Aktualności:

"Catwoman. Rzymskie wakacje" od 21 maja.

Menu główne

Batman - przewodnik dla początkujących.

Zaczęty przez deadpool92, 24 Luty 2008, 22:52:57

Bless

Kazdy moze miec do tego rozne podejscie ja np. nigdy nie szedlem z tym pokoleji. Zaczelem od perelek takich jak powrot mrocznego rycerza czy zabojczy zart a kiedy sie juz wkrecilem na maxa to zaczelem czytac wszystko co mi wpadlo w reke i dotyczylo Batmana + jego swiata. Dopiero potem zaczelem skladac to w jedna spojna calosc i jest git :) Kazdy ma inne wymagania co do komiksu wiec wedlug mnie ciezko polecic komus to tak aby mu pasowalo w 100%. Tak jak wspomnieliscie tam wczesniej, to co bylo kiedys ma sie nijak do tego co jest w NEW 52.

Shadow of the Bat

CytatPytanie jest, czy nowemu czytelnikowi, rzeczy z New 52 polecać w pierwszej kolejności i właśnie pod New 52 budować mu listę komiksów do przeczytania? No bo co z tego, że "Year One nijak ma się do New 52" lub "już nie obowiązuje"? Mnie się wydaje, że nowego czytelnika nie interesuje co obowiązuje, a co nie, tylko chce poczytać coś dobrego z postacią, zobaczyć z czym to się je itd. Dopiero później, jak już trochę poczyta, będzie go interesować kto z kim sypia, który wróg aktualnie nie żyje i o co chodzi z tymi wszystkimi Robinami. "Rok Pierwszy" bardzo dobrze przedstawia Batmana i świat, w którym się obraca. Moim zdaniem robi to lepiej niż "Zero Year".

Zgadzam się w stu procentach. Żeby obowiązywało tylko jedno to trzeba by palić egzemplarze "przestarzałych" wersji. Moim zdaniem początkującym należy pokazywać najlepsze komiksy i najistotniejsze wydarzenia w chronologii postaci, a nie to co ktoś akurat uznał za obowiązujące. Podobało mi się podejście Morrisona, który miał gdzieś to, że niektóre rzeczy nie obowiązywały i korzystał z całego dorobku komiksów o Batmanie tworząc inteligenty i niebanalny run.

Co do "Absolution" to uznałem, że to mogłaby być pozycja lepsza dla kogoś kto już trochę zna Batmana, ale być może masz trochę racji. Jak już wspominałem każdy dobry komiks sam się obroni.

@Bless

Oczywiście nie trzeba iść po kolei i większość osób tak właśnie zaczyna bo nie ma im kto powiedzieć od czego rozpocząć. Myślę, że to jednak wiele by ułatwiło.

LelekPL

W takim razie musimy sobie wyjaśnić jaką listę robimy. Czy robimy najlepsze tytułu, czy staramy się kogoś wprowadzić w miarę chronologicznie w życie Batmana. Jeśli te pierwsze to kolejność czytania może być kompletnie przypadkowa. Jeśli to drugie no to jednak musimy się zastanowić dla jakiego czytelnika to robimy - czytelnika sprzed restartu czy po. Ja bym taką listę najlepiej podzielił na przed-New 52 i po-New 52. Tak byłoby chyba najlogiczniej, bo mieszanie jednego i drugiego, podczas gdy Year One czy nawet Long Halloween już w nowym uniwersum Batmana nie obowiązują, nie ma sensu.

Shadow of the Bat

Moim zdaniem New 52 można (pomijając "Zero year") czytać spokojnie jako kontynuację. Nowemu czytelnikowi można oczywiście nadmienić, że taki i taki restart miał miejsce, ale z doświadczenia z takimi osobami (a parę osób chcących się wkręcić w Batmana pytało mnie "jak czytać?") wiem, że oni zwyczajnie nie rozumieją co to jest restart uniwersum i co to w ogóle oznacza, a próby wytłumaczenia tylko potęgowały dezorientację i zniechęcały do rozpoczęcia przygody z komiksami. Ja po prostu podawałem tytuły w wymienionej kolejności dodając żeby mieć na uwadze iż w komiksach autorzy często mają swoją wizję danej historii czy postaci i lubią zmieniać to i owo. Trzeba znaleźć równowagę i powstrzymać swoję hardkorowe zapędy żeby kogoś nie zniechęcić. Zresztą na mojej liście nieprzypadkowo znalazł się Flashpoint.

LelekPL

Restart jest w sumie najłatwiejszą rzeczą do zrozumienia zwykłemu fanowi. Jest to coś co filmy robią od dłuższego czasu i mało osób ma z tym problem. Prosta sprawa. Wystarczy powiedzieć, że są to historie opowiedziane od nowa - to wszystko. Osobom mającym nadal problem z takim konceptem wystarczy powiedzieć, że to tak jak Michael Keaton i Christian Bale - dwie zupełnie inne historie.

I owszem, New 52 dzieje się po tych wszystkich historiach, jak Knightfall czy Hush, itp. ale w New 52 wyglądały one nieco inaczej. Już wiemy, że Long Halloween nie wydarzyło się tak jak przed restartem. Podział jest zdecydowanie lepszym pomysłem według mnie. Trzymanie tego razem według mnie, jest dużo bardziej skomplikowane.

akumaharadza

Witajcie,

Przeczytałem poprzednie wątki i jestem trochę zdezorientowany, chcę zacząć swoją przygodę z czytaniem komiksów z uniwersum Batmana, interesują mnie tylko te wydane w PL (nie zamierzam czytać PDFów).

Proszę o wskazówki chronologiczne w New 52, wedle podanych przez Was opinii planuję czytać w następującej kolejności:

1. BATMAN: TRYBUNAŁ SÓW, TOM 1
2. BATMAN: MIASTO SÓW, TOM 2
3. BATMAN: ŚMIERĆ RODZINY, TOM 3
4. BATMAN, TOM 4: ROK ZEROWY – TAJEMNICZE MIASTO

następnie:
1. BATMAN: DETECTIVE COMICS: OBLICZA ŚMIERCI
2. BATMAN: DETECTIVE COMICS, TOM 2: TECHNIKI ZASTRASZANIA
3. BATMAN: DETECTIVE COMICS, TOM 3: IMPERIUM PINGWINA

W w przypadku poniższych nie potrafię przydzielić ich w odpowiednie miejsce (chronologia+seria)
BATMAN: DŁUGIE HALLOWEEN
BATMAN: CZŁOWIEK, KTÓRY SIĘ ŚMIEJE
BATMAN: MROCZNE ZWYCIĘSTWO

Z góry dzięki za pomoc!

kelen

Te tytuły nie są z New 52/ Nowego DC Comics. Toczą się w poprzedniej wersji uniwersum DC Comics i większość wydarzeń z nich jest już nieaktualna w New 52.

Co do listy wyżej, to obie serie - Batman i Detective Comics możesz nawet czytać równocześnie. Generalnie jeśli chcesz mieć to faktycznie chronologicznie wg wydarzeń a nie daty wydania, to powinieneś zacząć od 4 tomu serii Batman. Potem 1 tom Detective Comics, 1 i 2 tom Batmana, 2 tom Detective Comics, 3 tom Batmana i 3 tom Detective Comics.

akumaharadza

Cytat: kelen w 19 Październik  2014, 21:22:25

Te tytuły nie są z New 52/ Nowego DC Comics. Toczą się w poprzedniej wersji uniwersum DC Comics i większość wydarzeń z nich jest już nieaktualna w New 52.

Co do listy wyżej, to obie serie - Batman i Detective Comics możesz nawet czytać równocześnie. Generalnie jeśli chcesz mieć to faktycznie chronologicznie wg wydarzeń a nie daty wydania, to powinieneś zacząć od 4 tomu serii Batman. Potem 1 tom Detective Comics, 1 i 2 tom Batmana, 2 tom Detective Comics, 3 tom Batmana i 3 tom Detective Comics.

Dzięki za wyjaśnienie! W takim razie te z poprzedniej wersji uniwersum na razie odpuszczę.

Proszę jeszcze o potwierdzenie poprawnej kolejności (chronologia wydarzeń) tak abym nic nie pomieszał  ;):
1. BATMAN, TOM 4: ROK ZEROWY – TAJEMNICZE MIASTO
2. BATMAN: DETECTIVE COMICS: OBLICZA ŚMIERCI
3. BATMAN: TRYBUNAŁ SÓW, TOM 1
4. BATMAN: MIASTO SÓW, TOM 2
5. BATMAN: DETECTIVE COMICS, TOM 2: TECHNIKI ZASTRASZANIA
6. BATMAN: ŚMIERĆ RODZINY, TOM 3
7. BATMAN: DETECTIVE COMICS, TOM 3: IMPERIUM PINGWINA

a jak się ma do powyższych BATMAN – MROCZNY RYCERZ, TOM 1: NOCNA TRWOGA, który wyjdzie w grudniu?

kelen

Chronologia wydarzeń jest dobra.

Mogę się mylić, ale pierwszy tom "Batman: Mroczny Rycerz" toczy się przed wydarzeniami z pierwszych tomów "Detective Comics" i "Batmana". W ostateczności na pewno mniej więcej w ich trakcie. Tak na prawdę na początku nie będziesz miał żadnych odwołań między seriami, tylko w momentach crossoverów z Sowami i Jokerem.

Shadow of the Bat

Oczywiście gdy to już przeczytasz polecam(y) także "zaczerpnięcie ze źródła". ;)

Batman: Rok pierwszy (tom, Egmont)
Batman: Człowiek który się śmieje (tom, Mucha Comics)
Batman: Długie Halloween (tom, Mucha Comics)
Batman: Mroczne zwycięstwo (tom, Mucha comics)
Batman: Nawiedzony rycerz (tom, Egmont)
Batman: Zabójczy żart (tom, Egmont/zeszyt, TM-Semic)

akumaharadza

Cytat: Shadow of the Bat w 20 Październik  2014, 00:04:37
Oczywiście gdy to już przeczytasz polecam(y) także "zaczerpnięcie ze źródła". ;)

Batman: Rok pierwszy (tom, Egmont)
Batman: Człowiek który się śmieje (tom, Mucha Comics)
Batman: Długie Halloween (tom, Mucha Comics)
Batman: Mroczne zwycięstwo (tom, Mucha comics)
Batman: Nawiedzony rycerz (tom, Egmont)
Batman: Zabójczy żart (tom, Egmont/zeszyt, TM-Semic)

Jasne, na pewno będę kontynuował swoją przygodę z uniwersum Batmana. Aktualnie przerzucam się na komiksy, bo z filmów/seriali (animowanych i fabularnych) obejrzałem już wszystko, gry też mam zaliczone. Komiksy czytałem w latach 90tych jak miałem jeszcze kilkanaście lat ale za wiele z nich nie pamiętam... teraz mam prawie 30 na karku i "Batman przeżywa u mnie drugą młodość" ;).
Z tego co widzę to wybrane z powyższych, które polecasz nie wyszły w PL? chyba, że nie zostały opisane na batcave?

kelen

Wszystkie wyszły w Polsce. "Rok Pierwszy" został wydany tylko dawno temu i obecnie jest niedostepny, ale na 2015 jest szykowane nowe wydanie. Ze znalezieniem "Nawiedzonego Rycerza" też będziesz miał problem, przynajmniej z normalną ceną.

Shadow of the Bat

CytatJasne, na pewno będę kontynuował swoją przygodę z uniwersum Batmana. Aktualnie przerzucam się na komiksy, bo z filmów/seriali (animowanych i fabularnych) obejrzałem już wszystko, gry też mam zaliczone. CIACH
Z tego co widzę to wybrane z powyższych, które polecasz nie wyszły w PL? chyba, że nie zostały opisane na batcave?

Wymieniłem w kolejności chronologicznej (przygód Batmana, nie wydania) te które składają się na pierwsze lata działalności nietoperza, a w nawiasie podałem polskiego wydawcę. Faktycznie "Rok pierwszy" może być ciężko dostać za rozsądną cenę, ale akurat "Nawiedzony Rycerz" dosyć często pojawia się na allegro. Sam miałem okazję kupić po dość dobrej cenie. Trzeba przeglądać.

CytatKomiksy czytałem w latach 90tych jak miałem jeszcze kilkanaście lat ale za wiele z nich nie pamiętam... teraz mam prawie 30 na karku i "Batman przeżywa u mnie drugą młodość" ;).

Gdy się coś naprawdę lubi to zawsze się do tego wraca. Parafrazując Jokera: wystarczy lekkie pchnięcie w odpowiednim kierunku. ;) Sam zbieram właśnie TM-Semiki z lat 90tych. Do całości brakuje mi 17 numerów.

Myślę, że dość szybko dojdziesz do wniosku, że tytuły wydane w Polsce to trochę za mało. Wtedy polecam sklepy internetowe sprzedające amerykańskie wydania. Moja lista komiksów z 4 strony tego wątku może Ci pomóc. ;)

maciej123313

Chciałem zacząć czytać komiksy z Bat manem, ale nie wiem jak, od jakiej serii zacząć, od początku czy od środka. Dodam, że mieszkam w Anglii (Manchester) i nigdy nie czytałem komiksów z Batmanem. Ale kojarzę postacie Supermana, Plasticmana, Skarabeusza itp. ;D

kelen

Przeczytaj "Batman: Year One" i "Batman: The Long Halloween" i będziesz miał całkiem dobry początek.

Post Merge: 18 Styczeń  2015, 18:48:29

Poza tym, doczytaj ten wątek, jest tutaj mnóstwo polecanych tytułów.