Aktualności:

"Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi. Tom 5" od 26 marca.

Menu główne

Ogólna dyskusja o grach

Zaczęty przez Huntersky, 07 Sierpień 2008, 00:23:17

Q

Ostatnio za free oficjalnie udostępniony został StarCraft - https://starcraft.com/en-us/articles/20674424

A skoro mowa o starych grach, to czy ktoś orientuje się może jak pod Win 10 zainstalować gry z CD, z lat 90-tych (kiedy przy próbie instalacji występuje problem "Ta aplikacja nie będzie działać na twoim komputerze")?
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

franek

DOSBox jedynie, albo Virtual Machine niestety...

Show Must Go On!!!

Q

Na szczęście DOSBox się sprawdził.

Dzięki za pomoc.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Night_Wing [usunięty]

Jestem szcz??liwym posiadaczem Ps4, w miar? dobrego telewizora full hd 40 cali - chocia? wola?bym 55 cali, 4k, HDR - no i zestawu gier oraz ?eby sobie ?ycie umili? :pakieciku Netflixa. Gram sporo a szczególnie w gry z mas? otwartego ?wiata do eksploracji i tu wchodzi tematyka Post-apokaliptyczna, któr? a? nadto uwielbiam do?wiadcza? w video-rozrywce np. takie The last of US - które przeszed?em, a wyst?puj?cy w tamtej rzeczywisto?ci g?ówny duet bohaterów: Ellie i Joela : uwa?am za najlepszy, najbardziej dramatyczny, realny i z?yty w historii gier video.  Musz? przyzna?, ?e ostatnim razem intensywnie eksploruj? inne realia opanowania ?wiata przez ,,nieumar?ych". Mocno ogrywam pewne FPP : Dying Light: The Following.  Wcielam si? w rol? Kyle'a Crane'a i z perspektywy pierwszej osoby za pomoc? tego wys?annika GRE, który zjawi? si? w ogarni?tym przez epidemi? Zombie: mie?cie Harran musz? odzyska? plik, który ma pomóc tej Agencji w odtworzeniu leku na Wirusa, który spustoszy? ?wiat i  zmieni? go na zawsze

70% gry za mn?, a rozgrywka do tej pory na ?wietnym poziomie. Fabularnie jest w porz?dku, a oprawa  d?wi?kowa - czyli agonalne j?ki próchniej?cych i pokrytych zgnilizn? Zombie w tle, b?d? wrzaski ?cigaj?cych ci? Przemie?ców gdy rozpoczyna si? ,,Nadchodzi Noc" przera?aj? i nieludzko dobijaj? gracza.  A  b?d?c Crane'em ,mo?esz  teraz tylko ucieka?: na ?lepo lub cokolwiek widz?c ,je?li masz eliksir widzenia w ciemno?ci.

A Wy, w co gracie na swoich Konsolach?. Co s?dzicie o Dying Light :The Following?

Night_Wing [usunięty]

LEGO Marvel's Avengers to pierwsza na Ps4 gra z serii klockowego ?wiata Lego, któr? sobie zafundowa?em i w któr? gram obecnie. Wcze?niej na tablecie ogrywa?em Lego Marvel Superheroes a na PC: LEGO Batman 3 - Poza Gotham.

Nie do??, ?e w ?wiecie, w którym wszystko wykonane jest z cegie?ek LEGO i jest tak realistyczne i niebywale szczegó?owe , ?e wygl?da jak roz?o?ona na macie klockowa budowa LEGO wprawiona w ruch, z charakterystycznymi ma?ymi ludzikami o tym samym wzro?cie, prostej strukturze i z dziwnymi dwuz?bowymi zaokr?glonymi chwytakami zamiast d?oni, to wraz z cudownym koj?cym uszy d?wi?kiem  destrukcji, demonta?u lub sk?adania ró?norakich konstrukcji z klocków LEGO, daje tak wspania?y efekt, ?e przypominaj? si? czasy dzieci?stwa a ka?da historia nawet takich superbohaterów, okraszona jest gagami czy dziwn? ?lamazarno?ci? - czyli mówi?c po ch?opsku: spor? dawk? humoru.

LEGO Marvel's Avengers polecam zatem ka?demu geekowi, nerdowi, fanowi Marvelowskiego ?wiata Superbohaterów,  bez wzgl?du na wiek, gdy? poprzez t?arcy-barwn? produkcj? mamy okazj? do?wiadczy? genialnej rozgrywki oraz innego uj?cia roli bycia herosem. Oczywi?cie, taka video- rozrywka zachowuje podstawowy zarys fabularny i wydarzenia z Komiksowego Uniwersum Marvela, lecz np. Hawkeye - bior?c pod uwag? wydarzenia z filmu ,,Avengers" z 2012 r - omamiony moc? Ber?a Lokiego, b?d?cy pod jego kontrol?, zamiast strzela? np. wybuchowymi czy koaguluj?cymi strza?ami, wystrzeliwuje dos?ownie: ,,bananowe pociski".
?wiat LEGO nie ma tu  ko?ca. Masa g?ównych misji oraz pobocznych zada?. Dodatkowo po przej?ciu danego,nale??cego do ci?gu fabularnego  poziomu, dostajemy opcj? trybu gry  swobodnej - czyli do?wiadczanie klockowej rzeczywisto?ci we w?asnym mniemaniu. Przeszed?em Kilka procent fabu?y, a gra zawiera nawet w?tki z Thor: Mroczny ?wiat (2013), Iron Man 3 (2013), Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie (2011) i Kapitan Ameryka: Zimowy ?o?nierz (2014),.
Wed?ug mnie uj?cie marvelowskiego ?wiata w LEGO Marvel's Avengers, mo?na traktowa? jako rozszerzenie klasycznego Uniwersum, bo w platformówce tej oprócz ?wietnego humoru dostali?my sceny, których w  produkcjach filmowych na podstawie których powsta?a ta gra niestety nie widzieli?my.
DLC-ków jest sporo, a najnowszy zawiera pakiet z doctorem Strange'em!

Kupowa?!Gra?! Do?wiadcza? cudu LEGO!

Leon Kennedy

Ehh, żadna gra Lego nie przypadła mi do gustu i szczerze wątpię, aby miało to kiedyś ulec zmianie...

Night_Wing [usunięty]

W zapowiedzi nowych produktów z serii LEGO , jak wida? szykuje si? równie? kolejna porcja wideo-rozrywki: Lego Marvel Superheroes 2 https://www.youtube.com/watch?v=2J4u7OZ7_Zc.

Kogo zobaczymy tym razem? Prawdopodobnie, poprzednia ods?ona tej serii, która mia?a ok.200 grywalnych postaci,  w drugiej swojej cz??ci, ku uciesze fanów b?dzie rozszerzona o bohaterów i ?otrów z: Doctora Strange'a, Thora:Ragnarok, Guardians of the Galaxy vol.2 i o  wielu innych nie pokazywanych do tej pory charakterów.

W Lego Marvel's Avengers przeszed?em ju? g?ówn? lini? fabularn?, czyli wydarzenia z  filmowych Avengers i Avengers : Age of Ultron, które tak szeroko eksponowano w grze. Z mojej strony lekki zawód z powodu krótkiej najwa?niejszej cz??ci akcji tej rozgrywki. Daje to jednak wi?ksz? swobod? graczowi, który mo?e eksplorowa? wybrane lokalizacje Nowego Jorku czy innych kryjówek Avengersów z wcze?niej zdobytych w g?ównym ci?gu fabularnym punktów.  Mimo i?  jest to ?wiat LEGO, to platformówka ta oferuje: otwart? przestrze? -  sandboxowy raj. Humorystyczne misje poboczne, w których poznajemy innych bohaterów: np. Luke'a Cage'a prosz?cego nas o pomoc w pokonaniu jaki? oprychów, by w ten sposób ?atwiej by?o mu dba? o dzielnic? Harlem, s? ?wietnym wzbogacaj?cym i wyd?u?aj?cym rozgrywk? dodatkiem.  Co ciekawe zdobywanie z?otych klocków, których  kilkaset jest rozmieszczonych po ca?ym Nowym Jorku i innych ,,miejscówkach" M?cicieli, takich jak: dom Clinta Barton'a oraz lokalizacje z misji g?ównych, wymusza  od graj?cego - je?li chce je mie? wszystkie, co jest niesamowit? frajd? - konieczne dostosowanie postaci, gdy? ?eby dorwa? si? do takiej b?yszcz?cej cegie?ki umieszczonej w jakiej? skrzyni, do której prowadzi w?az lub krata wentylacyjna z metalowymi dr?gami, trzeba zmieni? bohatera na posta? zmienno-kszta?tn? lub potrafi?c? si? teleportowa? czy nawet manipulowa? czasoprzestrzeni?:  np.   Vision, Ant-Man, Doctora Strange

Nied?ugo zamierzam zaopatrzy? si? w kolejny produkt od Traveller's Tales: ,,LEGO Star Wars: The Force Awakens". To b?dzie dopiero dziwne do?wiadczenie. Jako? w przypadku Gwiezdnych Wojen, trudno mi jest wyobrazi?  sobie humor, fajt?apowato?? i inne "gagowate" uj?cie   Kylo Rena, czy nawet Snoke'a. Ale dla samej linii fabularnej , warto jako fan i geek space opery ,,Star Wars" zaopatrzy? si? w takie cudowne dziecko od T Tales

Densho

Lista moich ulubionych gier. Kolejność nie jest przypadkowa.
1. Asassins Creed – ahhh być takim nizarytem <3
2. World Of Warcraft – bajkowy świat, który ukradł mi 6 lat życia :D
3. Lego Star Wars – gra z którą mam wiele dobrych wspomnień.
4. Lego Harry Potter
5. Batman: Arkham Asylum – bo przecież wszyscy kochamy Batmana <3
6. Neverwinter

Leon Kennedy

Lista moich ulubionych gier byłaby baaardzo długa  :D Więc tak na szybko...

Seria Arkham, oczywiście.

Seria Resident Evil, OCZYWIŚCIE  ;D

Kolejna seria... Silent Hill.

The Last of Us.

Dying Light.

Medievil ( czekam na remastera !!).

Zapomniałem o serii Metal Gear Solid, którą uwielbiam!!!

Night_Wing [usunięty]

"Mad Max" w kwietniu był na Ps4 za darmo, w opcji abonamentu "Ps Plus" . Dobrze, że dodałem do biblioteki i teraz ściągnąłem. I najważniejsze zacząłem w "Mad Maxa" grać, a muszę powiedzieć: to jest świetne!

Nigdy nie oceniam gry, gdy jestem dopiero na jej początku: fabuła, eksploracja, poznawanie postaci. Lecz, gdybym miał zrobić to na samym starcie i to w przypadku "Mad Maxa" z 2015 roku, to z ciepełkiem na sercu, temu Sandboxowemu, postapokaliptycznemu dziełu, tej wysokooktanowej wojnie o przetrwanie, jak wytrawny belfer, postawiłbym: 8,5/10. Minusem w grze może być ograniczona z wyjątkiem mechaniki walki, mechanika ruchów Maxa i jego pokracznego zmutowanego niczym z filmów "Droga bez powrotu" albo "Wzgórza mają oczy" siedzącego na tyłach "Magnum Opus" towarzysza Maxa. Silnik graficzny gry na konsoli wygląda świetnie, zwłaszcza gdy ma się aktywny HDR w telewizorze 4K i porządną ilość cd/m2 w matrycy odbiornika. Burze piaskowe i ogólnie sam piach, czy drobiny żwirku, skał wyskakujące spod kół, gdy pojazdy ruszają z miejsca lub są w trakcie szybkiego gwałtownego ruchu są po prostu dobrze odtworzone; a mówiąc krótko detale, kontrast, tło... to bajka!. Rozbudowa postaci jest dobra, wręcz ujmująca, naznaczona atmosferą rdzewiejących od burz piaskowych i spalonej słońcem jałowej ziemi blach aut i innych metalicznych elementów, które zlepiają w tym świecie praktycznie wszystko. Ząb czasu i pożoga naznaczyły rzeczywistość, w której przystało żyć Maxowi. "Mad Max" jest tego typu grą, gdzie eksploracja gigantycznych terenów po prostu mi się nie nudzi - głucha ziemia, na której nie wiesz co cię może spotkać. O rozbudowie "Magnum Opus" nie wspomnę, bo to jest majstersztyk! Aż odpalę sobie film z 2015r. z T.Hardym w roli głównej.

Night_Wing [usunięty]

Zacz??o si? ,,komikso-geeko-maniacy"! Konsolowi gracze, ??czmy si?! "Marvel Spider-Man" na Ps4 ju? jest!

Twórcom "Marvel Spider-Man" powinno stawia? si? pomniki ze z?ota, ba, ca?e pa?ace z tego kruszcu wykonane, bo to, co ekipa "Insomniac Games" wykona?a dla g?odnych adaptacji Uniwersum Marvela, graczy; dla ca?ej hordy nerdów, daj?c im rewolucyjn? rozgrywk? w postrzeganym przez Petera Parkera aka "Spider-Mana" ?wiecie, jest tak ,,astronomicznie" niesamowite, ?e a? bezcenne! Po 50 minutach gry, a oprócz samej g?ównej, rozpocz?tej fabu?y, zaj??em si? poznawaniem pi?knie uwypuklonego po ka?dy piksel, Manhattanu - bujaj?c si? na sieci od budynku do budynku, wci?? jestem pe?ny wra?e?; to by?o a? tak ?wietne otwarcie! Sekwencje ruchów s? tu dla gracza wyzwaniem - jest ich tak wiele, a ,,paj?czak" i tak nieustannie si? adaptuje, poprzez ulepszanie jego umiej?tno?ci w menu postaci. Cudowne s? kombosy ze zlepianiem jaki? pojemników i innych rzeczy, które Parker mo?e scali?, ze sob? sieci?, które nast?pnie ciska z impetem na ,,z?oli". Gdy nie gra?o si? w seri? innych produkcji z perspektywy trzeciej osoby: w "Batmana", czy "Sleeping Dogs" itp., to ze sterowaniem b?dzie takiej osobie ci??ko. Co istotne "Marvel Spider-Man" wspiera HDR, a jak kto? ma naprawd? w miar? porz?dny HDR i dobry balans kolorów, w tym nasycenie czerni? i biel?, to nasz paj?kowaty nietuzinkowy bohater porusza si? tak p?ynnie i ultra-dynamicznie, ?e gracz odnosi wra?enie jakby ogl?da? film. Dodajmy do tego jak?? wi?ksz? matryc? naszego TV, a efekt ,,zbierania szcz?ki z pod?ogi" po d?u?szej sesji z "Marvel Spider-Man" gwarantowany. 

Czy kto? z Was wie, jacy polscy lektorzy/aktorzy u?yczyli g?osu wszystkim postaciom z "Marvel Spider-Mana"? Nasz rodzimy dubbing spisuje si? ?wietnie.  :mrgreen:

Wilson Fisk jako
Spoiler
"Boss challenge" w "Marvel Spider-Man" do?? dobrze wprowadzi? mnie do tej gry, okazuj?c si? ?wietn? ,,przepraw? na drugi brzeg" spo?eczno?ci Nowego Jorku, spo?eczno?ci tworzonej przez mas? wrogów ,,paj?czaka" - solidnych ,,super?otrów" przypisanych tej postaci. Pojedynek z Fiskiem by? wyj?tkowy; posta? króla szemranych interesów porusza?a si?, jak na tak? mas? przysta?o: ci??kie szybkie ruchy, taranowanie i pot??ne, solidnie wyprowadzane ciosy, gdzie wystarczy?o jeden lub dwa uderzenia i po?owa paska zdrowia ,,Spidey'ego" znika?a. Dodatkow? trudno?ci? w unieszkodliwieniu Kingpina by?a ograniczona, w formie kwadratowego hallu, zako?czonego kilkoma betonowymi filarami, przestrze?; lecz, jak to bywa, w ko?cu si? uda?o.

[Zamknij]

Na razie ?adnych ,,zanieczyszcze?" w obrazie, p?ynno?ci ruchów i mechaniki ca?ej gry nie zauwa?y?em; jest genialnie!

Leon Kennedy

Będzie grane, oj będzie, co prawda jeszcze nie wiem kiedy, ale na takiego Spidera to ja czekałem.

Night_Wing [usunięty]

"Marvel Spider-Man" jest niesamowitą, ,,super-duper" realistyczną grą, z solidną, opartą na ciężkiej pracy twórców linią fabularną i budową postaci. Dlatego też nie dziwię się graczom, którzy doświadczają śmigania, sunięcia naszym bohaterem na pajęczynie przez cały Manhattan i przecinania szybkim ruchami nowojorskiego nieba niczym pocisk, mówiąc coś w stylu ,,feel like..."; którzy w ten sposób czują się jak sam Spider-Man.  8)

PRAWIE DOBRZE. CAŁY NONSENS I DŁUGIE ZDANIA W SPOILERZE JEDNAK I TAK USUWAM. ALBO SKRÓCISZ PISANIE PRZYMIOTNIKÓW I SYNONIMÓW, ALBO W OGÓLE TEGO NIE PISZ, NAWET W SPOILERZE. POWYŻEJ DAŁEM CI PRZYKŁAD CO USUWAĆ, ŻEBY SIĘ NIE POWTARZAĆ!!!

Leon Kennedy

Telltale Games... Og?osi?o bankructwo, smutno to wiadomo??. Nie gra?em w ich wszystkie gry. W sumie by?o to tylko Walking Dead i kiedy? na pewno b?dzie to Gacek, ale... Cholera ich seria o trupach, która bardzo lubi? i ceni? najprawdopodobniej nigdy nie b?dzie doko?czona, a historia Clementine na to nie zas?uguje... Nawet pierwszy i drugi epizod zosta? wycofany z dystrybucji sieciowej  :'( Smutne s? te ostatnie dni  :-\

Night_Wing [usunięty]

Czekając na tegoroczne listopadowe wyprzedaże na "PS Store", w kategorii gier na Ps4, postanowiłem odświeżyć sobie dwie niezwykle ciekawe, mroczne i zagadkowe, z świetnie opowiadaną fabułą, dwie gry. "Murdered: Śledztwo zza grobu" i "Until Dawn" porwały mnie w mrok dusz i ludzkiej psychiki. Pierwsza z nich, to  w świecie przygodówek, bez względu na jakiej platformie tej gry by się doświadczało, pewna niezwykłość. Główny bohater, Enan, jako poświata protomaterialna, czyli po prostu duch, prowadzi śledztwo w sprawie swojego morderstwa. Niespokojne dusze nie mogą opuścić świata ludzi, dlatego też Enan poznaje Salem, rozwiązuje wiele zagadek miasteczka z niesławną, opartą o ,,polowanie na czarownice" historią. Pomaga zagubionym pozostałościom duszy napotkanych ludzi, odejść w spokoju, rozwiązując sprawy ich śmierci, zaginięcia, czy zagadkowych zdarzeń z ich życia, których nie pamiętają. Mimo wady tej gry, jaką jest prosta ,,fabuła do przejścia", to sama emocjonalność, która towarzyszy wspomnieniom ludzi, sam fakt poruszania się ,,duchem" detektywa Enana, przenikanie przez materię, wpływanie na myśli i decyzje postaci i rozbudowanie niektórych wątków z ciekawymi powiastkami, jest gigantycznym plusem niniejszej gry.

Natomiast "Until Dawn", to taki wdzierający chłód w umysł gracza ,,efekt motyla", do którego wrócę, gdy zakończę "Murdered: Śledztwo zza grobu" i dodatek do "Marvel Spider-Man": "The Heist" - a ten kosztuje ok.40zł, przy czym na pewno zagram w to rozszerzenie. Black Cat i Spider-Man w jednej rozgrywce; tego nie można odpuścić. W końcu to świat adaptacji komiksowych Uniwersów, czyli pierwszeństwo w gierkowej liście u mnie rzecz jasna.  ;D ;D