Aktualności:

,,Batman: Detective Comics, Tom 5: Gothamski nokturn: Akt III" od 25 lutego.

Menu główne

Najlepsze filmy roku

Zaczęty przez El Cornetto, 07 Luty 2010, 15:05:51

Juby

Jeśli niczego nie pominąłem, z 2025 roku obejrzałem 35 filmów (do takich zaliczam Shelby Oaks Chrisa Stuckmanna oraz Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat, które przypisane są do roku 2024, ale tak naprawdę do szerokiej dystrybucji trafiły już w roku 2025). Na liście "chcę obejrzeć" mam jeszcze 4-5 tytułów, więc powinienem wstrzymać się ze swoją topką, ale co mi tam. Najwyżej ją zaktualizuję na koniec wiosny.

Chyba najbardziej przystępny film Paula Thomasa Andersona jaki widziałem. Sceny ucieczek / pościgów samochodowych są tak świetne, że czekam aż nakręci rasowe kino akcji. To dobry film i dobra rozrywka, tylko zakończenie wątku Seana Penna średnio kupuję.

Kilka prawd absolutnych o podejściu kobiet i mężczyzn do randkowania, jak i o randkowaniu w ogóle. Super trio i zdjęcia, a że jestem romantykiem, takie historie łatwo mnie oczarowują.

Rozwiązanie, które poznajemy w ostatnich dwóch rozdziałach są z rodzaju tych, o których lepiej dłużej nie myśleć, bo wyjdzie na to, jak niemądry / naciągany był to film. Niemniej, dawno nie byłem w kinie na tak intrygującym, wciągającym i - co mocno mnie zaskoczyło - bawiącym bardziej niż niejedna komedia horrorze.

Trzeci "film z serii Na Noże" mnie nie zawiódł, ale nie mogło być inaczej, bo uwielbiam tego typu kino. Przewidziałem "kto zabił" jeszcze przed 57 minutą, ale to bez znaczenia. Tym razem najlepsza nie jest intryga. Najlepsze są tu: scena rozmowy z Louise i postać Josha O'Connora, który przyćmił samego Benoit Blanca.

Żadnej innej produkcji z 2025 roku nie wspominam równie dobrze. Wyścigi formuły 1 nie są tak ekscytujące, jak loty odrzutowcami, Brad Pitt nie jest tak dobrym aktorem, jak Tom Cruise, a fakt, że ten film nie jest sequelem klasyka z lat 80. sprawia, że brak mu klimatu, jaki okazjonalnie przebijał w Top Gun: Maverick, ale pod każdym innym względem nie jest to gorsze od wspomnianego hitu z 2022 roku.

Do powyższej topki rozważałem jeszcze Sinners, ale niestety nie wybrałem się na to do kina, obejrzałem w bardzo słabej wersji z przebojami, co mocno popsuło mi wrażenia z seansu, dlatego kiedyś koniecznie muszę powtórzyć "jak należy" i może wtedy wskoczy do Top5.

Co do ubiegłorocznych wizyt w kinie, u mnie 19 na liczniku:
Spoiler
1. Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat
2. 3000 metrów nad ziemią
3. Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert (po raz pierwszy w sali Dream w Heliosie)
4. Mickey 17
5. Gwiezdne wojny: Część III – Zemsta Sithów
6. Mission: Impossible - The Final Reckoning
7. Materialiści
8. F1
9. Fantastyczna 4: Pierwsze kroki
10. Vinci 2
11. Naga Broń
12. Zniknięcia
13. Zamach na papieża
14. Jedna bitwa po drugiej
15. Smashing Machine
16. Dom dobry
17. Bugonia
18. Zwierzogród 2
19. Avatar: Ogień i popiół (IMAX 3D HFR)
[Zamknij]
Zdecydowanie najgorsze to film Mela Gibsona i ostatnie Miszyn Ympasibul (rozczarowanie roku). Najlepsze to ponowne przeżycie Epizodu III na dużym ekranie i wyścigówki z Bradem Pittem. Najgorszy film roku - jeśli nie wspomniane dwa, to animowane Fixed na Netflix. Na specjalne wyróżnienie zasługuje również najbardziej przereklamowany, czyli słabiutki Frankenstein Guillermo del Toro (nudny, nieemocjonujący, nieszanujący praw fizyki, niepotrzebny film ze strasznie cyfrowym look'iem = strata czasu).
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

#ReleaseTheSchumacherCut