Aktualności:

Batman: Miasto szaleństwa" od 15 lipca.

Menu główne

DC Universe - wątek ogólny

Zaczęty przez Doctus, 04 Marzec 2016, 03:36:11

Jakich bohaterów chcielibyście zobaczyć w ramach filmowego świata DC Comics?

Nightwing
5 (33.3%)
Red Hood
5 (33.3%)
Huntress
0 (0%)
Red Robin
1 (6.7%)
Batwoman
0 (0%)
Robin (Damian Wayne)
0 (0%)
Robin (Carrie Kelley)
0 (0%)
Azrael
2 (13.3%)
Batgirl (Barbara Gordon)
2 (13.3%)
Batgirl (Cassandra Cain)
0 (0%)
Batgirl (Stephanie Brown)
0 (0%)
Talon
0 (0%)
Batwing
0 (0%)

Głosów w sumie: 15

Juby

Cytat: Q w 05 Lipiec  2026, 15:46:04Jak dla mnie brak produkcji, które mają tworzyć ścisłe wspólne uniwersum to plus. Większa szansa, że trafi się coś ciekawszego, co by nigdy nie powstało, gdyby skupiać się tylko na wspólnym świecie
No okej, ale czy to nie stało się jedną z bolączek DCEU i Gunn nie miał tego poprawić, a zamiast tego jeszcze pogłębia bałagan?

Supergirl z ogromnymi spadkami w box office w trakcie drugiego weekendu. Ciekawe czy uda się jej przeskoczyć Blue Beetle'a i drugiego Shazama, czy może wyśrubuje nowy najniższy wynik dla filmu DC w ostatnich 15 latach, do której będą porównywane przyszłe porażki studia.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Mr.G

Supergirl się nie udała. Brak odkrywczości i przede wszystkim okrutne zbanalizowanie rewelacyjnego materiału źródłowego.
Jednocześnie nie jest to film jakiś katastrofalny, ot raczej mało emocjonujący średniak. Niestety więcej mówi się o jego krytyce niż to jest tego warte.

Nie widzę w tym powodu do upadku uniwersum. Supermana uważam za udany film, solidny fundament pod kolejne historie, a wpadka z Supergirl powinna pozostać wpadką no i ok, lecimy dalej i zobaczymy jak będzie - bez nienawiści, szukania następców Gunna czy innych takich.
Analogicznie było ze Snyderem. Po całkiem udanym Man of Steel przyszedł potwór z 2016 roku (który dopiero ostatnio, po 10 latach odważyłem się obejrzeć ponownie - nie żeby mu to pomogło). Z tą jednak różnicą, że do dziś pamiętam jak w zażenowaniu kręciłem się na sali kinowej. Snyder szybko pokazał mi Batmana, którego nie chciałem widzieć i nadał uniwersum ponury, galopujący na złamanie karku ku Lidze Sprawiedliwości kierunek.
O uniwersum Gunna jeszcze wiele powiedzieć nie mogę i choć mi też nie podoba się bałagan w planach, seriale o Olsenie czy inne niepokojące doniesienia, to nie mogę mu odmówić, że póki co zbiera ekipę bardzo fajnych, świetnie obsadzonych postaci.
Superman jest pełen optymizmu i kradnie serca (właściwie sceny z nim to najlepsze momenty Supergirl), Lois Lane ma właściwą energię i świetną chemię z Clarkiem, Luthor jest najbliższy moim oczekiwaniom spośród filmowych wersji, a Gang Sprawiedliwości to fajna, wesoła ekipa. Samej Supergirl przytrafiła się słabsza przygoda no i ubolewam, ale Milly Alock jest tak urocza w tej roli (zwłaszcza jak już przyodzieje czerwono-niebieskie barwy), że chętnie znów ją zobaczę u boku Clarka czy może kiedyś w kolejnej solowej, byle tylko lepiej napisanej przygodzie.

O Batmanie DCU wolę nie myśleć, póki jakkolwiek związany jest z nim gość od Flasha, ale zarówno ten i inne projekty ocenię dopiero, gdy się ukażą. A może serial o Olsenie będzie moim ulubionym, kto wie?

Niech Gunn robi swoje póki jest mu dane. Najlepiej jak potrafi próbuje przelewać na ekran nasze dziecięce fascynacje, a póki co jeszcze nie wydarzyła się jakaś katastrofa dająca podstawy do zdjęcia go ze stołka.

...choć gdyby ktoś mi zagwarantował, że po upadku DCU wszelkie siły i zasoby poszłyby na rozwój bat-uniwersum Reevesa, to osobiście plątałbym sznurówki wszystkim próbującym iść na Supergirl :D

Juby

Cytat: Mr.G w Dzisiaj o 12:21:28Po całkiem udanym Man of Steel przyszedł potwór z 2016 roku
Mimo wszystko, MoS i BvS zarobiły łącznie ponad $1,54 mld w box office. Nowe DCU będzie miało może z $750 milionów, a z kolejnymi filmami ta różnica będzie tylko rosnąć, więc wtedy powodów do upadku aż takich nie było.

No i nie ukrywajmy - co innego gdy do kin trafiało DCEU, a co innego teraz, gdy jest to "DC Universe attempt #2". Przy resecie, który miał "tym razem się udać" raczej nie powinno się zaliczać tak spektakularnej wpadki już przy drugim kinowym tytule.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Nie zapominajmy, że "BvS" miało Batmana, a ten bardziej przyciąga do kin niż inni bohaterowie. "MoS" zaś dopiero po premierze miał robić za pierwszy film z uniwersum, więc nigdy nie było porządnego wprowadzenia do świata, gdzie obecni są różni superbohaterowie.
"Superman" Gunna mimo, że jego formuła nie specjalnie mnie zachwyciła, to dla mnie udanie zaprezentował komiksowy świat.

Wyraźnie też widać, że szczyt popularności kina superbohaterskiego minął. Teraz tego typu produkcje muszą zaoferować coś więcej by przyciągnąć widzów. Średnie, czy przeciętne produkcje już się nie bronią.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)