Aktualności:

"Batman: Mroczne schematy" od 28 października.

Menu główne

Bat-kostiumy

Zaczęty przez MJ, 20 Marzec 2008, 22:12:43

MJ

Zdecydowanie jestem za i zauważyłem pewną prawidłowość, przynajmniej wedle mojego gustu, może Juby też się zgodzi. Mianowicie każdy pierwszy kostium Batmana z danej serii jest najlepszy, pierwszy Keaton i wszystkie kolejne do Clooneya są coraz to słabsze. Potem Bale w Begins, a TDK znów słabej. Affleck też tylko pierwszy strój jest idealny. Ciekawe czy u Pattisona ta tendencja się utrzyma.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

LelekPL

Ja wolę kratkę od fake mięśni. Maska nadal jest lepsza w Returns, logo też i w Returns nosił Air Jordan 6, więc za to też plus. Czemu czasami w Batmanie kostium wypada lepiej? Bo według mnie sam film wyglądał lepiej, mroczniej w pierwszej części. Gotham i scenografia w Returns jest zbyt "czyste" z braku lepszego słowa.

Użytkownik usunięty

@MJ
Zgadzam się z tobą całkowicie :) Tzn. w zależności od humoru mogę się wahać, czy pierwszy strój Keatona jest lepszy od drugiego, lub Panther Suit Kilmera, ale ogólnie coś w tym jest. Kostium z Batman Begins też lepszy od TDK/TDKR. Batfleck miał tylko jeden udany kostium - pierwszy. Oby Pattinson przełamał tę tendencję, bo akurat u niego już po pierwszym podejściu jest co poprawiać.

Cytat: LelekPL w 06 Maj  2023, 13:33:07i w Returns nosił Air Jordan 6, więc za to też plus.
A to nie w części pierwszej? Na pewno miał w niej modyfikowane buty Nike z logo na podeszwie, ale nie pamiętam jakie.

Cytat: LelekPL w 06 Maj  2023, 13:33:07Czemu czasami w Batmanie kostium wypada lepiej? Bo według mnie sam film wyglądał lepiej, mroczniej w pierwszej części. Gotham i scenografia w Returns jest zbyt "czyste" z braku lepszego słowa.
Pełna zgoda. Wczoraj również zwróciłem na to uwagę, mimo bdb zdjęć drugi film jest czystszy, ładniejszy od B'89.

LelekPL

Cytat: Juby w 06 Maj  2023, 15:14:30to nie w części pierwszej? Na pewno miał w niej modyfikowane buty Nike z logo na podeszwie, ale nie pamiętam jakie.
"Szóstki" jeszcze nie istniały w 1989. Wtedy Jordan biegał w czwórkach. Więc to na pewno był Batman Returns.

Użytkownik usunięty

Ok, już znalazłem, masz rację.

https://sneakernews.com/2012/07/19/nike-air-trainer-iii-air-jordan-vi-batman-boots/

W pierwszej części nosił Nike Air Trainer III. W każdym razie obie pary to dwa najlepsze, najbardziej charakterystyczne zestawy butów jakie nosił Batman. Później już tylko czarne długie kozaki bez charakterystycznych elementów.

MJ

Czy to oznacza że Batman gra w koszykówkę? ;)  Bo wiem że Joker tak : https://www.youtube.com/watch?v=d8n9MaYLhnA
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Użytkownik usunięty

Nice ;D

Jeszcze w kwestii mojego rankingu filmowych bat-strojów - oceniam je głównie na podstawie tego, jak wypadają w filmach, ale sześć z nich widziałem również na żywo. Poniżej kilka moich fotek:

A tutaj materiał z podobnej wystawy:

MJ

Fajne foty, jeśli to ta sama wystawa co była w Łodzi parę lat temu to też na niej byłem, mega interesująco było się przyjrzeć tym wszystkim materiałom z bliska.

LelekPL

Leon Kennedy

Pięknie Juby. Wystawała zapewne była zacna :D Szkoda, że nie dałem rady jej odwiedzić.

Użytkownik usunięty

Cytat: LelekPL w 17 Maj  2023, 21:37:04tak, to ta sama. Też na niej byłem.
https://www.forum.batcave.com.pl/index.php?topic=956.msg71030#msg71030
Widzę, że nawet byliśmy w takiej samej koszulce ;D

Kto nie był niech żałuje. Ja żałuję tylko, że nie cyknąłem więcej zdjęć (choć i tak mam sporo) i że nie ogarnąłem się przed dniem wizyty w EC1 (broda, fryzjer, ew. chociaż umyć głowę rano przed pracą, a nie poprzedniego wieczoru) :P

Cytat: Juby w 25 Listopad  2020, 14:09:58Nietypowe logo na pierwszym kostiumie Keatona wynikało z brak praw do znaku towarowego w czasie, kiedy projektowano batsuit, czy coś w tym stylu. Później je uzyskano, więc Anton Furst, albo Alan Menken (nie pamiętam już kto, może żaden z nich) mogli zaprojektować logo do czołówki i które później reklamowało sam film na plakatach. Jednak na kostiumie zostało już takie z dwoma dodatkowymi ząbkami na dole, usunięto je dopiero przy tworzeniu stroju do kolejnego filmu.

Polecam ciekawy materiał Cosplay Chrisa, który ma dużą wiedzę na temat kostiumów i rekwizytów filmowych. Okazuje się, że "prawa autorskie" to tylko mit, a zmienione logo na piersiach pierwszego kostiumu było sugestią Tima Burtona, który chciał aby wyglądało inaczej, bardziej drapieżnie. Dopiero po dezaprobacie fanów zmieniono je na klasyczne przy drugim filmie.

Użytkownik usunięty

Cosplay Chris wrzucił swój ranking wszystkich filmowych Batsuits z okazji Dnia Batmana:

Trochę hipokryzja z krytyką drugiego stroju Clooneya bez wspomnienia ani słowem o tym samym grzechu w przypadku dwóch strojów Batflecka, ale ogólnie z większością się zgadzam, spoko mu to wyszło. No i fajnie, że potwierdził coś, co podejrzewałem od 20 lat - to, że Clooney w czasie sekwencji w muzeum czasami nosił maskę Kilmera z BF 8) Widać to wyraźnie chociażby w tym ujęciu: https://getyarn.io/yarn-clip/56e8d5bd-44b2-4a84-8742-94bb34a6f3f5

MJ

Haha niezła ciekawostka z tą maską Kilmera, popularna rzecz, nosił Bale, teraz Clooney.
Może Pattison też założy haha.

Nadia145

Dla mnie Bat-suit Keatona zawsze będzie najlepszy. W tej wersji było coś wyjątkowego – ten jego mroczny, klasyczny wygląd i prostota. Późniejsze kostiumy, jak ten Bale'a, były bardziej funkcjonalne, ale jakoś zabrakło im tej "magii" Keatona. Te zmiany w designie z filmu na film były ciekawe, ale każdy kolejny strój wciąż przypominał mi, że to już nie ten sam Batman. Moim zdaniem Keaton i jego maska to wciąż wzór, do którego powinno się nawiązywać.
"Jesteśmy pyłem gwiezdnym, który nauczył się patrzeć na niebo." - Carl Sagan

MJ

Hej Nadia, witamy na forum, w takim razie, który z Keaton'owych strojów jest twoim ulubionym? Z Batmana 89? Batman Returns? Czy może, któryś wariant z Flash'a?