Aktualności:

,,Batman: Detective Comics, Tom 5: Gothamski nokturn: Akt III" od 25 lutego.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Juby

Cytat: Juby w 30 Grudzień  2025, 09:12:47Czyli premiera być może już w marcu przyszłego roku :)
Cytat: Juby w 30 Grudzień  2025, 09:12:47Trzymam kciuki za tę z puzzlami

Czyli możemy już na 90% założyć, że w kwietniu do sprzedaży trafi drugi tom Władzy absolutnej, być może pierwszy tom New Gotham i ewentualnie jeszcze coś z linii DC Black Label.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Juby

Plany wydawnictwa na rok 2026:

Zanotowałem rzeczy, o których nie wiedzieliśmy po wrześniowym Międzynarodowym Festiwalu Komiksów i Gier w Łodzi:

- w maju i w październiku po trzy nowe tomy DC Compact, w których mogą ukazać się historie z Batmanem
- w tym roku wyjdą ostatnie tomy formatu DC Webtoon. Przygody rodziny Wayne'ów właśnie trafiły do sprzedaży, a tom piąty (ostatni) ma już polską okładkę, więc pewnie ukaże się w kwietniu-maju, z kolei Red Hood: Outlaws w marcu i ostatni w drugiej połowie roku
- pokazano polskie okładki eventu Władza Absolutna i potwierdzono, że do sprzedaży trafią w marcu-kwietniu-maju
- zanim Egmont ruszy z DC All In wyda album DC All In Special, którego będzie się czytało z obu stron i zostanie wydany w twardej oprawie z obwolutą (podobnie, jak albumy cyklu Świat)
- Absolute DC ruszy w drugiej połowie roku
- Klasyka DC będzie się ukazywać w tempie czterech tomów rocznie: dwa Supermany i dwa Batmany. W tym roku Batman gościnnie pojawi się w Człowieku ze stali Johna Byrne'a z 1986 roku
- Batman: Nowe Gotham kontynuujące Ziemię Niczyją ma być poszerzone o mniejsze eventy: Officer Down i Turning Points (doskonale!)
- No i trafiłem z tym, że pod premierę filmu DCU wydadzą Batman Arkham. Clayface :)
- pokazano też polską okładkę DC kontra Wampiry, więc premiera pewnie jeszcze tej wiosny (cała seria zostanie wydana w jednym tomie)
- Batman: Dark Patterns wyjdzie w standardowym formacie 17x26 cm w sztywnej oprawie (póki co, brak polskiej okładki)
- z kolei Batman: Pierwszy Rycerz ma już polską okładkę, więc powinien ukazać się jeszcze tej wiosny jako pierwszy z trzech albumów DC Black Label o Mrocznym Rycerzu
- zmieniono plany względem DC Deluxe. Po problemach licencyjnych w końcu wydane zostanie zapowiadane lata temu Uniwersum DC według Alana Moore'a (jest już polska okładka, więc to pewnie kolejny album po Hushu) i będzie Gotham w świetle lamp gazowych / Pan przyszłości przed ich kontynuacją, którą przesunięto na rok 2027! Dla mnie to genialna wiadomość! Dopiero co pisałem, że wymieniłbym swoje wydanie NOIR gdyby tylko wydano Gotham w świetle lamp i jego sequel w deluksie w kolorze, no i proszę - doczekam się jeszcze w tym roku 8)
- w tym roku będą aż dwa DC Limited: Powrót Mrocznego Rycerza z okazji 40-rocznicy premiery, a także jego kontynuacja DK2
- z planu na termin późniejszy przesunięty został nowy BATMAN NOIR... ale w sumie dziwię się, że nadal rozważają kontynuować tę inicjatywę, bo skoro DK2 zostanie wydany w DC Limited, to pozostają im do wydania już tylko Dark Victory (niedawno wydane w DC Deluxe, także bez sensu to powtarzać) i Śmierć rodziny (więc pewnie to będzie ostatni NOIR i doczekamy się go w 2027)

- w planie zabrakło ciągle nieskończonego Husha 2, którego zapowiadano w Łodzi (czyżby odpuścili i wydadzą na spokojnie w 2027?)

Jedyny smuteczek z mojej strony - w 2026 nici z Ostatniego Halloween :( Zupełnie niezrozumiała przeze mnie decyzja, aby nie wydać jak najszybciej ostatniego rozdziału sagi Loeba-Sale'a po ostatnich DC Deluxe'ach. No ale, trudno, tyle dobra i trafionych decyzji pode mnie, że mogę wytrzymać do kolejnego roku (ważne żeby w ogóle to wydano).

Jeśli w DC Compact ponownie 3 na 6 to będą komiksy z Batmanem, to z moich wyliczeń wynika, że w 2026 Egmont wypuści na nasz rynek aż 39 komiksów z Mrocznym Rycerzem, lub postaciami z jego świata. A to nie musi być jeszcze wszystko. Sam na ten moment chcę kupić dziesięć z nich, czyli sporo.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Hmm skoro klasyka ma być wydawana po dwa tomy rocznie, to możliwe że za 2 lata dotrzemy do Runnu Morrisona, Batman RIP itp. Czekam aż domkną tę lukę wydawniczą na naszym rynku, wtedy pozostanie już tylko cofać się do lat poniżej 2000 i czekać na nowości.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

Myślę, że na run Granta Morrisona przyjdzie nam jeszcze poczekać.

Egmont wielokrotnie bazuje na francuskich wydaniach od Urban Comics. Po sobotnim nagraniu wydaje mi się, że nasze dwutomowe Nowe Gotham prawdopodobnie będzie bazować na trzytomowym wydaniu francuskim, ewentualnie jeszcze je czymś poszerzą (np. u nich brakuje tie-in'u do eventu Officer Down, a dokładniej Batgirl #12). Obstawiam, że tom pierwszy wyjdzie w maju, a drugi maksymalnie w listopadzie tego roku:

Na maj i listopad 2027 (jeśli utrzymają takie tempo) zostałoby więc im wydanie eventów Batman. Bruce Wayne: Murderer? oraz Bruce Wayne: Fugitive (Urban Comics ma to w trzech tomach, u nas pewnie znowu postawią na dwa grubsze, po ok. 544 strony):

Tym samym w chronologii Batmana dojdziemy do Husha, którego Egmont wyda za chwilę w DC Deluxe, a po nim jest Rozbite miasto, które również dostępne jest w DC Deluxe. Więc na 2028 mogliby planować run Morrisona, tak jak piszesz, ale Urban Comics na przykład od ubiegłego roku wydaje event War Games z 2004 roku (pierwszy tom już wyszedł, drugi zaplanowany na 24 kwietnia), więc Egmont może iść za ciosem i wydać to:

https://www.urban-comics.com/batman-war-games-partie-2-2004/

Osobiście postanowiłem, że będę kupował te Batmany aż dojdą do Husha, a potem chciałbym aby cofnęli się do historii z końcówki lat 80. rysowanych przez Breyfogle'a.

#ReleaseTheSchumacherCut

MJ

Przyznam że ta opcja pasowałaby mi nawet bardziej. Zawsze chciałem przeczytać War Games, a runn Morrisona czytałem kiedyś już w wersji anglojęzycznej. Jak dla mnie to zamiast kolejny raz wydawać Powrót Mrocznego Rycerza, Husha itp. mogliby dać nieco więcej świeżynki typu Ostatnie Halloween. Choć prawda jest taka że nie ma na co narzekać. Pamiętam te smutne czasy kiedy w Polsce wychodził jeden lub dwa komiksy z Batmanem rocznie. Ale kto wie czasami robią niespodzianki, może na jesień w okolicy Halloween wrzucą Ostatnią część sagi Loeba.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...