Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Bat-Filmy / Batman Forever
Ostatnia wiadomość przez Woland - Dzisiaj o 01:16:56
Cytat: Woland w 30 Czerwiec  2025, 14:43:00Kolejny widz:

Jest jeden tylko problem. Gość mówi że wersja którą widział ma wbite, że pochodzi z listopada 1994 r. To jeszcze podczas zdjęć, gdzie np. 30 listopada 1994 kręcili jak Batman wpada do fontanny na imprezie Nygmy i bije się ze zbirami.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 30 Czerwiec 2025, 21:46:05
Czyli puszczono zmodyfikowaną wersję - w workprint, jakiego posiada Kevin Smith w jakości VHS, wmontowano sceny/ujęcia z wydania 4k UHD tam, gdzie występował materiał ze znanej nam od 1995 roku wersji filmu (i dzięki temu można było odróżnić gdy jakieś ujęcia trwały dłużej: zaczynały się wcześniej, lub nie kończyły tak, jak w wersji kinowej), ale zachowano całą ścieżkę audio z wersji testowej z 11/94. Ciekawe.
Ostatnia wiadomość przez Woland - 30 Czerwiec 2025, 14:43:00
Kolejny widz:

Ogólnie o Batmanie / Goddamn Batman: It's lol time!
Ostatnia wiadomość przez Juby - 28 Czerwiec 2025, 19:09:17
Jakoś się ją przekona ;)

;D
Bat-Filmy / DC Universe - wątek ogólny
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 28 Czerwiec 2025, 14:54:37
Crowridd, Leon, już widzieli, może w końcu Juby się przekona. Może gdy /uperman mu się nie spodoba.

O serialu Superman & Lois piszemy TUTAJ (moja i Crowridda opinie też tam znajdziesz), w tym wątku piszmy o DCU Gunna.
- Juby
Ostatnia wiadomość przez Crowridd - 28 Czerwiec 2025, 13:57:09
@Juby Dzięki za wyjaśnienie tematu. Po seansie nowego Supermana pewnie zabiorę się za klasykę.

@Silent Dark Nie mam nic przeciwko retro - pytałem z ciekawości. Serial już widziałem, a kilka scen puszczam sobie do dziś heh. Dobrze wiedzieć, że to bliskie Rebirth bo właśnie nadrabiam kupowanie tomów z Supermanem z tamtego okresu. Dzięki za odpowiedź
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 28 Czerwiec 2025, 02:33:05
Crowridd, jeśli nie lubujesz się w retro kinie to oglądaj serial z Tylerem Hoechlinem - Superman & Lois. To najlepszy Kal-El live action. A czwarty sezon jest tym, czym "Logan" był dla postaci Wolverine'a, czy TDKR dla Batmana, ale że Logan cieszy się większym uznaniem w fandomie przytaczam konkurencję z Marvela jako zachęcający przykład. Superman Gunna wizualnie czerpie z filmów Donnera, tak "Superman i Lois" inspiruje się pod tym kątem Zackiem Snyderem. Tylko w kwestii wizualnej, bo fabularnie jest to luźna adaptacja komiksu Petera J. Tomasiego, z którym mogłeś mieć styczność w ramach DC Odrodzenie z Egmontu.
The Batman / The Batman Part II
Ostatnia wiadomość przez Juby - 27 Czerwiec 2025, 22:20:50
LOLz ;D Fotka jakby zdobyli Mount Everest, a powinno być im wstyd, że zajęło im to tyle czasu. Zresztą nie wiem czemu miałbym otwierać szampana, widzę jedynie, że ukończyli stronę tytułową ;)

Jak widać nikt nie wie jaki tytuł ma nosić ten film (od miesięcy mówiło się, że będzie to jednak coś innego, ale na zdjęciu widać niewyraźne The Batman: Part II).
Ostatnia wiadomość przez Juby - 27 Czerwiec 2025, 22:02:31
W przypadku wszystkich filmów z Reeve'm gorąco polecam oryginalne wersje kinowe. Wszelkie wersje rozszerzone / reżyserskie są zazwyczaj gorsze od oryginałów. Pierwszy Superman Donnera w wersji Dir Cut (151 minut) gubi tempo i dodaje czasami niemające sensu sceny (Lois w dzieciństwie), a wersja telewizyjna (188 minut) jest taka sama, tylko jeszcze dłuższa, więc nawet jeśli dodaje coś dzięki czemu sceny zyskują, to całość jeszcze bardziej gubi - i tak bardzo "klasyczne" - tempo oryginału (143 minuty). W przypadku Supermana II Donner dokonał wielu zmian, ale poza trzema (przywróceniem Brando, usunięciem slapstickowych gagów Lestera, poprawieniem kilku vfx) wszystkie są na minus i sprawiają, że ten film nie ma za grosz sensu.
Ostatnia wiadomość przez Crowridd - 27 Czerwiec 2025, 21:21:34
Cytat: Juby w 17 Czerwiec  2025, 11:56:48Okej, w takim razie koniec z pisaniem na temat przyszłych filmów DC, którymi nie jestem zainteresowany, lub źle im życzę ;)

Trudno mi odpowiedzieć na twoje pytanie w kwestii klasycznej serii z Reeve'm, bo znam te filmy od dzieciństwa (pierwsze dwie części), więc postrzegam je na pewno inaczej od kogoś, kto dopiero je poznał. Na pewno się zestarzały, ale powtarzałem w tym roku również Gwiezdne wojny i myślę, że pierwszy Superman nie ustępuje oryginalnym SW George'a Lucasa.

Co do pierwszego - dobre.
Co do drugiego:
Widziałem, że jedna z części jest dostępna w Director's Cut. Którą obejrzeć najpierw?