Aktualności:

"Catwoman. Rzymskie wakacje" od 21 maja.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Crowridd

Co do kolorów w nowym DLX

Every page has been painstakingly revived to its true color and quality by the artist, leaving a breathtaking final product that matches his original painted artwork.

Juby

Maj:

@mlempicki
Na trzeci tom Batman/Superman: World's Finest najwyraźniej musisz poczekać do czerwca ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Leon Kennedy

Pogromca Sprawiedliwości jest całkiem niezłe. Chętnie zakupię trzeci tom, a z czasem chyba wezmę się za B/S.

Juby

Skromny czerwiec od Egmont:

Powrót Supermana znowu zaburzył tempo wydawania Ziemi niczyjej i kolejnego tomu nie będzie po trzech miesiącach >:(

Od 26 lutego dostępne jest nowe wydanie Trzech Jokerów z nowym-klasycznym logo DC na okładce.

edit: Egmont dodał do zapowiedzi kolejną antologię "Świat", tym razem z Supermanem, ale nie zdziwi mnie, jeśli w historiach z nim gościnnie pojawi się Batman :) Potwierdzę jak już kupię (premiera 25 czerwca).

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Juby

Egmont opublikował wczoraj w swoich social mediach listę dodruków planowanych na drugi i początek trzeciego kwartału tego roku. Jeszcze w tym miesiącu ma się pojawić wznowienie Batman: Długie Halloween z cyklu DC Deluxe, ale co ważne, w NOWEJ OKŁADCE! :) Nie wiadomo, czy oznacza to, że okładka pod obwolutą będzie z grafikami, czy pozostanie czarna z tłoczonym tytułem, ale obwoluta być może będzie wzorowana na wydaniu amerykańskim z ubiegłego roku bardziej pasującym do pozostałych tomów tej serii:

W lipcu natomiast dodruki dostaną drugi tom Knightfall oraz Batman: Rok pierwszy (tutaj też trzeba poczekać, czy pod obwolutą dostaniemy nową-kolorową okładkę).

Sama nowa obwoluta nie jest dla mnie wystarczającym argumentem, aby kupować te komiksy ponownie (choć w przypadku Halloween ta czerwona z oryginalnymi pracami Tima Sale'a z 1996 podoba mi się zdecydowanie bardziej od tej, która trafiła do sprzedaży w ubiegłym roku), ale jeśli wymienią również czarne okładki, to chyba będzie trzeba zrobić upgrade :)

edit:
W katalogu nowa obwoluta Długiego Halloween to front. . . okładki speciala z 2021 roku, która jest dołączona wewnątrz komiksu! :o

Jeśli Egmont tak to wyda, to w moich oczach zaliczy epic fail i oczywiście zostaje przy tym, co już mam :P

- Morgan Freeman

Juby

W końcu jest! Długo wyczekiwany (bo zapowiadany na koniec kwietnia, a później na pierwszy tydzień maja):
KATALOG 2025 [click, lub PPM + Otwórz link w nowej karcie]

Jak co roku podaję spis komiksów z Batmanem, lub innymi bohaterami Gotham, które Egmont planuje wydać do końca roku:

Lipiec
Batman & Superman. World's Fines, tom 3: Sprawa Metamorpho (Uniwersum DC)
Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong
Injustice, tom 7: Punkt zerowy
Joker: Operacja specjalna, tom 3 (Manga DC)

Sierpień
Batman: Ziemia niczyja, tom 6 - Kolej podziemna
Pingwin, tom 2: Wszystko, co złe (Uniwersum DC)
Batman: Przygody rodziny Wayne'ów, tom 3 (DC Webtoon)

Wrzesień
Batman, tom 4: Joker: Rok pierwszy (Uniwersum DC)
Tytani: Świat Bestii, tom 2 (Uniwersum DC)
Batman Arkham: Pingwin
Batman Noir: Eduardo Risso
All-Star Batman i Robin: Cudowny Chłopiec (DC Limited)
Młodzi Tytani: Starfire (DC Powieść Graficzna 13+) « nie wiem czy pojawiają się w nim postacie z batrodzinki

Październik
Batman: Detective Comics, tom 4: Gothamski Nokturn: Intermezzo (Uniwersum DC)
Nightwing, tom 4: Upadek Graysona (Uniwersum DC)
Mroczni Rycerze ze Stali
Batman: Pogromca sprawiedliwości, tom 4 (Manga DC)

Listopad
Batman: Ziemia niczyja, tom 7 - Ostatnia gra
Red Hood: Outlaws, Tom 3 (DC Webtoon)

Grudzień
Batman: Full Moon (DC Black Label)

To co najmniej 19 tytułów - o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek - i aż 35 wydań komiksowych łącznie w 2025 roku.
Niestety, album Powrót Supermana sprawił, że obsuwa w wydawaniu Ziemi niczyjej ponownie jest większa (kolejny tom dopiero po pięciu miesiącach - w sierpniu). No i jest tak, jak się obawiałem - moja ulubiona okładka siedmiotomowego wydania amerykańskiego została całkowicie pominięta, tom 6. ma coś zupełnie innego na froncie :( (nie widziałem takiej okładki w żadnym zagranicznym wydaniu) Na plus, że do końca serii zostają przy poprzednim logo DC.
Najwyraźniej zapowiadany podczas Łódzkiego festiwalu komiksów Batman: Gargoyle of Gotham wyleciał z planów na ten rok.
W planach mam zakup czterech tytułów zaznaczone na pomarańczowo, choć przy olbrzymie z DC Limited zadecyduje cena.

- Morgan Freeman

Juby

Szczegółowe zapowiedzi na lipiec:

No i niestety mamy potwierdzenie, że ktoś przy dodruku dał front komiksu z 2021 roku na okładkę albumu, w którym jest on tylko dodatkiem, a tytułowa historia pochodzi z lat 1996-1997 i ma kilka własnych wariantów okładek ::)

[w sprzedaży od 16 maja]

- Morgan Freeman

mlempicki

Porównanie wydań Batman: Długie Halloween
Dodruk ukazał się 15.05.2025 r, a pierwsze wydanie 29.05.2024, czyli prawie rok temu.
Okładka (obwoluta):

Grzbiet (obwoluta):

Tylna okładka (obwoluta):

Trochę zmodyfikowany opis.
Okładka:

Nowe wersja okładki DC Deluxe: okładka pierwszego wydania.
Grzbiet:

Grafika z grzbietu pierwszego wydania.
Tylna okładka:

Grafika (halloweenowa dynia).
Porównanie wydanych komiksów na stronie obwoluty

(choć na chwilę publikacji nie ma jeszcze Catwonam)
Porównanie grzbietów komiksów z serii Długie Halloween:

Nowe wydanie idealnie pasuje do poprzednich.

Pochwalę się swoją kolekcją zwianą z "The Long Halloween":
  • Batman: Halloween (Top Komiks 5/99) - (TM Semic) [1999]
  • Batman: Nawiedzony Rycerz  - Batman (Egmont Polska) [2012]
  • Batman: Długie Halloween - Mucha Comics [2013]
  • Catwoman: Rzymskie wakacje - Mucha Comics [2014]
  • Batman: Mroczne zwycięstwo - Mucha Comics [2014]
  • Batman Noir. Długie Halloween - Batman Noir (Egmont Polska) [2019]
  • Batman: Długie Halloween - DC Deluxe (Story House Egmont) [2024]
  • Batman: Nawiedzony Rycerz - DC Deluxe (Story House Egmont) [2024]
  • Batman: Mroczne zwycięstwo - DC Deluxe (Story House Egmont) [2024]
  • Batman: The Long Halloween #1 (Facsimile Edition) - (DC Comics) [2025]
  • Batman: Długie Halloween (nowa okładka) - DC Deluxe (Story House Egmont) [2025]
Nie mam wydań Batman: Długie Halloween, część 1 i 2 z Wielkiej Kolekcji Komiksów DC Comics (Eaglemoss), dodatkowo już kupiłem, ale ukarze się 21 maja 2025: Catwoman: Rzymskie wakacje

Aktualizacja o Catwoman. Rzymskie wakacje
Data premiery: 21.05.2025
Okładki:

Grzbiety:

Tylne okładki:

Porównanie z wydaniem Mucha Comics z 2014r. (z obwoluda/bez)

Porównanie grzbietów komiksów z serii Długie Halloween:

Porównanie grzbietów z wydaniem Mucha Comics:

Porównując wydania:
Wydanie Muchy:
  • liczba stron: 160
  • mniejszy format
  • materiały dodatkowe to tylko 4 strony
Wydanie Egmont:
  • liczba stron: 168
  • wydanie DC Deluxe
  • materiały dodatkowe 12 stron + posłowie Kamila Śmiałkowskiego
  • ciekawostka: wstęp Mark Chiarello jest dłuższy niż w wydaniu Mucha

Juby

Grzbiet rzeczywiście pasuje o wiele lepiej do reszty serii (choć jak widać nie mogą się zdecydować, czy pod klasycznym logo DC również pisać "POLSKA"), ale ten front ze speciala i uproszczony tył obwoluty zaliczam na wielki minus. Grafika pod obwolutą okej, ale nie na tyle, aby przekonać mnie do ponownego zakupu.

Co innego Catwoman: Rzymskie wakacje, która była dzisiaj pokazana na YT w Wieściach ze Świata Komiksu i najwyraźniej pod obwolutą dostała pomarańczową grafikę z oryginalnego wydania (i właśnie tak to powinni wydawać!) :)

No i super, że potwierdziło się, że dodruki również będą miały nowe (tj. nie czarne) okładki pod obwolutami. W takim razie, już w lipcu możemy spodziewać się dodruku Roku pierwszego z tą obwolutą (mam nadzieję):

... ale z klasycznym logo DC i z grafiką na sztywnej okładce pod nią = tutaj mnie mają i prawdopodobnie wymienię swój egzemplarz na nowy 8) Trzymam kciuki, aby tym razem wszystko wyszło bez zarzutów.

@mlempicki
Bardzo dziękuję za tak szczegółowe zdjęcia!
I chylę czoła nad twoją piękną kolekcją! Widzę, że też jesteś fanem serii Loeba/Sale'a :) Ja również posiadam Top Komiks 5/99 od TM-Semic, Nawiedzonego Rycerza z 2012 roku, trzy albumy Muchy, a także dwutomowe wydanie od Eaglemoss (w obwolutach robionych na zamówienie), których tobie brakuje. Nie mam z kolei NOIRa, a z Egmontowych Deluxe'ów póki co zdecydowałem się jedynie Długie Halloween (nad resztą jeszcze myślę).
Jak już odbierzesz swój egzemplarz Catwoman, będę wdzięczny za fotki okładki pod obwolutą oraz fotki materiałów dodatkowych, których brakowało w wydaniu Muchy ;)

- Morgan Freeman