Aktualności:

"The Penguin" w Max od 19 września.

Menu główne

The Penguin / Pingwin (mini-serial max, 2024)

Zaczęty przez Juby, 13 Październik 2022, 08:36:45

Leon Kennedy

Na chłodniejsze dni jak znalazł. Czekam gorąco, hehe  :P

LelekPL

Cytat: Juby w 09 Lipiec  2024, 08:38:20Według THR serial ma zadebiutować w całości na max 19 września.
Szkoda, że w całości - serial wpadnie na platforme i zniknie ze świadomości zwykłych widzów po dwóch tygodniach.

Cotygodniowe odcinki tworzą marketing szeptany i budują liczbę widzów. Poza tym osobiście lubiłem ostatnie kilka miesięcy w TV i streamingu jak codziennie miałem coś innego - poniedziałek to zawsze prime seria na HBO typu Ród smoka czy True Detective (liczyłem, że taką będzie Pingwin), we wtorki seriale FX czyli Shogun/Clipped, środy Star Wars/Marvel, czwartek The Boys/Invincible, piątki zazwyczaj coś na Apple TV. Jeden odcinek dziennie nie zabiera dużo czasu i tworzy się pewien rytuał.

Bingowe seriale to musi być już coś naprawdę zachwalanego, żebym znalazł na to czas (póki co w tym roku tylko Fallout i Reniferek widziałem z tego). A tak zarówno Pingwin jak i Caped Crusader popełniają ten sam błąd moim zdaniem.

Juby

To ja przedstawię kontr-opinię.

Gdy byłem młodszy oglądałem sporo seriali w telewizji, ale z wiekiem liczba tytułów które śledziłem drastycznie spadała. W gąszczu życia codziennego (praca, dom, żona) i przy innych zainteresowaniach (siłownia, komiksy, jogging/długie spacery) zdecydowanie wolę obejrzeć coś na raz (tj. nawet bardzo długi film), ale mieć go po tym razie już za sobą, aniżeli zaczynać serial, którego będę konsumował tygodniami, jak nie miesiącami. Nawet jeden odcinek dziennie to czasami dla mnie zwyczajnie za dużo czasu, lub brakuje mi chęci/ obawiam się utraty zainteresowania po drodze. Wolałbym nie wpadać w taki rytuał (jeszcze jeden taki dzień w tygodniu to może dałbym radę, ale od poniedziałku do piątku oglądać jakieś seriale? nie te lata). Dlatego bardzo lubię gdy serial debiutuje w całości i od razu mogę go przekatować w dzień-dwa jeśli mam czas.

To czy serial zniknie ze świadomości zwykłych widzów po dwóch tygodniach, czy nawet jeszcze szybciej, w ogóle mnie nie interesuje. Jeśli bardzo mi się spodoba - wtedy pewnie będę miał jakąś nadzieję że odniesie sukces, że nie tylko ja się nim zachwycam i będę kibicował, aby zyskał grono fanów, z którymi będę mógł o nim podyskutować. Ale teraz? Przed premierą? Couldn't care less.

W obu przypadkach (Pingwin, Caped Crusader) ucieszę się jeśli seriale wyjdą w całości, bo oba chętnie obejrzę sobie od razu przez weekend.

Nowy plakat:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Juby

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Leon Kennedy

Przeleci, a czekać na co raczej jest  ;)

Juby

Ostatecznie: 19 września na max trafi tylko odcinek pierwszy. Kolejne będą wychodzić co tydzień w każdy czwartek (ostatni 7 listopada).

- Morgan Freeman

LelekPL

Juby

- Morgan Freeman

Juby

Nowy, promujący serial materiał zza kulis oraz plakat i zdjęcia.

Matt Reeves i shorunnerka Pingwina Lauren LeFranc w ostatnich dniach zarzekali się, że udział Roberta Pattinsona w serialu był dyskutowany, ale postanowiono, że nie pojawi się w nim ani jako Batman, ani jako Bruce Wayne, w żadnej formie. Ciekawe czy to takie ściemnianie, aby trzymać jego obecność w sekrecie do samego końca, czy naprawdę go nie będzie. A jeżeli naprawdę go nie będzie, to ciekawe jak odniesie się do tego Gunn, który twierdził, że nieprawdą jest jakoby prawa do postaci nie zezwalały na wykorzystywanie go w telewizji, a wyłącznie na dużym ekranie, czego efektem jest brak aktorskiego serialu z Batmanem od 56 lat oraz jego zdawkowe wykorzystywanie w serialach Birds of Prey, Titans i Gotham.

- Morgan Freeman

LelekPL

Jeśli ktoś chce wiedzieć czy Batman tu będzie czy nie to od recenzentów już wiadomo... odpowiedź w spoilerze

Spoiler
Nie ma
[Zamknij]

MJ

Jestem po pierwszym odcinku i serdecznie wszystkim polecam, angażujące kreacje aktorskie, Farrel roztacza swój Pingwiniasty urok, a serial ma mocny klimat kina gangsterskiego lat 90. Martwiłem się że zmiana skali z kinowej na serialową będzie mocno odczuwalna, ale nie ma tego problemu. Podoba mi się że scenarzyści uciekają od utartych starych ścieżek fabularnych przy każdej możliwej okazji, dzięki czemu serial nabiera tempa. Liczę jedynie na to że pojawi się więcej postaci charakterystycznych dla Gotham. Chociaż podejrzewam że zamknie się to wszystko jednak w mafijnych kręgach.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Mr.G

Podpisuję się pod polecajką.
Dodam od siebie, że nieco obawiałem się, że ta obiecywana w serialu kryminalność będzie aż nazbyt ponura, ale muszę przyznać, że proporcje pierwszego epizodu są w sam raz. Było miejsce na oddech, na jego wstrzymanie, czasem coś rozbawiło, czasem nawet trochę rozczuliło. Póki co prosta historia, ale dobrze opowiadana, z fajnymi postaciami, a wszystko to w idealnej estetyce reevesowego Gotham, które wcale nie odbiega od tego, co widzieliśmy na dużym ekranie. A wręcz wygląda na to, że serial pozwoli nam bardziej poznać miasto - nie tylko zaułki, nie tylko nocą, nie tylko w nieustannym deszczu.
Od zawsze czekałem na porządny serial w uniwersum Batmana, gdzie Nietoperz niekoniecznie gra pierwsze skrzypce (lub nawet nie gra tam wcale) - i choć Pingwin nigdy nie był wśród moich ulubionych postaci - to zdecydowanie ta produkcja jest najbliżej spełnienia tejże zachcianki. A przynajmniej takie jest bardzo pierwsze wrażenie, zobaczymy jak będzie za kilka odcinków, ale już czekam na nie niecierpliwie.

Po_prostu_smyk

Bardzo czekałem na ten serial i nie zawiodłem się! Pierwszy odcinek jest obiecujący - szykuje się ambitne, mocne kino gangsterskie, które z jednej strony konkretnie podchodzi do wojny gangów, a z drugiej strony rozwija uniwersum zapoczątkowane przez Matta Reevesa.

Na facebooku i portalu opublikowałem dłuższą opinię unikającą spoilerów. Zachęcam do zapoznania się z nią 🙂
https://www.facebook.com/UniwersumDCComics/posts/pfbid0cT6GNKq25WfHk4GzvGNNtq34Fmw6VfmrkzcHfwDBiui1WghjbtQCYvyKShNxVZoul
https://uniwersumdccomics.com.pl/2024/09/21/pingwin-odcinek-1-bezspoilerowa-opinia/

Leon Kennedy

Zaczęło się i trzeba dodać, że zaczęło się z mocnym, ale to bardzo mocnym przytupem!!! Może nawet i zbyt, oby następne odcinki utrzymały ten wyśrubowany już poziom. Wszystko, dosłownie wszystko było na swoim miejscu. Gotham pięknie ukazane, zniszczone, brudne, zalane, ten brud jest chyba jeszcze bardziej widoczny niż w The Batman. Intrygi, knucia, zabójstwa, pięknie, po prostu pięknie ukazane. Pingwin rewelacja, jego energia jest fantastyczna i zaraźliwa. Kibicujemy mu, chodź widać, że to nie jest dobry człowiek, który przed niczym się nie zawacha, dosłownie... Jego młody pomocnik, i to jak się poznali, rewelacja. Ciekawe, skąd wzięli takowy pomysł, hehe. Reszta postaci również bardzo dobra, Sofia hipnotyzująca, Maroni krótki występ, ale konkretny, chcemy więcej. Po tym odcinku chciałem wszystkim znajomym od razu go polecić. Fantastyczny początek, oby reszta wytrzymała.

HUDY

Pingwin i u mnie bardzo pozytywnie odebrany. Intrygująco i pochłaniający scenariusz, do tego swietnie odgywana rola tytuowa. Czekam na wiecj i mam nadzieje ze poziom bedzie tylko wzrastał. Ale zastrzezenia tez jakies musza byc, u mnie to klimat który odbiega od tego z The Batman, a moze to własnie Gotham za dnia sprawia takie wrażenie  ;)