Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Batman

Zaczęty przez Leon Kennedy, 22 Styczeń 2008, 11:13:09

Mister Tadeo

Zapomniałem dodać, że wszystkie książki od Vesper, z jakimi miałem do czynienia, miały zakładki z grafiką dopasowaną do okładki. Z Batmanem będzie nie inaczej.
Jeśli będą jakieś wieści, dam znać. Chyba że ubiegnie mnie ktoś inny.

MysiaParasolka

Ktoś w ogóle czytał już tę książkową kontynuację? Warto się nad nią pochylić czy traktować jedynie jako lepszy fanfic?

Juby

@kelen recenzował ją w 40 odcinku podcastu:

Za granicą zebrała dobre opinie i podobno stała się sporym sukcesem sprzedażowym (inaczej nie doczekałaby się kontynuacji), ale czy ci podejdzie, to już będziesz musiał przekonać się sam ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Woland

https://www.facebook.com/kinoiluzjon/videos/1255037276207712 pokaz "Batmana" w warszawskim kinie Iluzjon, grany z paczki cyfrowej. Wstęp wygłosi Chudy.

You're in for a show tonight, son.

Johnny Napalm

Wielkie dzięki za tą informację. Bilet już kupiony, za całe 15 zł. Tym bardziej warto.  ;D
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

Johnny Napalm

Tydzień już minął, a ja jeszcze nic nie napisałem o swoich wrażeniach po obejrzeniu Batmana z 1989 roku na dużym ekranie. No, rewelacja!  ;D Co można powiedzieć, naprawdę było warto.

Na początkowy wstęp Michała Chudolińskiego się spóźniłem trochę. To jedyny minus. Udało mi się za to podpowiedzieć imię i nazwisko aktorki, którą Burton początkowo widział w roli Vicki Vale, a która jak mówił Chudy grała w Łowcy Androidów – Sean Young.

Sam film oglądałem naprawdę bardzo dawno temu. Nie da się go jednak zapomnieć. Cały szkielet fabularny i większość scen doskonale pamiętałem, jak zresztą chyba każdy z fanów Batmana. Kilka rzeczy jednak wyleciało mi z głowy. Jak ten dobór szpetnych zbroi z całego świata, których kolekcją niby miał chwalić się Bruce Wayne. Szybki seks z Vicki Vale też jakoś mi wyparował z głowy. Może było to wycięte w którejś z telewizyjnych wersji?

Pomijając konwencję filmu, i to, że jest to w sumie bajka, to zirytowała mnie tylko scena, gdy Vicki nagle wyciąga aparat z teleobiektywem ze swojej torebki. Pomijam, czy ona w ogóle miała torebkę chwilę wcześniej. Jest to dosyć śmieszne, Batman pyta ją ile ona waży, a nie zwraca uwagi na solidny aparat z obiektywem, który w tamtych czasach z pewnością o wiele więcej ważył niż obecnie.  ::)

Olbrzymią, ale to naprawdę olbrzymią zaletą oglądania Batmana w kinie jest dostrzeżenie aż tak wspaniałej gry aktorskiej Jacka Nicholsona. Rewelacyjnie zagrał. Na dużym ekranie widać tą jego mimikę, gesty w zupełnie nowym świetle. Bezapelacyjnie skradł ten film.

Poszedłbym znowu na któregoś klasycznego Batmana do kina. Chudy mówił, że na Dzień Batmana znowu coś planują pokazać w kinie Iluzjon. Bardzo liczę na to, że będzie to Powrót Batmana.

Juby

Cytat: Johnny Napalm w 08 Czerwiec  2025, 10:13:38Może było to wycięte w którejś z telewizyjnych wersji?
Raczej zwodzi cię pamięć. Batman nigdy nie był przycinany w polskiej telewizji, a przynajmniej nie przy swojej premierze telewizyjnej 26 grudnia 1992 roku w TVP2 i nie przy seansach od roku 1999 (o których wiem, czyli o naprawdę wielu). No chyba, że Polsat w latach 90. coś w nim  majstrował, ale to musiałby potwierdzić @kelen, bo ma z tym nagranie na kasecie.

Batmana widziałem lekką ręką z 50 razy i nigdy nie zwróciłem uwagi na to, czy Vicky miałaby skąd wyciągnąć tak wielki aparat. Aż to sobie sprawdzę po pracy :) edit: Sprawdziłem - Vicky przychodzi do muzeum z dużą ciemną torbą na jasnym pasku i gdy Batman ją ratuje, Vicky zabiera torbę ze sobą ;) Jak najbardziej miała gdzie trzymać taki aparat i skąd go wyciągnąć w odpowiedniej chwili , także nie ma tam żadnej wpadki:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Johnny Napalm

Cytat: Juby w 09 Czerwiec  2025, 08:53:49Batmana widziałem lekką ręką z 50 razy i nigdy nie zwróciłem uwagi na to, czy Vicky miałaby skąd wyciągnąć tak wielki aparat. Aż to sobie sprawdzę po pracy :) edit: Sprawdziłem - Vicky przychodzi do muzeum z dużą ciemną torbą na jasnym pasku i gdy Batman ją ratuje, Vicky zabiera torbę ze sobą ;) Jak najbardziej miała gdzie trzymać taki aparat i skąd go wyciągnąć w odpowiedniej chwili , także nie ma tam żadnej wpadki:

Ok, ale jak mówiłem – pomijam tą torbę, czy ona tam była, czy tylko w momencie ucieczki, czy w uliczce, gdzie czekały na nich zbiry Jokera, już nie. Clou kwestii aparatu jest inne. Dlaczego Batman pozwolił jej go zatrzymać, pytając jednocześnie ją ile ona sama waży.

Juby

Vicky ma przy sobie tę torbę cały czas, w uliczce również.

Batman musiał działać szybko, zapytał ją ile waży aby oszacować czy jego grapple gun udźwignie ich dwójkę. That's it. Na koniec tej sceny przecież rzuca żart: "Ważysz więcej niż 49 kg." (i kto wie, czy nie decydującym czynnikiem, czemu jego gadżet się zaciął nie była waga torby Vicky i jej zawartości - może gdyby wiedział, że ma tak taki wielki aparat kazałby jej rzucić tę torbę w cholerę) ;)

- Morgan Freeman