Aktualności:

"DC Absolute Noir" od 20 maja.

Menu główne

Clayface [film]

Zaczęty przez Juby, 12 Grudzień 2024, 10:35:51

Leon Kennedy

Ja zaś tym filmem na ten moment interesuje się najmniej ;D Zatem mam najmniejsze oczekiwania, ale kino oczywiście trzeba zaliczyć i tylko tak się przekonać co im z tego wyszło.

Cytat(choć byłbym bardziej gdyby w tym świecie istniał Batman, a z przecieków po pokazach testowych podobno nie ma co na to liczyć)

Czyli już mamy jeden konkretny minus do oceny. Miałem nadzieję, że ten trend zdechnie razem z Venomem, szkoda.

Q

Już jest 25. numer "Gotham Medical" - Uzdrawiamy cię od wewnątrz. :)

I wieści z Gotham Gazette o ataku na Matta Hagena.

Nowa terapia i aktor potrzebujący pomocy, co może pójść nie tak...

What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Q

Jest już plakat

MJ

Jest i trailer:

Wygląda obiecująco, mam nadzieje że kłamią i jednak umieszczą w nim Nietoperza choćby na chwilę.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Q

Pierwszy teaser zachęcający.

Obecność radiowozów GCPD potwierdza, że akcja w Gotham City, ale na pojawienie się Batmana bym nie liczył.

Juby

Na plakacie Imhotep z Mumii :)

Dobry teaser. Z chęcią obejrzę i to nawet w kinie. Liczę, że nie będzie tu żadnych odniesień do supermanów, supermanek i pismejkerów Gunna (ani w nich do Gliniaka). I myślę, że się nie przeliczę, Gunn tylko pitoli, że to część jego uniwersum, pewnie dlatego, że nie ma dość filmów/seriali obecnie w produkcji, a nie dlatego, że faktycznie to jest wplecione w jego masterplan. No bo jaki sens miałoby wprowadzenie Clayface'a w DCU jeszcze przed wprowadzeniem Batmana?

Cytat: MJ w 22 Kwiecień  2026, 21:25:10mam nadzieje że kłamią i jednak umieszczą w nim Nietoperza choćby na chwilę.
Zmartwię cię, ale podobno - podkreślam, podobno, bo nie czytałem spoilerów, tylko mignęła mi ta informacja po jakimś pokazie testowym, a i po nim przecież mogli coś zmienić -
Spoiler
nie tylko nie ma tu Batmana ani jakiejkolwiek wzmianki o nim (jak w Pingwinie przez 99% serialu), ale w ogóle nie ma tu żadnych postaci z jego świata. W Jokerze w Gotham City byli chociaż Wayne'owie, Alfred i mały Bruce, no i scena śmierci rodziców. Tutaj chyba nie będzie nic, nawet nie wiem czy część filmu nie będzie się toczyć poza Gotham.
[Zamknij]
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

Chronologicznie "Clayface" ma się rozgrywać przed wydarzeniami z "Supermana".

Film ma być częścią uniwersum, ale liczy  się przede wszystkim samodzielna historia.

https://www.threads.com/@jamesgunn/replies

newtime

Cytat: Juby w 23 Kwiecień  2026, 10:06:44Dobry teaser. Z chęcią obejrzę i to nawet w kinie. Liczę, że nie będzie tu żadnych odniesień do supermanów, supermanek i pismejkerów Gunna (ani w nich do Gliniaka). I myślę, że się nie przeliczę, Gunn tylko pitoli, że to część jego uniwersum, pewnie dlatego, że nie ma dość filmów/seriali obecnie w produkcji, a nie dlatego, że faktycznie to jest wplecione w jego masterplan. No bo jaki sens miałoby wprowadzenie Clayface'a w DCU jeszcze przed wprowadzeniem Batmana?

Juby , Clayface miał juz swój debiut w Creatures Commandos to jest ta sama postać co Gunn potwierdził już na X. Gdzie miał istotną rolę ale wątpię żeby miało to większy związek z filmem  który ma się dziać jeszcze przed Supermanem , W tym serialu było też cameo batmana.

Juby

Aaaaa, no to jak tak, to mój prywatny hajp podniesiony po teaserze z dwóch do 20%, spadł teraz do 1% i jednak podziękował ;) Poczekam aż ktoś obejrzy i potwierdzi, że Gunn jednak ściemniał i Clayface to stand-alone movie. Jeśli nie + nie ma w nim Batmana = nie widzę sensu oglądać.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut

BatSSy

Cześć wszystkim 🤙🏽

A ja się jaram moocno🔥 i widzę jak najbardziej sens obejrzenia jako fan całego uniwersum Gacka🙃 Tym bardziej w październiku przed Halloween😈. Brak Batmana w tym filmie nie będzie mi przeszkadzał, podobnie jak w Pingwinie bo widać, że zapowiada się dobrze ale jak się znajdą jakieś wzmianki o BW czy symbol Batka to będzie czaaadowo 😎
,,Bohaterem może być każdy"

Q

Historia originu Clayface'a, może się obyć bez Batmana. Widać, że nie celują tylko w fanów komiksu. Batman nie musi być katalizatorem odpowiadającym za pojawienie się złoczyńców w Gotham City.

MJ

Hello BatSSy  ;D  Witamy na forum! Tak około halloweenowy klimat będzie pasował do tego seansu. Kolejnych trailerów chyba już nie obejrzę żeby nie psuć sobie niespodzianek.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Juby

@Q
Ależ oczywiście, że ten film może się obyć bez Batmana i Nietoperz nie musi tu odgrywać żadnej roli. Ale skoro już powstaje coś na podstawie komiksów DC z Batmanem, i jak @newtime zauważył Batman już zaliczył gościnny występ w DCU, to niech się nie wstydzą z jakich komiksów Clayface się wywodzi i jakoś to zasygnalizują. Sony kompletnie ignorowało Spider-Mana w swoich spin-offach (zgadza się? nie mam pewności, nie widziałem nic poza Venomem, ale chyba gdzieś mi mignęło że są plakaty z pajączkiem w Morbiusie), bo wypożyczyło go do MCU i nie chciało robić zamieszania. W tym przypadku jest inaczej - wszystko powstaje pod jedną banderą, więc czemu nie sygnalizować poprzez jakieś batmanowe graffiti w Gotham, jakiś krótki dialog, jakiś dziennik o Brusie oglądany przez Matta Hagena w mieszkaniu - że w tym świecie, w jego mieście, działa samozwańczy mściciel w stroju nietoperza? Według mnie w Jokerze było to wystarczająco zasygnalizowane (na tyle, na ile pozwalał scenariusz, bo cofnięto się do czasu, gdy Bruce był jeszcze dzieckiem i miał rodziców), w Pingwinie unikanie jakiejkolwiek wzmianki o Batmanie (poza otwierającym montażem i ostatnim ujęciem) wypadło już nienaturalnie. Tutaj też bym wolałbym, aby Człowiek Nietoperz nie było zupełnie zignorowany.

#ReleaseTheSchumacherCut

Q

O ile w przypadku "Pingwina" brak Batmana był odczuwalny, to w przypadku "Clayface'a", nie wiadomo, czy Batman już działa. Film ma się chronologicznie rozgrywać przed "Supermanem", czyli Kryptończyk jeszcze nie ratuje świata. Więc może Bruce jeszcze się szkoli poza Gotham? Oczywiście mogą dać jakieś nawiązanie np. do Wayne Enterprises.

Zmiennokształtny Clayface daje możliwość twórcom przeskoku czasowego bez zmiany aktora. Możemy dostać origin Clayface, którego policja nie złapała i dopiero późniejsze pojawienie się w mieście Batmana pozwoliło odkryć, że Matt Hagen żyje.

To jednak tylko jedne z możliwości, dopiero po seansie przekonamy się, czy będą jakieś nawiązania i jak całość się wpisze w większe uniwersum.

Johnny Napalm

Cytat: MJ w 22 Kwiecień  2026, 21:25:10Jest i trailer:

Wygląda obiecująco, mam nadzieje że kłamią i jednak umieszczą w nim Nietoperza choćby na chwilę.

O kurde! Zapowiada się nieźle. Będzie to z pewnością coś mega mrocznego na tle reszty powstającego universum. Z jednej strony, chętnie obejrzę, ale jakoś przesadnie nie będę chyba polował na ten film.
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...