleaseTheSchumacherCut

Rado

Juby, a jak zrozumiałeś tę historię z Białym Nietoperzem? Tytuł to zdaje się był "Imposter".