Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Intermezzo. Tom 4" od 15 października.

Menu główne

Ogólna sytuacja komiksu na polskim rynku.

Zaczęty przez dumb_bm, 10 Sierpień 2013, 19:49:49

Johnny Napalm

W Warszawie nie ma już prawie indywidualnych kiosków. Na Mokotowie, gdzie pracuję został dorżnięty niedawno jeden z ostatnich, mimo zbierania podpisów mieszkańców tam kupujących – kiosk na Narbutta. Chodzi więc nie tylko o ich nierentowność. Trzaskowski uparł się na likwidację kiosków, bo mu psują wizję ciągów komunikacyjnych.  :P Są podobno nieestetyczne.

Mimo to uważam, że pojawienie się jakichkolwiek komiksów w Żabkach jest czymś pozytywnym. Chyba był to jednak jednorazowy eksperyment, bo kolejnych gigantów w żadnej kolejnej Żabce nie widziałem. O jakichś negatywnych rzeczach na temat Empików nie słyszałem.
THE EARTH WITHOUT ART IS JUST EHh...

Silent Dark

Ale akurat te Giganty tam były od wielu lat.

Johnny Napalm

Cytat: Silent Dark w 12 Sierpień  2025, 22:20:43Ale akurat te Giganty tam były od wielu lat.
No to tego nie wiedziałem. Rzadko patrzę w Żabkach na stoisko z prasą – te nie istnieją jednak w każdej Żabce.

Kurde, Hachette znowu węszy na zarobek na zbieraczach wszystkiego co pojawia się na rynku. I właśnie takie akcje zbliżają nas do pęknięcia bańki z popytem na komiksy. Żeby to była kolekcja naprawdę tylko klasyków do tej pory nie wydanych. W każdym razie Hachette szykuje nam kolekcję MARVEL MUST-HAVE!

Na razie ja tu widzę tytuły kompletnie pomieszane. Żerowanie na Deadpoolu i Wolverine, póki jeszcze można wyssać trochę kasy z ludzi pamiętających ostatni film. Później Hulk Czerwony z dawnych lat, no i inne przeskoki.

Kolekcja ma liczyć 80 numerów i zebranie jej ma zająć 3 lata.

Ja podziękuję. Nie mam takiego hopla, żeby mieć wszystko, chociaż WKKM początkowo regularnie zbierałem. Będę robił podobnie – śledził co się w niej pokaże i kupował tylko wybrane tytuły.

Link do kolekcji: https://kolekcja-musthave.pl/

newtime

Wiem że to niemożliwe ale mam nadzieje ze jednak kiedyś rynek cyfrowy pojawi sie w Polsce. Obecnie zrezygnowałem z kupowania komiksów dlatego, że po prostu przestaje  być opłacalne. Nie mam duszy kolekcjonera i nie mam gdzie trzymać tych wszystkich tomów, czytam komiksy dla historii. Druga sprawa ze nie oszukujemy się większość tych historyjek super hero, jest do przeczytania na raz i nie wracania do tego nigdy więcej. Marzy mi się polska biblioteka cyfrowa do której mógłbym wracać gdybym chciał lub płacić abonament i mieć wszystko na miejscu, no ale tak się nie stanie. Jeśli ktoś nie zna angielskiego i chce czytać komiksy musi chomikować te wielkie tomy lub próbować je później sprzedawać ::) 

Johnny Napalm

No, wszystkich nie da się zadowolić. Ja również myślałem, że nigdy nie wrócę do kolekcjonowania komiksów po czasach późnego TM-Semic, kiedy to faktycznie chciałem mieć te zeszyty komiksowe dla samego ich posiadania.

U mnie sprawa jest prosta. Kupiłem chyba wszystkie albumy, które kiedyś zostały wydane w wielu zeszytach, a zrobiły na mnie wrażenie. Czyli plan został zrealizowany – wszystko w jednym miejscu, pod ręką. Brakujące zeszytówki w sumie kupiłem. Jakichś pojedynczych na siłę nie szukam, jak wpadną same w zasięg wzroku to Ok. No i kupiłem wszystkie klasyki, o których tylko wiele dobrego słyszałem. Zawsze kupowałem kolekcje na samym początku, jak wychodziły.

Wiele komiksów jednak czytam i przeglądam też w internecie. Nie będzie chyba zbrodnią, jak wrzucę tu linki do dwóch najbardziej topowych miejsc, gdzie można przeczytać komiksy online? Oto one:

kelen

Johnny, na forum nie dzielimy się dostępem do nielegalnych źródeł rzeczy wszelakich, także just in case - linki wyleciały.

Johnny Napalm

Ok, będę pamiętał, żeby nie wrzucać tu takich linków. No i w ten sposób przerwałem aż czterodniowy okres, kiedy nikt nic nie napisał na Forum, a przede wszystkim udało mi się  ;) przywołać tu Kelena. Hehe, dobry i taki sposób.

Miss_Quinn

Coś w tym jest, ja sama osobiście od dawna niczego nie kupuje bo mimo że mam swoją listę tytułów do przeczytania i kupienia to nic z tego nie ruszyłam. Bo nie ma co ukrywać, ceny komiksów trochę poszły w górę i u mnie też się zmieniło to że mam tytuły które przeczytałam raz-dwa i stoją na półce i okazjonalnie komuś wypożyczam.
Stąd jestem za, aby powstała taka biblioteka cyfrowa gdzie za opłacenie danej kwoty mam dostęp do tytułów jakie zostały wydane na naszym rynku.
"Tak to jest, kiedy do czegoś dążysz.Łatwo stracić szerszą perspektywę'