Aktualności:

,,Batman/Superman World's Finest: Sprawa Metamorpho. Tom 3" od 30 lipca.

Menu główne

Batman Forever

Zaczęty przez Maik, 23 Styczeń 2008, 23:57:46

Juby

Również nie dam rady, ale jeśli powtórzą takie spotkanie na Festiwalu Komiksów w Łodzi we wrześniu na pewno się zjawię :)

Macie coś fajnego z filmu: Batman Forever | Nicole Kidman "Dr. Chase Meridian" Batman Psychological Evaluation File Prop

;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Juby

@Silent Dark
Dzięki za linki do podcastów, oba przesłuchane. Zupełnie nie skojarzyłem, że wspomniany Tomasz Żaglewski to autor książki o Batmanach Schumachera, której okładkę widziałem kiedyś na blogu poświęconemu trzeciemu kinowemu Batmanowi:

Pamiętam, że po nazwisku z okładki zastanawiałem się, czy autorem przypadkiem nie jest ktoś z polskimi korzeniami, a tu proszę - to Polak mieszkający w Polsce napisał książkę po angielsku, która została wydana wyłącznie w USA! :D Ciekawe czy doczekamy się jej wydania również u nas....

Pogadanka na Napisach Końcowych bardzo fajna (nie podobały mi się jedynie przytyki w kierunku trylogii Nolana i stawianie filmów Schumachera nad nią), z kolei Gotham w deszczu przetrwałem, bo to właśnie pan Żaglewski głównie się tam wypowiadał (dobrze się go słucha). Mam szacunek dla pana Michała Chudolińskiego, który przecież przez jakiś czas współtworzył BatCave i był użytkownikiem tego forum (nick: Chudy) i rozumiem też czemu postanowił tworzyć podcast (mam wrażenie, że obecnie każdy serwis internetowy, każdy blog i w ogóle każda osoba chce prowadzić coś na YT), ale sorry - ma taki sposób wypowiadania się, że nie idzie go słuchać :P Próbowałem włączać jego kanał już wcześniej (odcinek o pilocie TAS i o Długim Halloween), ale nie jestem w stanie wytrzymać nawet do końca niespełna półgodzinnego audio.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Juby

Cytat: DC Film NewsThe May 29th L.A. screening of BATMAN FOREVER: THE SCHUMACHER CUT has been cancelled.

A rep from @cinefilevideo confirmed they were served with a cease and desist from Warner Bros.

Z mojej strony już klasycznie: Zaslav, Gunn, Safran, wherever you are out there...

- Morgan Freeman

Q

Teraz pozostaje tylko liczyć, że spełni się taka wersja:
Cytat: Woland w 12 Maj  2025, 20:10:11Ale mam nadzieję że WB zatrzyma ten pokaz i da budżet na dokończenie pierwotnej wersji zaproponowanej przez Schumachera.

What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Cytat: Juby w 25 Czerwiec  2024, 09:08:42Gdzie Warner Bros. nie chce, tam fani pomogą ;) Niejaki jordanjabroni tworzy wersję Assembly Cut pt. Batman Forever: 30th Anniversary Edition, którą ma opublikować w czerwcu 2025 roku. W linku znajdziecie 12 clipów, w których prezentuje próbki swojej pracy:

https://www.youtube.com/@jordanjabroni/videos

3 czerwca @jordanjabroni zaprezentował znajomym swój ukończony fanedit Batmana Forevera:

https://x.com/jordanjabroni/status/1929667231337865624

Niestety nie mogę znaleźć informacji kiedy, w jakiej formie i czy w ogóle planuje go upublicznić w sieci. Szkoda, bo z chęcią bym go włączył w najbliższy poniedziałek (będzie trzeba obejrzeć wersję kinową)...

- Morgan Freeman

Silent Dark

Forever doczekał się już innych fanowskich przeróbek. Pamiętam stronę www, na której widniały rozmaite fanedity. Muszę kiedyś któryś sprawdzić. Ciekawi mnie, czy B&R ktoś dał radę przerobić na poważniejszy film.

Woland

Bardzo słabe. Moim zdaniem ktoś mógłby docenić go taką fajną karą finansową, żeby zniechęcić do podobnych publicznych praktyk. I nie ważne czy to fanmade. Jeśli sam, wyprodukuje, wykreuje, nakręci to może sobie przemontowywać do usranej, zmieniać itd. Takie rzeczy można robić dla wewnętrznego prywatnego użytku, ale nie dla publiki. W dodatku żadna to sztuka kleić na gotowych już partiach, sekwencjach kiedy ktoś inny wykonał całą "czarną robotę". Niech wyśle do supervisorów montażu wytwórni - myślę że go wyśmieją ;)

Sam kiedyś z ciekawości zrobiłem układkę ekspozycji wg pierwotnego scenopisu i absolutnie rozumiem dlaczego np. zdecydowano się na przebudowę. Niestety ale tamten początek był rozlazły, mało atrakcyjny z punktu widzenia storytellingu filmowego i nie wciągał widza dostatecznie w świat opowieści. Wprowadzenie w tamtej konfiguracji Two-Face i Edwarda Nygmy też nie działało, było chaotyczne. Nawet jeśli scena w Arkham miała pewien ładunek, to potem wszystko się sypało, wdzierała się nuda.
Także powodzenia życzę z wersją tego kolesia ;)

Cytat: Juby w 13 Czerwiec  2025, 08:31:153 czerwca @jordanjabroni zaprezentował znajomym swój ukończony fanedit Batmana Forevera:

https://x.com/jordanjabroni/status/1929667231337865624

Niestety nie mogę znaleźć informacji kiedy, w jakiej formie i czy w ogóle planuje go upublicznić w sieci. Szkoda, bo z chęcią bym go włączył w najbliższy poniedziałek (będzie trzeba obejrzeć wersję kinową)...

You're in for a show tonight, son.

Juby

Cytat: Woland w 15 Czerwiec  2025, 20:11:50Bardzo słabe. Moim zdaniem ktoś mógłby docenić go taką fajną karą finansową, żeby zniechęcić do podobnych publicznych praktyk.
No przecież to nie był seans publiczny. Facet puścił film swoim znajomym, czym tylko pochwalił się w sieci. Jeśli clipy, które ma na swoim kanale łamałyby jakieś zasady, na pewno szybko zostałyby zdjęte z YT, a jeśli jego seans byłby dla kogoś spoza wąskiej, zaproszonej przez niego grupy osób i pobrałby za niego opłatę, na pewno WB zaraz zaczęłoby działać w kwestiach prawnych ;)
Obejrzałbym tę wersję na zasadzie ciekawostki, ale już wiem, że nie podoba mi się kilka zmian autora, jak wycięcie ujęcia, w którym Bruce w cyrku krzyczy "Harvey, I'm Batman!", lub trzymanie się kolorystyki z przestarzałego wydania DVD/Blu-ray (nowe prezentuje się pod tym względem o wiele lepiej).

Ale do rzeczy: dzisiaj 30-rocznica kinowej premiery Batman Forever :) Z tej okazji zdjęcie mojej kolekcji związanej z tym filmem.

W później podstawówce posiadałem jeszcze dwa plakaty-kolorowanki z filmu kupione w sklepie typu "wszystko za 2 złote". To była gruba na jakieś 3 milimetry tektura, która była pierwszym plakatem, a na nim na wierzchu doklejony był drugi, którego trzeba było odkleić/zdjąć z tej tektury (był to cienki papier kredowy jak plakaty z kin) - oba zawierały czarnobiałe grafiki z postaciami z filmu w stylu kreskówkowym, w jakim w USA wypuszczano sporo materiałów promocyjnych do trzeciego Batmana. Do tego dołączony był zestaw bodajże sześciu mazaków (niebieski, zielony, żółty, czerwony, purpurowy i koloru cielistego), którymi należało pokolorować oba plakaty zgodnie z załączoną instrukcją, co z miejsca uczyniłem. Nie wiem co się z nimi stało, pewnie zostały wyrzucone przez rodziców. Co jakiś czas szukam czy ktoś nie wystawia takiego zestawu na allegro/olx, ale do tej pory się z nim nie spotkałem. Pozostały mi tylko coraz bardziej rozmywające się wspomnienia...

Wspominki z pierwszego kontaktu z filmem pisałem już pięć lat temu, więc nie będę się powtarzać. Forevera lubię i uważam za udany Bat-film - zawsze będę trzymał kciuki, aby w końcu opublikowano dłuższą wersję zgodną ze scenariuszem, którą Warner trzyma w swoim skarbcu. Obym się kiedyś doczekał.

- Morgan Freeman