Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Bat-Filmy / Batman & Robin
Ostatnia wiadomość przez Woland - 03 Lipiec 2025, 20:05:11
Cytat: Juby w 03 Lipiec  2025, 13:04:19Woland, no przecież właśnie o tym pisałem :D
A nawet 17 czerwca ;)

Taaaa
Ostatnia wiadomość przez Woland - 03 Lipiec 2025, 20:02:55
Cytat: Juby w 25 Czerwiec  2025, 08:53:55Przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawa rzecz w kwestii oficjalnej adaptacji filmu autorstwa Michaela Jana Friedmana. W niej Batman i Robin nie są Batmanem i Robinem na początku Balu Kwiatów. Bruce i Dick są tam przebrani w luźne brązowe kombinezony pracowników technicznych ogrodu botanicznego i ucharakteryzowani przez Alfreda, aby nikt ich nie rozpoznał. W Gotham Gazette opublikowano zaproszenie dla bohaterów na bal, ale ci nie odpowiedzieli, bo "Batman nie lubił pokazywać się w miejscach publicznych. Wolał pozostać istotą owianą mgłą tajemnicy, czymś w rodzaju legendy miasta." Swoje luźne przebrania, pod którymi mieli kostiumy zrzucają dopiero, gdy imprezę przerywa Mr. Freeze :) Licytowanie milionów za noc z Poison Ivy przebiega gdy jeszcze są w przebraniach, przez co widownia dziwi się skąd zwykli pracownicy ogrodu mieliby miliony na koncie. Oczywiście nie ma też bat-karty kredytowej ;D

Bardzo ciekawe. Tam w ogóle jest taka opowieść, że po sukcesie kasowym "Forever" wiele osób (z poprzedniej ekipy i WB) po prostu bardzo się rozleniwiło przy pracach nad kontynuacją, a sam Joel Schumacher był tak zafascynowany możliwościami efektów wizualnych CGI, że to głównie one pochłaniały jego uwagę (a nie historia/ postacie) i gdzie tylko mógł wprowadzał nowe sztuczki wizualne. Operator Stephen Goldblatt miał już przecież nie pracować z Schumacherem po "doświadczeniach" na planie "Forevera" - ktoś inny dostał te zdjęcia, ale nie radził sobie. Prawdopodobnie również przez powyższe ta miesięczna obsuwa.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 03 Lipiec 2025, 13:04:19
Cytat: Woland w 02 Lipiec  2025, 17:18:22W tej książce o "B&R" może być po prostu głupia literówka z 93 na 94.
Woland, no przecież właśnie o tym pisałem :D

Cytat: Woland w 02 Lipiec  2025, 17:18:22Variety podaje głosy o tym 22 czerwca 1993 r.
A nawet 17 czerwca ;)

Żeby nie było offtopicu na temat poprzedniej części, wrzucam ciekawostkę o Batman & Robin. Jak każdy zapewne wie, produkcja filmu była przez WB maksymalnie przyspieszona, aby wyrobić się z nim na czerwiec 1997 roku. Z tego powodu zdjęcia do filmu planowane na sierpień 1996 ruszyły dopiero 11-12 września i zaczęto od scen "w cywilu" w Wayne Manor, bo nie było jeszcze gotowych kostiumów dla superbohaterów. W scenie, w której chory Alfred opiera się o batsuit jest to Panther Suit Vala Kilmera z Batman Forever, a gdy na końcu dostaje antybiotyk opracowany przez Mr. Freeze'a, Clooney ma na sobie Sonar Suit Kilmera, a Dick swój podstawowy strój z czerwonym, a nie ze srebrnym znakiem na piersiach.

W końcu jednak zdjęcia musiały ruszyć pełną parą, ale na plan Gotham Museum nie dotarła maska Clooney'a. Z tego powodu George co najmniej jednego dnia zdjęciowego miał na sobie pełny kostium, ale jego maska to przemalowana maska Vala Kilmera (wspominałem o tym już w wątku o bat-kostiumach). Od zawsze podejrzewałem, że tak mogło być, bo szczególnie w jednym ujęciu maska Clooney'a wyglądała strasznie podobnie do tej Kilmera, ale nie zdawałem sobie sprawy jak duża była jej rola w filmie. Okazuje się, że poza Clooney'em, maska Kilmera była używana przez kaskaderów/dublerów Clooney'a, więc Batman w B&R ma - z tego co przeliczyłem w weekend - inną maskę w ponad 20, a być może nawet 30 ujęciach na przestrzeni całego filmu :) Można to poznać po innych uszach (smuklejszych, skierowanych bardziej ku sobie niż w masce Clooney'a), innym profilu i innym kształcie "brwi" maski. Mało tego, kostiumem z nieprawidłową maską dublerów promowano film na całym świecie w 1997...

...jest prezentowany na wszelkich wystawach DC od lat, w tym na wystawie DC w Polsce w 2019 roku...

...i został wykorzystany w reklamach OnStar z Batmanem w latach 2000-2001 (odpowiednio zmodyfikowany pod Bruce'a Thomasa i z przemalowaną na żółto elipsą w logo na klacie).

Właściwa maska Clooney'a, którą widać na plakatach, zdjęciach z sesji promocyjnych i na zbliżeniach w filmie, oczywiście wygląda tak:

Ogólnie o Batmanie / Goddamn Batman: It's lol time!
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 03 Lipiec 2025, 03:12:41
Inne filmy i seriale / Najlepsze filmy roku
Ostatnia wiadomość przez Miss_Quinn - 02 Lipiec 2025, 18:00:45
U mnie w tym roku trochę słabo, bo w tamtym roku o tej porze było 18 filmów a teraz jest ich 12.
Oto jak wygląda moja topka filmów na stan lipiec 2025:
1. Światłoczuła- Bardzo dobry film, z bardzo ciekawą historią. Ocena 8/10
2. Thunderbolts*- Bardzo udany film od Marvela i bardzo mi się zrobiło jego żal, że jednak nie udało się wyjść na zero. Ocena 8/10
3.K-popowe Łowczynie Demonów- Animacja, której bym się tutaj nie spodziewała ale dzięki mojemu znajomemu który namówił mnie do obejrzenia stwierdzam że kocham soundtrack mimo że nie jestem fanką k-popu. Ocena 8/10
4. Grzesznicy- Bardzo dobry film, który ma elementy horroru. Ocena 8/10
5. Bono: Stories of Surrender- Coś dla fanów U2. Ocena 8/10
6. Oszukać Przeznaczenie: Więzy krwi- Bardzo udany powrót do jakości z 3 pierwszych części. Ocena 7.5/10
7.Wąwóz- Cóż, ciekawy film i obsada. Ocena 7/10
8. Tornado: Miasto w pułapce- ciekawy dokument. Ocena 7/10
9. Frozen: The Hit Broadway Musical- Spodziewałam się czegoś lepszego. Ocena 6.5/10
10.Kolejna Zwyczajna przysługa- Też spodziewałam się czegoś lepszego, a dostałam film który jest wielkim meh. Ocena /10
11. Kapitan Ameryka: Nowy Wspaniały Świat- przemilczę, bo już się wypowiedziałam w osobnym wątku co myślę. Ocena 5/10
12.Królewna Śnieżka- Jak bardzo zły jest to film, to nie trzeba mówić.Ja nawet o tym nie wspomnę, bo byłaby to długa wypowiedź. Ocena 2/10
Tak się przedstawia moja topka jak na razie.
Ostatnia wiadomość przez Woland - 02 Lipiec 2025, 17:18:22
Cytat: Juby w 02 Lipiec  2025, 16:52:33No, czyli się nie zgadza. W książce o powstawaniu B&R jest, że propozycję otrzymał w 1994, a było to w pierwszej połowie 1993 :) w drugiej książce, którą właśnie czytam (tej Gary'ego Collinsona) jest o tym, że film dostał zielone światło we wrześniu 1993 gdy Joel był już reżyserem projektu.
O, to też ciekawe, bo 17 stycznia nagrywali scenę ostatniej konfrontacji Batmana z Edwardem (widać datę na zdjęciach z charakteryzowania Jima Carrey'a):
https://www.tumblr.com/90ssuperheroes/690234617952894976/jim-carrey-behind-the-scenes-of-batman-forever

We wrześniu 1993  Schumacher na pewno był już reżyserem projektu, a biuro Tima Burtona potwierdzało, że będzie on współproducentem tego film a nie reżyserem. (za EW z 1 października 1993;  Variety podaje głosy o tym 22 czerwca 1993 r.). 

Natomiast "Batman Forever" dostał zielone światło na realizację (czyli start preprodukcji) od WB w marcu 1994 a nie we wrześniu (w lipcu stawiano już Batcave w Long Beach). W tej książce o "B&R" może być po prostu głupia literówka z 93 na 94.
Zielona światła mają różne odcienie, także polecam brać mniej dosłownie ;)

Ostatnia wiadomość przez Juby - 02 Lipiec 2025, 16:52:33
No, czyli się nie zgadza. W książce o powstawaniu B&R jest, że propozycję otrzymał w 1994, a było to w pierwszej połowie 1993 :) w drugiej książce, którą właśnie czytam (tej Gary'ego Collinsona) jest o tym, że film dostał zielone światło we wrześniu 1993 gdy Joel był już reżyserem projektu.

Cytat: Woland w 02 Lipiec  2025, 16:46:51Np. formalne zakończenie głównych zdjęć do "Batman Forever" to 12 stycznia 1995, ale wszystko realnie zamknęło się dopiero w marcu.
O, to też ciekawe, bo 17 stycznia nagrywali scenę ostatniej konfrontacji Batmana z Edwardem (widać datę na zdjęciach z charakteryzowania Jima Carrey'a):
https://www.tumblr.com/90ssuperheroes/690234617952894976/jim-carrey-behind-the-scenes-of-batman-forever
Ostatnia wiadomość przez Woland - 02 Lipiec 2025, 16:46:51
Cytat: Juby w 25 Czerwiec  2025, 08:53:55Zdarzyło się tylko kilka błędów, np. autor książki twierdzi, że Joel Schumacher otrzymał telefon z propozycją przejęcia serii o Batmanie w roku 1994 gdy kręcił Klienta - z tym, że zdjęcia do tego filmu trwały od 6 lipca do 27 września 1993 roku, a angaż Schumachera do trzeciego Batmana ogłoszono już 17 czerwca 1993 (tutaj BatCave również podaje błędną informację w swoim kalendarium, trzeba będzie to poprawić).

Nie wiem co jest w tej książce, ale Schumacher otrzymał propozycję przejęcia kolejnego "Batmana" podczas kiedy wykonywał dokumentację lokalizacji do zdjęć do "Klienta" w Nowym Orleanie. Najpierw był telefon z prośbą o spotkanie od Warnera a później spotkanie w Burbank na którym mu to osobiście zaproponowano. Wszystko się zgadza. Dokumentacja jest także częścią zdjęć do filmu, w skład których wchodzą te główne dla Main Unit i to o nich najczęściej pisze się w mediach. Np. formalne zakończenie głównych zdjęć do "Batman Forever" to 12 stycznia 1995, ale wszystko realnie zamknęło się dopiero w marcu.
Uniwersum Batmana / Wielka Kolekcja Komiksów DC: B...
Ostatnia wiadomość przez Q - 02 Lipiec 2025, 15:56:57
Linki wklejone z przeglądarki działają. Zmienili wygląd swojego sklepu i dodali też tytuły, których wcześniej z jakich powodów brakowało - Tomy #56-60.
Uniwersum Batmana / Wielka Kolekcja Komiksów DC: B...
Ostatnia wiadomość przez mlempicki - 02 Lipiec 2025, 14:02:36
Cytat: Juby w 02 Lipiec  2025, 13:47:26Pisałem o tym dosłownie 2 posty wyżej (9 kwietnia),
Fakt, ale nie pamiętałem o tym, a na stronie nie ma jeszcze zapowiedzi tego tomu.
Cytat: Juby w 02 Lipiec  2025, 13:47:26a oba linki nie działają nawet po odświeżeniu :P
Skopiuj adres i wklej w przeglądarkę, powinna pojawić się okładka. To jest jakaś nowa strona sklepu Hachette i chyba jeszcze nie jest udostępniona, bo trafiłem tam przypadkowo. Adres sklepu
https://kolekcja-hachette.pl/pl-pl/kolekcja-DC.pl/shop/

Po wyświetleniu jakieś okładki w oddzielnym oknie można zmodyfikować adres podmieniając nr kolekcji "DCKLK0106". Tomu 107 jeszcze nie ma.