Aktualności:

,,Batman/Superman World's Finest: Sprawa Metamorpho. Tom 3" od 30 lipca.

Menu główne

TM-Semic pamięci żałosny rapsod

Zaczęty przez Łubudu, 22 Luty 2010, 20:20:38

Kaz

O k#r&a ale oldskul! Tym filmik zrobiłeś mi dzień, aż się łezka w oku zakręciła  ;D

Leon Kennedy

Juby

Ciekawy artykuł wspominkowy o szwedzkim pierwowzorze TM-Semic.
http://pan-optykon.pl/komiks/batman-w-tm-semic-i-satellitforlaget/

A tu wspomniany w nim odcinek Podcastex - podcast o latach 90.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Juby

Cytat: komiksopedia.plWielka gratka dla wszystkich fanów TM-Semic i polskiej popkultury lat 90.! Już we wrześniu 2025 roku, podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi (27-28 września), światło dzienne ujrzy publikacja Projekt Rust – wywiad rzeka z Marcinem Rusteckim.
Marcin Rustecki to postać legendarna. Jako kultowy redaktor naczelny wydawnictwa TM-Semic, 35 lat temu wprowadził do Polski superbohaterów z Marvela i DC, kształtując wyobraźnię całego pokolenia. Ale Rustecki to nie tylko wydawca – to także twórca komiksowy o niezwykle charakterystycznym stylu, a przede wszystkim wspaniały człowiek i niezrównany gawędziarz.

Do wspomnień i powrotu do przeszłości namówił go Jakub Demiańczuk, dziennikarz Polityki, gdzie zajmuje się szeroko pojętą popkulturą, a także były redaktor naczelny kultowego miesięcznika Ślizg.

Projekt Rust to nie tylko zbiór niesamowitych historii i wspomnień. Książka będzie bogato ilustrowana licznymi zdjęciami z ery TM-Semic (i nie tylko) oraz unikalnymi ilustracjami autorstwa Marcina Rusteckiego.

Wydawca, BUM Projekt, zapowiada, że w najbliższych tygodniach będzie odsłaniać kolejne karty i informacje związane z publikacją, która uświetni 35-lecie TM-Semic.

(Uwaga: Zamieszczona grafika nie jest okładką książki. Autorem zdjęcia jest Daniel Hilbrecht, którego prace znajdziecie również w książce!)

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/projekt-rust-bedzie-wywiad-rzeka-z-marcinem-rusteckim/
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Johnny Napalm

Chyba jeszcze nie było o tym... więc ja poruszę temat ostatnich, przedostatnich, lub środkowych reklam w komiksach ze stajni TM-Semic. Pozwoliłem sobie tu wrzucić mniej więcej wszystkie długo ukazujące się reklamy w ich komiksach. Starałem się zrobić to chronologicznie, od kiedy wydawnictwo TM-Semic istniało – chociaż wcześniej był to prawdzie Codem Comics. Czy według Was jeszcze którejś znaczącej brakuje?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15. Ta "słynna", ze zmienioną datą premiery komiksu:

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

LelekPL

Holy hit of nostalgia, Batman. Czy jakiejś brakuje to nie powiem, wiem tylko, że wszystkie które podałeś mi się przypomniały. Częśc z nich jak Dunlop czy Pegasus, ale też Batman i Robin, pojawiały się też w magazynach których miałem prenumeratę: Magic Basketball i Pro-Basket.

Juby

Cytat: Johnny Napalm w 20 Lipiec  2025, 12:32:04Czy według Was jeszcze którejś znaczącej brakuje?
Właśnie czytam B&S z 1998 i w kilku numerach (chyba maj-sierpień) była reklama produktów Panini związanych z Mundialem 1998.

- Morgan Freeman