Aktualności:

Batman: Miasto szaleństwa" od 15 lipca.

Menu główne

DC Universe - wątek ogólny

Zaczęty przez Doctus, 04 Marzec 2016, 03:36:11

Jakich bohaterów chcielibyście zobaczyć w ramach filmowego świata DC Comics?

Nightwing
5 (33.3%)
Red Hood
5 (33.3%)
Huntress
0 (0%)
Red Robin
1 (6.7%)
Batwoman
0 (0%)
Robin (Damian Wayne)
0 (0%)
Robin (Carrie Kelley)
0 (0%)
Azrael
2 (13.3%)
Batgirl (Barbara Gordon)
2 (13.3%)
Batgirl (Cassandra Cain)
0 (0%)
Batgirl (Stephanie Brown)
0 (0%)
Talon
0 (0%)
Batwing
0 (0%)

Głosów w sumie: 15

Juby

Cytat: LelekPL w 30 Czerwiec  2026, 09:51:40Szczerze to ja pewnie tak. Strasznie nie lubię być niemiły albo konfliktowy w stosunku do osób pracujących w usługach.

Miesiąc temu byłem w Zakopanem. Dostałem osę w buraczkach do obiadu. Uprzejmie to zgłosiłem - za buraczki nie musiałem płacić, a do reszty zamówienia dostałem 30% rabatu. Nikt dla nikogo nie był niemiły - wręcz przeciwnie, jeszcze pożartowaliśmy - nie było żadnego konfliktu. Absurdalne podejście wg mnie.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

LelekPL

Oj my chyba wszyscy domyślamy się jakim ty jesteś klientem :D

Leon Kennedy

CytatCiekawe podejście. Pozytywne myślenie choćby nie wiem co. Jak kelner w restauracji przychodzi z pytaniem czy wszystko w porządku, to choćbyś dostał danie po dwóch godzinach, przyszłoby zimne, a w ziemniaczkach znalazłbyś martwą muchę, odpowiedziałbyś że tak?

Na razie nie dostałem od Gunna gówna. Na Supergirl bawiłem się całkiem nieźle, cieszę się, że jednak poszedłem i daje temu filmowi 6 z serduszkiem, moze nawet 6.5 z serduszkiem, oczywiście. Zobaczymy co przyniosą następne dwie produkcję.

CytatTak odnośnie porównań nowego DC do starych filmów to po obejrzeniu Supermana od Gunna całą rodziną, zgodnie orzekliśmy, że nawet Batman & Robin był od tego lepszy, tu mam rozumieć, że jest jeszcze gorzej? Way to go, DC!

No i fajnie, każdy ma prawo do swojej opinii. Od siebie dodam, że nigdy w życiu więcej gówna, czym jest BiR nie obejrzę. I nie, Supergirl nie jest gorsza jest zdecydowanie lepsza.

Juby

Cytat: Leon Kennedy w 30 Czerwiec  2026, 11:12:52Na razie nie dostałem od Gunna gówna. Na Supergirl bawiłem się całkiem nieźle, cieszę się, że jednak poszedłem i daje temu filmowi 6 z serduszkiem, moze nawet 6.5 z serduszkiem, oczywiście. Zobaczymy co przyniosą następne dwie produkcję.
Odkąd jestem na tym forum (ponad 18 lat) nie dostałeś od Gunna, ani od nikogo innego "gówna", bo każdy film na podstawie DC - nawet te najgorsze - oceniasz co najmniej na 6 i piszesz, że ci się podobały :P Także zawsze będzie fajnie, zawsze będzie dobrze, zawsze czekasz i zawsze kibicujesz DC. Trudno przykładać jakąkolwiek uwagę do zdania kogoś, kogo zdanie znam jeszcze zanim ten je wypowie, bo zawsze jest takie samo ::)

Cytat: LelekPL w 30 Czerwiec  2026, 10:56:09Oj my chyba wszyscy domyślamy się jakim ty jesteś klientem :D
Pracowałem w usługach +2 lata, więc wiem jak jest i myślę, że nie ma ze mną problemów. Zresztą, ja ogólnie też jestem osobą niekonfliktową, ugodową i lubię się ze wszystkimi (poza Jamesem Gunnem, Peterem Safranem, Davidem Zaslavem i Mattem Reevesem) 8) Ale chowania głowy w piach i nie walczenia o swoje zrozumieć nie potrafię, to dziwne podejście, szczególnie jeśli się płaci za jakąś usługę, a obecnie obiad w restauracjach kosztuje niemało.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Leon Kennedy

CytatOdkąd jestem na tym forum (ponad 18 lat) nie dostałeś od Gunna, ani od nikogo innego "gówna", bo każdy film na podstawie DC - nawet te najgorsze - oceniasz co najmniej na 6 i piszesz, że ci się podobały :P Także zawsze będzie fajnie, zawsze będzie dobrze, zawsze czekasz i zawsze kibicujesz DC. Trudno przykładać jakąkolwiek uwagę do zdania kogoś, kogo zdanie znam jeszcze zanim ten je wypowie, bo zawsze jest takie samo ::)

18 lat powiadasz, szmat czasu. To słodkie, całkiem słodkie, stagnacja to też dobra rzecz. Totalnego gówna od DC już dawno nie ogl, BiR, Nie/Catwoman, to są mega gówna. Green Lanter bardzo przeciętny. WW2 również dość przeciętna i zdecydowanie gorsza od jedynki ( chodź Pascal był niesamowity). Aquaman 2 gorszy od jedynki. Co do ocen, to nawet ich już nie pamiętam i pewnie z reguły trochę je zawyżałem... Musiałbym zerknąć. I tak, zawsze będę kibicować DC, zawsze i ciągle. Pozdro.

Q

Tyle narzekania na Gunna, a jakie będzie narzekanie gdy okaże się, że zastąpi go Matt Reeves  ;D
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

https://www.filmweb.pl/news/James+Gunn+i+Craig+Gillespie+mieli+sprzeczne+wizje+%22Supergirl%22+Wiemy%2C+co+dzia%C5%82o+si%C4%99+za+kulisami+produkcji+DC+Studios-167429

Proszę, proszę. To brzmi dokładnie jak historia ze starego DCEU.
Jak widać Gunn nic w tej materii nie zmienił, on i WB popełniają dokładnie te same błędy.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Teraz to można tylko gdybać, czy pomysły Gillespiego lepiej by się sprawdziły. Z podsumowania wychodzi, że mimo różnego podejścia na pokazach testowych obie wersje miały podobne oceny.

newtime

Jest mi trochę smutno, bo chyba byłem tutaj na forum najbardziej entuzjatycznie nastawiony do nowego uniwersum jak i samego Gunna i zgaduje ze jego filmy dalej będą mi sie podobać. Ale jako osoba która zarządza tym uniwersum, czuje ze to sie nie uda. Dc potrzebuje kogoś jak Kevin Faigie, osoba która nie jest ani rezyserem ani scenarzyta, tylko kimś kto wyznacza dany kierunek i tylko tym sie zajmuje

Juby

Cytat: Q w 04 Lipiec  2026, 17:52:51Teraz to można tylko gdybać, czy pomysły Gillespiego lepiej by się sprawdziły. Z podsumowania wychodzi, że mimo różnego podejścia na pokazach testowych obie wersje miały podobne oceny.
Ale tu nie chodzi o to, czy alternatywny cut był lepszy, czy nie. Chodzi o to, że Gunn miał dawać zielone światło tylko projektom, które mają super scenariusze, stawiać na jakość i dawać kredyt zaufania twórcom, których zatrudnia, a okazuje się, że scenariusz to najczęściej krytykowany element filmu*, jakość \upergirl była poddawana w wątpliwość już w grudniu na etapie pokazów testowych, a Gunn zrobił to samo, co WB z Justice League w 2017, czyli przejął projekt, wprowadził własne poprawki odrzucając wizję reżysera. Najpierw wybrał nieodpowiednie osoby do napisania skryptu, a potem swoimi decyzjami jeszcze tej produkcji dołożył. Z takim podejściem, gratuluje spektakularnej klapy i życzę takich samych sukcesów w przyszłości. Nie dziwię się, że wciąż wracają plotki, że Batman-DCU nie powstaje dlatego, że Gunn sam chce go napisać i wyreżyserować, a na razie jest zajęty Supermanami. Zachłanna jest ta gwiazda.

*młodszy brat był wczoraj w kinie. Jest typem człowieka, któremu "podoba się wszystko", ale tutaj przebrała się miarka. Stwierdził, że to najgorszy film DC ostatnich 13 lat, którego największym problemem jest fabuła / scenariusz. Padły słowa "idiotyczny", "kretyński", "debilny" i 5x "gówno". Ubiegłorocznego eSa ocenił na 8/10, tutaj na filmwebie dał 3.

Potężne spadki w drugi weekend w box office. To się skończy na wyniku podobnym do Blue Beetle i drugiego Shazama.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Gdyby zawsze z dobrego scenariusza powstawał dobry film... Na papierze film "Supergirl" mógł być obiecującym projektem. Ceniony komiks inspirowany docenianym filmem "Prawdziwe męstwo".

Juby

Cytat: Q w Dzisiaj o 13:20:51Gdyby zawsze z dobrego scenariusza powstawał dobry film... Na papierze film "Supergirl" mógł być obiecującym projektem.
O ile był. Bo to trochę wygląda tak: Gunn zapowiada uniwersum, ale pracując nad swoim eSem orientuje się, że nie ma produktów. Swamp Thing - anulowany, The Authority - anulowane, Stg. Rock - who knows? No to daje zielone światło Supergirl, bo inaczej DC nie miałoby żadnego filmu na 2026 (to samo później robi z Clayface'm, który dostał zielone światło niby ze względu na fantastyczny scenariusz Mike'a Flanagana, a potem okazuje się, że scenariusza tak naprawdę nie było, Flanegan napisał tylko treatment i zrobił peach, a scenariusz dopiero będzie pisany - i to przez kogoś innego, w dodatku).

Widać to też obecnie. Na przyszły rok szykuje się drugi Supek Gunna. Co dalej? Co w 2028? Zaczęła się druga połowa 2026 roku, a produkcja dużej produkcji superhero musi potrwać ze dwa lata (clayface zajmie prawie dwie, a jest niskobudżetowym horrorem). Nie ma żadnych konkretnych ogłoszeń na lata 2028-2029, poza animowanym Dynamic Duo, które chyba nie ma być fabularnie związane z DCU. I tym sposobem - aby mieć cokolwiek na 2028 - Gunn znowu może dać zielone światło czemukolwiek, byleby sprawiać wrażenie, że DCU żyje i regularnie melduje się na dużym i małym ekranie. Jest tak, jak napisał @newtime - kinowym uniwersum nie powinien zarządzać ktoś, kto aktywnie w nim działa (pisze scenariusze i reżyseruje), bo nie starszy mu na to czasu i nie będzie miał dystansu do wizji innych twórców (Supergirl wygląda jak film spod ręki Gunna).

Podobno teraz rozwijają kolejny serial o b-ligowym Mr. Terrificu. Po co? Kto na to czeka? Jak taki serial posunie uniwersum do przodu?

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Jak dla mnie brak produkcji, które mają tworzyć ścisłe wspólne uniwersum to plus. Większa szansa, że trafi się coś ciekawszego, co by nigdy nie powstało, gdyby skupiać się tylko na wspólnym świecie, jak "Clafayce". Nie wszystko musi być mocno powiązane i prowadzić do wielkiego wydarzenia.

To, że "Supergirl" może stylem przypominać ten Gunna, to dobrze. Nie ma tu dysonansu pomiędzy "Supermanem". Więc niech Gunn zostanie przy Super-rodzince, a inni twórcy zajmą się innymi bohaterami.

newtime

Tylko czy Gunn potrafi dobrać tych twórców do innych produkcj. Supergirl pokazuje ze sie pomylił. Jeśli Gunn bedzie faktycznie robił tego nowego batmana jak wspomniał Juby, to bedzie zaoranie tego uniwersum, nie dlatego że bedzie to zły film, bo pewnie nie ale dlatego ze jedyne rzeczy na którym potrafi sprawować kontrole to jego wlanse filmy.

Latarnie juz niedługo  zobaczyny ale ponownie, to oni powinni dostać swój film w pierwszej kolejności...

Q

Jeśli Gunn będzie reżyserował Batmana, wtedy będzie Gunnverse a nie DCU  ;D

Po jednej wtopie jednak bym jeszcze wszystkiego nie przekreślał, może potrafią uczyć się na błędach. Zobaczymy jak wyjdzie "Clayface" i jakie następne filmy doczekają się realizacji.