Aktualności:

,,Batman/Superman World's Finest: Sprawa Metamorpho. Tom 3" od 30 lipca.

Menu główne

Quiz o Batmanie

Zaczęty przez Silent Dark, 25 Styczeń 2008, 17:40:12

Juby

Liczę, że twoje pytanie będzie dla mnie wystarczająco łatwe, bo sam mam kilka bardzo ciekawych, które chciałbym zadać :)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Crowridd

Co łączy Aquamana z lat 90. z Alfredem z The New 52?

Silent Dark

Obaj stracili rękę :P

Crowridd

Następne będzie trudne. 8) Chyba

Silent Dark

Pewien przeciwnik Batmana, był planowany jako nowy Robin, ale scenarzyści wycofali się z tego pomysłu.

O kogo chodzi?

LelekPL

Anarky

Cytat: Crowridd w 15 Lipiec  2025, 16:58:27Massacre, brat Zavimbe
dobra odpowiedź, ale pamiętajmy, żeby nie zadawać kolejnego pytania, aż osoba pytająca nie potwierdzi, że to była poprawna odpowiedź, bo potem zrobi się bałagan.

Silent Dark

Czekamy Lelek. Szkoda że pomysł z Anarkym nie doszedł do skutku, mielibyśmy reprezentację rudych wśród Robinów. Daxton Hill się nie liczy, bo to tylko "we are robins", a Carrie Kelley jest z innego uniwersum. DC nie miało na to odwagi ;) Anarky był świetną postacią, szkoda że gdy pod maską zaczęli pojawiać się inni panowie niż Lonnie Machin, Anarch obniżył loty stając się pospolitym villainem. Byłby idealną postacią dla uniwersum Reevesa.

A jedyna adaptacja live action tego antybohatera, to była jakaś tragedia. Mogli już wykorzystać następnych Anarchów, zamiast tak degradować Lonniego.

MJ

Jason Todd był rudy na początku.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Silent Dark

Ten nasz, nie był. Zretconowano te wersję, bo wiązała się też z inną genezą Jasona, który pierwotnie też był z rodziny cyrkowej. Morrison wrócił do tego motywu niesłusznie, bo z punktu widzenia po-Kryzysowego Jasona Todda, ta wersja w głównym DC nie istniała. Dlatego się dla mnie nie liczy jako reprezentacja rudych wśród Robinów, bo gdyby się liczył to Carrie Kelley też by musiała.

Crowridd

Ale Carrrie to postać niekanoniczna, a Jason tak, tylko sprzed Kryzysu. Więc jest to niewłaściwe porównanie.

Bardziej pasuje sywierdzenie, że był rudy Robin, był nim Jason, który jest Robinem z głównego kanonu, jednak obecnie ta wersja już nie istnieje i rzadko się do niej wraca, natomiast Robin od Millera nie zalicza się w ogóle do Robinów z głównego kanonu (pre, post Crisis)

Silent Dark

Nie zrozumiałeś mnie, albo zasad kanonu. Carrie to postać niekanoniczna, i oryginalny Jason to też postać niekanoniczna. Oryginalny Jason miał identyczna genezę jak Dick, i to ten Jason był rudy. Ten którego zna większość czytelników, to druga wersja, ciemnowłosego nastolatka z ulicy który poznał Wayne'a kradnąc bat-opony. 

I kanoniczna jest już wyłącznie druga wersja. Jak kanoniczna może być postać, która zretconowano? Przekładając na normalniejszy język - wymazano z istnienia? No nie jest, nie tak działa reboot. Rudy Todd jest tak kanoniczny, jak pierwszy Batman z lat 40. Czyli nie jest. Albo jak pierwszy Superman, który wychował się w sierocińcu.

A zdanie, że rzadko się do niego wraca, jest kolejną nieprawdą. Nigdy do niego nie wrócono. Zniknął tak szybko jak się pojawił, a Morrison strzelił gafę jeśli wziął to za kanon, lub to był jego celowy retcon.

Ciekawosta - Carrie Kelley wprowadzili w głównym uniwersum, ale tylko jako koleżankę Damiana. Czyli nie tą Carrie o której myślimy.

LelekPL

Cytat: Silent Dark w 17 Lipiec  2025, 15:50:19Czekamy Lelek
No to wrócmy do jednego z moich ulubienców "Mroczny Rycerz powstaje" i połączenia z "Opowieści o dwóch miastach" - jaką czynność wykonuje Bane w filmie, które jest nawiązaniem do Madame Defarge?

Crowridd

@SilentDark Jasne, inaczej to jednak interpretuję, przez co wrzucenie go do jednego worka z Robinem Millera, to nadal dla mnie nadużycie :) Co do tego "rzadko" - ten jeden raz u Morrisona oznacza właśnie rzadko, a nie nigdy.

Co do powyższego pytania, to czekam na odpowiedź, bo nie mam pojęcia

Johnny Napalm

Cytat: LelekPL w 18 Lipiec  2025, 17:41:33No to wrócmy do jednego z moich ulubienców "Mroczny Rycerz powstaje" i połączenia z "Opowieści o dwóch miastach" - jaką czynność wykonuje Bane w filmie, które jest nawiązaniem do Madame Defarge?

Bane, podobnie jak Madame Defarge w Opowieści o dwóch miastach, dzierga na drutach podczas wydawania wyroków.

Ale chyba oddam pytanie, jeśli ta odpowiedź jest prawidłowa

Swoją drogą, to było trudne pytanie
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...