Aktualności:

"Batman: Mroczne zwycięstwo" od 27 listopada.

Menu główne

The Penguin / Pingwin (mini-serial max, 2024)

Zaczęty przez Juby, 13 Październik 2022, 08:36:45

Rado

Cytat: Juby w 23 Październik  2024, 07:54:37
CytatW ogóle nie będę zszokowany jak Radek w nastepnym odcinku podsumowania Pingwina powie, że to jego ulubiony odcinek ;) Ale nie tylko z wiadomo jakiego powodu, bo też uważam, że to najmocniejszy odcinek do tej pory, ktory najmocniej ruszył fabułę.
Dokładnie to samo pomyślałem przy wiadomej scenie ;D

Heh,
Spoiler
RIP, będziemy pamiętać.
[Zamknij]

Cytat: newtime w 23 Październik  2024, 12:21:06Jaki własciwie plan miala Sofia do tego typa którego trzymała w piwnicy?

To akurat wiem. Chciała poznać
Spoiler
lokację pieniędzy. Potem już był nieważny i sprzątnięty przy najbliższej okazji, co sam mówi w rozmowie z Sofią. Coś w stylu: "Powiem Ci, a potem i tak mnie zabijesz" No shit Sherlock.
[Zamknij]

Radku, c'man! Na youtube odliczacie od pięciu, a tu rzucasz kluczowymi wydarzeniami z nowego odcinka bez ostrzeżenia?
- Juby

Juby

https://www.filmweb.pl/video/Wywiad+wideo/Colin+Farrell+i+Matt+Reeves+o+pracy+nad+%22Pingwinem%22-70055?plusMinus=false

Nie wiem czy widzieliście ten wywiad Łukasza Muszyńskiego, ale Colin w nim zdradza (choć chwilę wcześniej twierdzi, że nie widział jeszcze nic ze scenariusza drugiego Batmana), że Pingwin toczy się jakieś 2 m-ce będąc pomostem między pierwszy, a drugim filmem.

Druga sprawa - Matt Reeves promując swojego Batmana twierdził, że chcieli wycisnąć maksimum z PG-13 (w UK nawet przegięli i dali filmowi rating-15), ale już Colin szczerze mówi o tym, jak na potrzeby filmu zabroniono jego postaci palić cygara, a nawet trzymać je niezapalone w ręce! To pokazuje w jakich wytycznych powstawał The Batman (jest kilka scen, które ewidentnie pokazują, że mieli nie przesadzać, aby było PG-13), bardziej rygorystycznych niż potrzeba, bo przecież w wielu filmach PG-13 bohaterowie palą papierosy (chociażby S. Weaver w Avatarze).

Dobrze, że przy tym serialu pozwolono na więcej, choć i tak żyjemy w latach, gdzie "rated-R" to w wielu przypadkach light-R. Przekleństwa i sporo krwi może się pojawić, ale już nagość pozostaje mocno cenzurowana.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Po_prostu_smyk

Świetny był 5. odcinek :D Uwielbiam to co robią z Sofią, mniej angazuje mnie wątek Pingwina, ponieważ ciężko dostrzec mi w tym potencjał na zdominowanie konkurentki.

Moja opinia o 5. odcinku napisana dla Serialomaniak:
https://serialomaniak.com/pingwin-odcinek-5-sezon-1-opinia-bezspoilerowa/

Leon Kennedy

Niezły madafaka z naszego Oza, to co zrobił w połowie odcinka było mocne, oj było... Pod względem głupotek, najsłabszy odcinek, ale i tak zdecydowanie trzymający konkretny poziom. Pingwin zbiera swoją świtę i coraz odważniej szaleje ( chodź i to zaczyna się na nim odbijać ), a Sofia robi dokładnie to samo. Ciężko przewidzieć finał tej wojny i bardzo dobrze 🙃

LelekPL

Pierwszy filler episode dla mnie. Najsłabszy odcinek jaki mieliśmy do tej pory i to dość znacząco. Wątek ze znajomym Victora trafił donikąd. Niby rozbudowanie postaci, ale Victor już robił w tym serialu takie rzeczy i miał swój moment "wyboru" świata przestępczego na przystanku autobusowym kilka odcików wcześniej, że to było totalnie niepotrzebne.

Cytat: Leon Kennedy w 28 Październik  2024, 15:56:16Niezły madafaka z naszego Oza, to co zrobił w połowie odcinka było mocne, oj było.
Nawet nie wiem do czego się odnosisz. Nic wielkiego nie zrobił w tym odcinku.

Juby

A dla mnie kolejny bardzo dobry odcinek, nie wiem czy nie najlepszy, w którym Oz zrobił największy dotychczas krok w kierunku zostania bossem pośród bossów Gotham. No i kilka świetnych scen:
Spoiler
- rozmowa z matką, w której ta prosi Oza, aby ją zabił gdy przyjdzie właściwy moment
- rozmowa Sofii z Eve
- rozmowa Oza z Vicem ("It gets easier")
- przekonywanie bossów, aby się zjednoczyli przy piwku
[Zamknij]

Cytat: LelekPL w 28 Październik  2024, 21:37:37Nawet nie wiem do czego się odnosisz. Nic wielkiego nie zrobił w tym odcinku.
Jeszcze się nie nauczyłeś, że Leon to interneteksplorer tego forum? :P Najwyraźniej dopiero po premierze szóstego odcinka dołączył do dyskusji i skomentował piąty, w którym wiadomo co Oz zrobił Maronim, tylko Leon oczywiście pisze tak, że tylko on rozumie o co mu chodzi ::)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Po_prostu_smyk

Spokojniejszy odcinek, ale skutecznie podbudowujący zbliżającą się finałową rozgrywkę. Nie pasuje mi wyłącznie otwierający przeskok czasowy względem zakończenia poprzedniego odcinka.

Pełną opinię przygotowałem dla portalu Serialomaniak:
https://serialomaniak.com/pingwin-odcinek-6-sezon-1-opinia-bezspoilerowa/