Aktualności:

"Pingwin" na DVD od 18 marca.

Menu główne

Aktualności ze świata komiksu z Batmanem

Zaczęty przez Po_prostu_smyk, 20 Lipiec 2024, 01:11:56

Po_prostu_smyk

DC potwierdziło, że w październiku wystartuje inicjatywa "DC All-In". Jednocześnie prowadzone będą dwie linie (główna DC Universe i poboczna Absolute), które opowiedzą "kolosalną" historię rozpisaną na dwa lata. W ramach tej inicjatywy:

- W nowej linii wystartuje "Absolute Batman" (Scott Snyder i Nick Dragotta), gdzie Batman zostanie pozbawiony pieniędzy, rezydencji i lokaja.
- Tom Taylor i Mikel Janin przejmą serię "Detective Comics". Skupią się na nowych faktach z narodzin Batmana.
- Tourn Gronbekk i Fabian Mascolo przejmą serię "Catwoman". Selina wróci do Syndykatu, żeby rozwikłać próbę zamachu na nią.
- Dan Watters i Dexter Soy przejmą serię "Nightwing". W Bludhaven rozgorzeje wojna gangów.
- Philip Kennedy Johnson i Javier Fernandez przejmą serię ,,Batman & Robin". Damian będzie szukał swojego "ja", a w Gotham pojawi się przestępca odtwarzający stare zbrodnie.
Mark Waid i Chris Samnee stworzą 12-częściową serię ,,Batman and Robin: Year One", przedstawiającą pierwszy rok współpracy Batmana z Robinem (Dick Grayson). Duo zmierzy się z Generałem, nowym szefem mafii, który w jakiś sposób będzie powiązany z Dentem. 

Więcej informacji o inicjatywie:
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/07/17/dc-all-in-czyli-kolosalna-inicjatywa-dc/
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/07/18/dc-all-in-nowe-zespoly-kreatywne-serii/

Crowridd

Oglądałem zapowiedź tego na żywo i jeśli dobrze zrozumiałem wypowiedź Snydera, to w tomie wprowadzającym do serii, mają być przedstawione te "dwa światy" jednocześnie, gdzie czytanie od prawej do lewej byłoby tym nowym rozdaniem, a na odwrót tym obecnym Uniwersum DC. Fajne.

W Twoim opisie Absolute Batman nie widzę różnicy od tego, co obecnie (w PL przynajmniej) jest u Batmana w ongoingu, ale pewnie chodzi tu o to, że ten nowy Batman będzie bez tych wszystkich rzeczy i Alfreda od początku istnienia.

Mikel Janin na rysunkach w kolejnym regularnym Batmanie - super. Na Taylorze już się raz lekko przejechałem przy The Detective, ale trzymam kciuki.

Rado

Cytat: Juby w 09 Grudzień  2024, 17:06:03Nie wiem czy to będzie na temat, ale nie znalazłem bardziej adekwatnego wątku na forum, więc napiszę tutaj - w USA rusza właśnie nowa maksiseria - Batman: Dark Patterns. Historia kryminalna tocząca się w pierwszych latach działalności Batmana (czyli coś co lubię najbardziej) wydana w 12 odcinkach - pierwszy zadebiutuję już w tę środę. Scenariusz: Dan Watters, ilustracje i okładki: Hayden Sherman. Na razie wszystko w tym temacie wygląda dla mnie super, liczę na polskie wydanie w 2026.

Oj tak, będzie brane, tylko czemu aż 12 zeszytów? Mam czasem wrażenie, że te historie są za długie. Dla mnie optymalne są trzy zeszyty, ale nie standardowe tylko z Black Label. Takie coś się dobrze czyta, no i na zbiorcze odpowiednio krócej też czekam.

Po_prostu_smyk

Od września zresetowana zostanie numeracje głównej serii o Nietoperzu. Serię przejmie nowy zespół kreatywny czyli Matt Fraction i Jorge Jiménez. Zapowiadają nowe podejście, nowy batmobil i kostium, nowych złoczyńców (i powracających). Obiecujący duet!

https://uniwersumdccomics.com.pl/2025/02/21/matt-fraction-i-jorge-jimenez-przejmuja-batman-supergirl-i-krypto-z-wlasnymi-komiksami-i-jeszcze-wiecej-zapowiedzi/

Juby

Myślałem, że niedługo powrócą do oryginalnej numeracji ze względu na zbliżający się wielkimi krokami numer tysięczny (na wiosnę zapowiedziany jest "#922" - nie licząc Annuali i innych dodatkowych numerów), a DC wraca do jedynki? I to bez żadnego ważnego resetu w swoim uniwersum? Zaskakująca decyzja.

Okładka nowego Batmana #1:

Czy to już ruszy po Hush 2, czy druga połowa Husha 2 - bo to chyba miało wyjść w dwóch partach po 6 zeszytów - będzie już po resecie numeracji? Pogubić się w tym można.

Nowy kostium... ujdzie. Wolałbym dłuższe uszy i logo w żółtej elipsie jakie zdobi kostium Nietoperza w serii Batman/Superman: World's Finest.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Crowridd

Juby

Przykładowe strony z numeru pierwszego:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Rado

Jorge Jimenez w moich oczach mega przypomina Dana More. Jakby mi postawili przed oczami dwie pracy tych twórców, to bym chyba nie rozpoznał który jest który.

Widzę, że Bats nie czeka z wyjściem na zachód słońca. "Never during the day, Alfred."

Juby

Cytat: Rado w 22 Luty  2025, 12:33:22Jorge Jimenez w moich oczach mega przypomina Dana More. Jakby mi postawili przed oczami dwie pracy tych twórców, to bym chyba nie rozpoznał który jest który.
To samo pomyślałem. Nawet edytowałem swój komentarz na temat nowego kostiumu, bo z początku napisałem, że to Jiménez rysuje serię Batman/Superman (dopiero po sprawdzeniu zobaczyłem, że to Dan Mora - ich prace są dla mnie identyczne).

Jak tak zerkam na tempo wydawania serii głównej przez Egmont, to podejrzewam, że u nas ten nowy numer #1 pojawi się na jesieni 2027.

- Morgan Freeman