Aktualności:

,,Batman/Superman World's Finest: Sprawa Metamorpho. Tom 3" od 30 lipca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Bat-Filmy / Batman Forever
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 13:55:27
No dobra, chyba jednak się zmieniło. Insider Daniel Richtman twierdzi, że ta 135-minutowa wersja mogła wyciec do sieci :)
https://x.com/DanielRPK/status/1945132820399058973

Nigdzie nie znalazłem, ale ja ogólnie jestem słaby w takie rzeczy. Gdyby ktoś wiedział gdzie można ją dostać i jak pobrać dawajcie znać.
Inne filmy i seriale / Marvel Cinematic Universe
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 10:05:34
W czerwcu coś mnie podkusiło i postanowiłem nadrobić filmy MCU, których jeszcze nie widziałem. Zacząłem od pierwszej zaległości, czyli The Marvels... Widziałem w swoim życiu naprawdę gówniane filmy superhero (Supermany III i IV, Supergirl z 1984!, Catwoman z Halle Berry), więc nie wierzyłem, że to może być równie złe (w końcu to MCU, co nie? Feige tego pilnuje i nie zejdzie poniżej pewnego poziomu, prawda?)...

Co to, qrwa, w ogóle miało być? xD Założyłem, że jeśli widziałem Kapitan Marvel i VandaVision (choć ich nie powtórzyłem i jak się okazało sporo już zapomniałem) to odrobina ekspozycji w tym filmie sprawi, że zrozumiem o co chodzi. Nic z tych rzeczy. Nie mam pojęcia kto jest kim, gdzie i czemu tak? Kiedy Nick Fury stał się strażnikiem pokoju we wszechświecie nadzorującym wszystkiego z jakiejś stacji kosmicznej, do której jeździ winda z Ziemi? Kiedy cały wszechświat połączono jakimiś autostradami z sześcianów (na co Asgardczykom był ten Bifrost?). Kiedy Kapitan Marvel stała się postacią popularną na naszej planecie? Nawet z ekspozycją, której jest tutaj sporo, w ogóle nie rozumiałem na co paczę. Zerkałem na czas trwania - w 15 minucie, w 31 minucie, w 46 minucie - sprawdzając ile to trwa, bo chyba kiedyś muszę zrozumieć o co w tym będzie chodzić, prawda? Nope, jest to tak głęboko zakorzenione w obecne MCU (z serialami włącznie) i komiksy, że czułem się jak totalny laik, który nie wie na co się pisał. Wiem tylko, że te był dobre, dziewczyna Lokiego była zła i chciała ukraść zasoby innych planet, aby ratować swój świat i jest walka dobra ze złem. Tyle.

Ale dobra, nawet bez tego może jakoś się obejrzy i będzie z tego niezła rozrywka, prawda? Nope x2. Okropne zdjęcia (i po co tu zmienny AR?), efekty momentami jak z produkcji telewizyjnej, fatalne sceny akcji (LOL), humor (mam już tego dość, nie zaśmiałem się ani razu), nieprzekonujące koleżeństwo między dziewczynami, które rodzi się w 5 minut i już są psiapsi bawiącymi się wspólnie przy skakance, tragiczny czarny charakter (nie wiem czemu Carol nie może jej pokonać skoro lała się z Thanosem, ale koniec końców tamta sama się zabija, więc film nie ma sensu xD), stawka i poczucie zagrożenia nie istnieją, bo co i rusz wszyscy kwitują to jakimś żartem z tragicznym Fury'm na czele, jakieś połykające wszystko i rzygające koty, od których i mi się zachciało zwracać, świat w którym śpiewają - no wszystko jest tu nieprawdopodobnie złe. Nawet ciekawy pomysł na zamienianie się dziewczyn wydaje się niewykorzystany. Żona w pewnym momencie przestała oglądać, ja zmęczyłem, ale też w międzyczasie poszedłem zaparzyć herbatę, bo miałem dość. Jedyne co mi się tutaj podobało to postać nastolatki - i zagrał dobrze, i czuć było jej entuzjazm, i jej rodzinka wydawała się sympatyczna (choć dostała masę sucharów do zaserwowania) i rysowała komiksy, jak ja. Reszta? Jak Disneyowi / MCU/ Feige'mu nie było wstyd wypuścić tego do kin i w ogóle pokazywać światu w jakiejkolwiek formie? Zaslav skreślił Batgirl i odpisał ją sobie od podatku, a nie wierzę, że mogła być równie zła. Jakim cudem ten scenariusz dostał zielone światło i w ogóle doszło do realizacji takiego zakalca?

Do tej pory nawet najgorsze produkcje MCU były dla mnie średniakami, które mogły sobie polecieć w tv przy robieniu czegoś innego. W tym przypadku nie mam wątpliwości, że to gówno jakich mało, z którym nie chcę mieć nigdy więcej do czynienia.

Kilka dni później próbowałem obejrzeć Captain America: Brave New World, bo nie wierzyłem, że może być równie zły... Wyłączyłem po jakich 15 minutach, bo poczułem ryzyko, że jednak jest. Szkoda 2h życia na coś takiego :P
O stronie i forum / Uwagi na temat strony i forum
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 09:59:19
Chłopaki, 2 sierpnia @Q wróci z wypoczynku i podejmie decyzję co z tym zrobić.

@Silent Dark, dzięki za wszystkie twoje uwagi. Wiedz, że forum było bardzo zaniedbane przez lata: @Maxie Zeus zaczął tu zaglądać sporadycznie i funkcję Mod Teama ma już w zasadzie bez powodu, @Leon Kennedy też ma tę funkcję, ale od dawna z niej nie korzysta (a jak korzystał to potrafił coś usunąć przypadkiem), @kelen też raczej nie okazywał aktywności w działaniach moderatora. Dopiero gdy poprosiłem @Q, aby dał mi funkcję moderatora jakieś cztery lata temu zrobiliśmy sporo porządków (m.in. usunęliśmy wszystkich spamerów, którzy się tutaj rejestrowali przez ponad dekadę, połączonych zostało kilka wątków, część usunięto, część postów przeniesiono, działy podrzędne TDK, TDKR i późniejsze trafiły do Bat-filmów). Wiem, że jest jeszcze sporo niepotrzebnych wątków, które można by połączyć, ale właśnie przez to, że ktoś nie zwrócił uwagi w czasie gdy były zakładane, np. że niepotrzebne są aż trzy o serialach ze Spider-Manem, teraz ciężko je posprzątać.
A z zakładaniem nowych wątków dla każdego filmu/serialu masz absolutną rację - nie jest to potrzebne na forum z Batmanem, a tym bardziej przy obecnej ilości aktywnych użytkowników. Dlatego jestem zdania, że o nadchodzącej Supergirl, Latnerns i każdym projekcie pod banderą DCU Gunna piszmy w wątku o DCU. Dla filmów DC nie wchodzących w skład DCU może pozostać wątek Kinowe filmy na podstawie komiksów, a dla Marvela (który już niemal w całości został przejęty przez Marvel Studios, a nawet Spider-Man jest im wypożyczany) pozostanie wątek Marvel Cinematic Universe.
Pieczara gier i quizów / Quiz o Batmanie
Ostatnia wiadomość przez Crowridd - Dzisiaj o 08:24:00
Ale Carrrie to postać niekanoniczna, a Jason tak, tylko sprzed Kryzysu. Więc jest to niewłaściwe porównanie.

Bardziej pasuje sywierdzenie, że był rudy Robin, był nim Jason, który jest Robinem z głównego kanonu, jednak obecnie ta wersja już nie istnieje i rzadko się do niej wraca, natomiast Robin od Millera nie zalicza się w ogóle do Robinów z głównego kanonu (pre, post Crisis)
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - Dzisiaj o 00:09:51
Ten nasz, nie był. Zretconowano te wersję, bo wiązała się też z inną genezą Jasona, który pierwotnie też był z rodziny cyrkowej. Morrison wrócił do tego motywu niesłusznie, bo z punktu widzenia po-Kryzysowego Jasona Todda, ta wersja w głównym DC nie istniała. Dlatego się dla mnie nie liczy jako reprezentacja rudych wśród Robinów, bo gdyby się liczył to Carrie Kelley też by musiała.
Ostatnia wiadomość przez MJ - 17 Lipiec 2025, 23:27:25
Jason Todd był rudy na początku.
Inne filmy i seriale / Filmy animowane DC bez Batmana
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 17 Lipiec 2025, 22:58:29
Leon, moim zdaniem ten Geen Lantern słabiutki. Jeszcze bezczelnie żerowali na sentymencie fanów do relacji Johna Stewarta i Shayery w JLU. Przypomniałeś mi że w ogóle pojawił się tam Sinestro, jakoś od momentu spotkania z Halem chyba się wyłączyłem, bo tak nieangażująca była całość. Wstydziliby się w Warner Animation, bo to pierwszy GL od lat, wypadało im się przyłożyć.

Z Lelkiem akurat zamieniliśmy ostatnio słowo na temat nowszych animacji DC w temacie DCU, więc może kogoś zainteresuje ranking video.
O stronie i forum / Uwagi na temat strony i forum
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 17 Lipiec 2025, 21:13:57
I nazwać temat "Animacje o Spider-Manie". Od razu będzie miejsce na oczekujących trzeciej części "Spider-Verse" i zainteresowanych nowym serialem z Disney+. Widzę dużo więcej tematów wartych połączenia, ale wstrzymam się z propozycjami póki nie znamy podejścia Q do tego. Moim zdaniem przy mniejszej aktywności forum (symbolicznej, umówmy się) lepiej "zwężać" wielkość i kumulować więcej aktywności w mniejszej ilości wątków.

Poza tym mamy stare wątki które można zagospodarować na nowo, i ładnie kontynuować aktywność użytkowników sprzed lat. Specjalnie napisałem o Supergirl z Gunverse w temacie serialu The CW, bo na wielu forach widziałem takie rozwiązanie, że tematy dla produkcji z daną postacią były "długowieczne". Dla kogo robi to zamieszanie, skoro serial TV od lat jest zakończony? Nie trzeba multum wątków dla każdej rzeczy zakładać, jeśli nie dotyczą Batmana.

Mamy temat "Green Lantern", dlaczego nie można w nim pisać na temat Lanterns HBO? Nie trzeba o wszystkim w temacie DCU, lub zakładać specjalnie nowego dla tego serialu. W 2009 forumowicze rozmawiali tam o filmie z Reynoldsem, a dziś mogą o serialu z Kylem Chandlerem. To racjonalne rozwiązanie na forum poświęconym Batmanowi, i to bat-produkcje tylko zasługują na wyszczególnienie, nawet dla potencjalnie średnio aktywnych tematów. Zwłaszcza fajnie wyglądają te odległe daty pierwszych postów. W końcu to miejsce istnieje już jakiś czas, i warto to eksponować. Zwłaszcza że przykłady które podałem, obejmują produkcje zakończone, i na których temat już nie będzie nowych rozmów.
Bat-Filmy / Batman Forever
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 17 Lipiec 2025, 17:10:56
Parafrazując Ezre Millera, czasem jestem w innym uniwersum.
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 17 Lipiec 2025, 15:50:19
Czekamy Lelek. Szkoda że pomysł z Anarkym nie doszedł do skutku, mielibyśmy reprezentację rudych wśród Robinów. Daxton Hill się nie liczy, bo to tylko "we are robins", a Carrie Kelley jest z innego uniwersum. DC nie miało na to odwagi ;) Anarky był świetną postacią, szkoda że gdy pod maską zaczęli pojawiać się inni panowie niż Lonnie Machin, Anarch obniżył loty stając się pospolitym villainem. Byłby idealną postacią dla uniwersum Reevesa.

A jedyna adaptacja live action tego antybohatera, to była jakaś tragedia. Mogli już wykorzystać następnych Anarchów, zamiast tak degradować Lonniego.