Aktualności:

"Catwoman. Rzymskie wakacje" od 21 maja.

Menu główne

The Dark Knight - wrażenia po filmie

Zaczęty przez (A)nonim, 24 Lipiec 2008, 14:11:11

Huntersky

CytatBo Bruce chcial zrezygnowac z bycia Batmanem, halo!
A wiec dobrze myślalem  ;D
<br />http://huntersky.deviantart.com<br />WHATTUP, BIOTCH! - Harrison Ford

Crane

Przyznaje sie otwarcie, ze zaopatrzylem sie w kopie TDK, ale nie mam zamiaru miec z tego powodu wyrzutów sumienia, bylem w kinie 3 razy :D

Do czego zmierzam: zauwazylem dzisiaj coś, co umknelo mi podczas wszystkich wizyt w kinie, a na co zwrócil moją uwage scenariusz. Dzieje sie to bardzo szybko i latwo to przegapic, ale faktycznie: w momencie gdy "martwy" Joker zrywa sie ze stolu, d?ga nozami w brzuchy dwóch ochroniarzy Gambola!

Czy tylko ja tego wcześniej nie zauwazylem?

Whatever doesn't kill you simply makes you... stranger.

Mel

Serio? Przyznaje, ze i ja tego nie zauwazylam. Myślalam, ze sie odbil rekoma od stolu i tyle.

Czeka mnie czwarta wizyta w kinie ;D

kelen

Scena z dzganiem tez w ksiazce jest.
Co do czwartej wizyty... tez chetnie sie kiedys wybiore :F

Funky

Wiecie co mnie zaciekwilo ze schizofrenik którego Dent przetrzymywal byl ludząco podobny do Dr. Crane`a. Podczas pierwszego seansu w pewnym momencie myślalem ze to jest Scarecrow. Ciekawe czy Nolan specjalnie wybral aktora tak podobnego do Murphy`ego.

Hydro

J aówniez tak myślalem... ale chyba nie zrobią takiej porazki ze to ma byc jego nastepca, nie? :P :P (tak, wiem, ze pomysl glupi jak cholera, ale ja tylko zeby tak nie zrobili)
It's a funny world we live in.

Huntersky

Czwarty raz juz nie pójde. Poczekam pare miesiecy na dvd - wiecej czekania, wieksza przyjemnośc z zobaczenia :)
<br />http://huntersky.deviantart.com<br />WHATTUP, BIOTCH! - Harrison Ford

Hydro

Troche denerwuje mnie to, ze w TDK nie bylo auta Jokera (ten maly, fioletowy), Bat-Winga (tak, byl taki news, ze ma on byc w jednej scenie) i chyba tej zlowieszczej sceny z Jokerem (moze byla? bo poza zabijania w wyjątkowe sposoby niczego bardziej drastycznego nie zobaczylem :P).

kelen

O jaka zlowieszcza scene z Jokerem ci chodzi?
I jak dobre, ze nie bylo zadnego batwinga

Hydro

Kilka miesiecy temu w newsie pisalo, ze film moze nie miec PG 13, bo TDK zawiera zlowieszczą scene z Jokerem, nie nadającą sie dla mlodych widzów ???

Crane

Jesteś az tak naiwny?
- Fioletowe auto Jokera - obrazek zrobiony przez fanów.
- Bat-wing - glupia plotka.
- Scena przez którą film mialby dostac R - kolejna plotka.

Moze jeszcze jesteś wkurzony ze nie bylo Pingwina i ostatniej sceny z Harley/Catwoman? Bo przeciez takie byly plotki...

Hydro

W takim razie fani bardzo sie popisali...
No dobra, Batwing to byla przesada.
Lecz bardzo wiarygodna...

CytatMoze jeszcze jesteś wkurzony ze nie bylo Pingwina i ostatniej sceny z Harley/Catwoman? Bo przeciez takie byly plotki...

Spokojnie, ok?

Równie dobrze mógl nie powstawac dzial o seqelu TDK, przeciez informacji o powstaniu nie potwierdzono, a to, ze J. Nolan zaczyna pisac scenariusz, ma wstepny pomysl i Ch. Nolan bedzie rezyserem to tylko PLOTKI.

Crane

Spekulacje o kolejnej cześci są normalną rzeczą, zawsze zabawnie jest potem przekonac sie na ile okazaly sie prawdziwe.

Za to wiara (!!!) w kazdą rzecz jaką wymyślą sobie fani to coś zupelnie innego.

kelen

Nie za bardzo pamietam o co mialoby chodzic z scena, ktora by mial zmienic kategorie wiekowa.
Za to byly plotki, ze Nolan zdecyduje sie na wyciecie sceny, w ktorej Joker udaje, ze nie zyje. Co bylo bullshitem, rzecz jasna

JaRo

Szczerze przyznam, ze chyba na zaden film tak dlugo nie czekalem. Oprócz trzech lat, musialem jeszcze przetrzymac dodatkowy miesiąc. Ale bylo warto. W pierwszy dzie? po przepustce pojechalem do kina. I powiem na wstepie szczerze- "Mroczny Rycerz" to pierwszy od czasów "Powrotu Batmana"  film o Nietoperzu, który mnie w pelni zadowolil. Nolan zaskoczyl mnie swoim podejściem, szkoda, ze w równie ciekawy sposób nie poprowadzil "Batman: Początek".
Mój ulubiony przeciwnik- Dwie Twarze zostal w filmie potraktowany z wielką godnością. Postaci nadano glebi, świetnie przedstawiono jego przemiane. Jako ten zly w sumie dzialal krótko, ale zrobil to co do niego nalezalo i zginąl, uśmiercony w bardzo dobry i przejmujący sposób. Ogólem wszystko mi sie w filmie podobalo, ale do pewnych rzeczy sie przyczepie, otóz:
- zupelnie chybionym pomyslem byly te animacje komputerowe, widziane oczami Batmana. Bylo to zupelnie niepotrzebne i zbyt chaotyczne,
- drugą sprawą, która mnie troche rozczarowala jest sam... Joker. Szczerze mówiąc spodziewalem sie, ze ta postac zostanie w lepszy sposób przedstawiona. W gruncie rzeczy Joker pojawia sie co jakiś czas, postrzela, coś powysadza, porechocze i znika (skojarzenie z Dwiema Twarzami z "Batman Forever"). Nie przecze, kreacja Heatha bardzo mi sie spodobala (moze za czesto mlaskal), ale moim zdaniem jego postac miala za malo miejsca w tym filmie. Zdecydowanie lepiej rozbudowano Harvey'a Dwie Twarze. W Jokerze zabraklo mi niestety glebi, w tym filmie odegral on role gościa od akcji. Równiez z czasem drazniące stalo sie to ciągle "Wiesz, skąd mam te blizny?" Dobry zart śmieszy za pierwszym razem, tekst o tych bliznach zacząl nuzyc. Zabraklo mi takze godniejszego pozegnania Jokera na ekranie- mialem nadzieje, ze na ko?cu pokazą go zamknietego w mrokach Arkham Asylum. Jeszcze pomyślicie, ze ten Joker mi sie nie spodobal. Nie, nic z tych rzeczy. Byl naprawde bardzo dobry, ale rezyser nie wycisnąl z niego calego potencjalu.
Film jest naprawde bardzo dobry, stawiam go w pierwszym szeregu z dzielami Burtona. Za wielki plus uwazam oryginalne zako?czenie.

Moja ocena: 11 / 12 (emocje są caly czas, podczas nastepnego seansu byc moze ocene podwyzsze, a moze znize, ale i tak bedzie ona wysoka).

Plusy:
+ powazne podejście do tematu,
+ aktorstwo,
+ efekty specjalne i wizualne,
+ przeciwnicy,
+ zako?czenie.

Minusy:
- niewykorzystany do ko?ca potencjal postaci Jokera,
- chaotyczne animacje, widziane oczami Batmana,
- urwany wątek Victora Zsasza (malo istotne, ale jednak szkoda, ze nie pociągnieto tej postaci do przodu).
Na początku duże Jot, a pomiędzy małym 'a' i 'o' znak Robina rozświetla to = JaRo