Cytat: Juby w 03 Lipiec 2025, 13:04:19Woland, no przecież właśnie o tym pisałem
A nawet 17 czerwca
Cytat: Juby w 25 Czerwiec 2025, 08:53:55Przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawa rzecz w kwestii oficjalnej adaptacji filmu autorstwa Michaela Jana Friedmana. W niej Batman i Robin nie są Batmanem i Robinem na początku Balu Kwiatów. Bruce i Dick są tam przebrani w luźne brązowe kombinezony pracowników technicznych ogrodu botanicznego i ucharakteryzowani przez Alfreda, aby nikt ich nie rozpoznał. W Gotham Gazette opublikowano zaproszenie dla bohaterów na bal, ale ci nie odpowiedzieli, bo "Batman nie lubił pokazywać się w miejscach publicznych. Wolał pozostać istotą owianą mgłą tajemnicy, czymś w rodzaju legendy miasta." Swoje luźne przebrania, pod którymi mieli kostiumy zrzucają dopiero, gdy imprezę przerywa Mr. FreezeLicytowanie milionów za noc z Poison Ivy przebiega gdy jeszcze są w przebraniach, przez co widownia dziwi się skąd zwykli pracownicy ogrodu mieliby miliony na koncie. Oczywiście nie ma też bat-karty kredytowej
![]()
Cytat: Woland w 02 Lipiec 2025, 17:18:22W tej książce o "B&R" może być po prostu głupia literówka z 93 na 94.Woland, no przecież właśnie o tym pisałem
Cytat: Woland w 02 Lipiec 2025, 17:18:22Variety podaje głosy o tym 22 czerwca 1993 r.A nawet 17 czerwca
Cytat: Juby w 02 Lipiec 2025, 16:52:33No, czyli się nie zgadza. W książce o powstawaniu B&R jest, że propozycję otrzymał w 1994, a było to w pierwszej połowie 1993w drugiej książce, którą właśnie czytam (tej Gary'ego Collinsona) jest o tym, że film dostał zielone światło we wrześniu 1993 gdy Joel był już reżyserem projektu.
O, to też ciekawe, bo 17 stycznia nagrywali scenę ostatniej konfrontacji Batmana z Edwardem (widać datę na zdjęciach z charakteryzowania Jima Carrey'a):
https://www.tumblr.com/90ssuperheroes/690234617952894976/jim-carrey-behind-the-scenes-of-batman-forever
Cytat: Woland w 02 Lipiec 2025, 16:46:51Np. formalne zakończenie głównych zdjęć do "Batman Forever" to 12 stycznia 1995, ale wszystko realnie zamknęło się dopiero w marcu.O, to też ciekawe, bo 17 stycznia nagrywali scenę ostatniej konfrontacji Batmana z Edwardem (widać datę na zdjęciach z charakteryzowania Jima Carrey'a):
Cytat: Juby w 25 Czerwiec 2025, 08:53:55Zdarzyło się tylko kilka błędów, np. autor książki twierdzi, że Joel Schumacher otrzymał telefon z propozycją przejęcia serii o Batmanie w roku 1994 gdy kręcił Klienta - z tym, że zdjęcia do tego filmu trwały od 6 lipca do 27 września 1993 roku, a angaż Schumachera do trzeciego Batmana ogłoszono już 17 czerwca 1993 (tutaj BatCave również podaje błędną informację w swoim kalendarium, trzeba będzie to poprawić).
Cytat: Juby w 02 Lipiec 2025, 13:47:26Pisałem o tym dosłownie 2 posty wyżej (9 kwietnia),Fakt, ale nie pamiętałem o tym, a na stronie nie ma jeszcze zapowiedzi tego tomu.
Cytat: Juby w 02 Lipiec 2025, 13:47:26a oba linki nie działają nawet po odświeżeniuSkopiuj adres i wklej w przeglądarkę, powinna pojawić się okładka. To jest jakaś nowa strona sklepu Hachette i chyba jeszcze nie jest udostępniona, bo trafiłem tam przypadkowo. Adres sklepu