Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Batman Returns

Zaczęty przez Leon Kennedy, 22 Styczeń 2008, 11:15:31

Juby

Dzisiaj 33-rocznica premiery Powrotu Batmana :) Z tej okazji prezentacja znacznie skromniejszej kolekcji niż poprzednie (i w tym przypadku chyba niczego więcej nie posidałem, poza wycinkami z gazet typu TeleTydzień w czasach, gdy nie miałem dostępu do Internetu).

Kilka wspominek: drugi film Tima Burtona po raz pierwszy obejrzałem 16 października 1999 roku na jedynce i od razu nagrałem go na kasetę. Niestety, któryś rodzic "pożyczył ją", aby nagrać coś innego i gdy ją odnalazłem jakiś czas później mogłem powtarzać film dopiero od sceny, w której Pingwin na swoim wiecu wyborczym mówi "(...) is the glory of Gotham!", a Bruce ma włożyć płytę z nagraniem do konsoli w Grocie :-\ W ten sposób wracałem do Powrotu Batmana kilkukrotnie aż do 6 października 2002, gdy nagrałem go ponownie (tym razem z TVNu), ale jako, że miałem wtedy dziwny zamysł, aby zmieścić wszystkie cztery części na jednej kasecie (co i tak się nie udało) włączałem nagrywanie dopiero po logo Warner Bros. i uciąłem całe napisy końcowe. Dlatego zreflektowałem się rok później i przy kolejnej emisji (3 sierpnia 2003) nagrałem już cały film na dedykowanej mu kasecie, z której oglądałem go niezliczoną ilość razy. Wiosną 2006 roku kupiłem Batman Returns w wydaniu 2DVD - nigdzie w moim mieście nie znalazłem wówczas wydania zbiorczego Antologii, ani osobno pierwszej części, więc zacząłem zbieranie od drugiej (zapłaciłem za nią wtedy 64,99 zł) i było to pierwsze wydanie DVD niegazetowe / nie będące dodatkiem do czegoś w mojej filmowej kolekcji.

Film Burtona oczywiście uwielbiam. Na pewno pisałem już, że kiedyś, gdy byłem jednym z "Nolan-zombies", mocno stracił w moich oczach, ale obecnie uważam go za - pod pewnymi względami - najlepszą odsłonę pierwszej serii o Batmanie. Poza tym, jest jednym z najczęściej oglądanych przeze mnie filmów ever i jednym z najważniejszych mojego dzieciństwa, wiec mimo jakichś uwag na zawsze ma specjalne miejsce w moim ❤
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman