Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Bat-Filmy / Batman Forever
Ostatnia wiadomość przez Juby - 01 Lipiec 2025, 07:26:24
A ujęcie kończące film nagrano już w 1995 (chyba w lutym). To "11/94" budzi wątpliwości odkąd tylko Smith zdobył tę wersję i zrobił tych kilka pokazów w swoim kinie. To "preview #1" ewidentnie nie może być aż tak stare, bo zdjęcia do Batman Forever ruszyły 21 września 1994, ergo. po dwóch miesiącach (czyli nawet nie połowie okresu zdjęciowego) nie mieliby wystarczająco materiału, aby sklecić prawie cały film (brakuje w nim zaledwie pięciu scen znanych z wersji kinowej i deleted scenes z DVD). Być może ktoś posiadający konto na YT napiszę to w komentarzu pod powyższym materiałem (i pod podcastem Superhero Stuff You Should Know).
Ostatnia wiadomość przez Woland - 01 Lipiec 2025, 01:16:56
Cytat: Woland w 30 Czerwiec  2025, 14:43:00Kolejny widz:

Jest jeden tylko problem. Gość mówi że wersja którą widział ma wbite, że pochodzi z listopada 1994 r. To jeszcze podczas zdjęć, gdzie np. 30 listopada 1994 kręcili jak Batman wpada do fontanny na imprezie Nygmy i bije się ze zbirami.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 30 Czerwiec 2025, 21:46:05
Czyli puszczono zmodyfikowaną wersję - w workprint, jakiego posiada Kevin Smith w jakości VHS, wmontowano sceny/ujęcia z wydania 4k UHD tam, gdzie występował materiał ze znanej nam od 1995 roku wersji filmu (i dzięki temu można było odróżnić gdy jakieś ujęcia trwały dłużej: zaczynały się wcześniej, lub nie kończyły tak, jak w wersji kinowej), ale zachowano całą ścieżkę audio z wersji testowej z 11/94. Ciekawe.
Ostatnia wiadomość przez Woland - 30 Czerwiec 2025, 14:43:00
Kolejny widz:

Ogólnie o Batmanie / Goddamn Batman: It's lol time!
Ostatnia wiadomość przez Juby - 28 Czerwiec 2025, 19:09:17
Jakoś się ją przekona ;)

;D
Bat-Filmy / DC Universe - wątek ogólny
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 28 Czerwiec 2025, 14:54:37
Crowridd, Leon, już widzieli, może w końcu Juby się przekona. Może gdy /uperman mu się nie spodoba.

O serialu Superman & Lois piszemy TUTAJ (moja i Crowridda opinie też tam znajdziesz), w tym wątku piszmy o DCU Gunna.
- Juby
Ostatnia wiadomość przez Crowridd - 28 Czerwiec 2025, 13:57:09
@Juby Dzięki za wyjaśnienie tematu. Po seansie nowego Supermana pewnie zabiorę się za klasykę.

@Silent Dark Nie mam nic przeciwko retro - pytałem z ciekawości. Serial już widziałem, a kilka scen puszczam sobie do dziś heh. Dobrze wiedzieć, że to bliskie Rebirth bo właśnie nadrabiam kupowanie tomów z Supermanem z tamtego okresu. Dzięki za odpowiedź
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 28 Czerwiec 2025, 02:33:05
Crowridd, jeśli nie lubujesz się w retro kinie to oglądaj serial z Tylerem Hoechlinem - Superman & Lois. To najlepszy Kal-El live action. A czwarty sezon jest tym, czym "Logan" był dla postaci Wolverine'a, czy TDKR dla Batmana, ale że Logan cieszy się większym uznaniem w fandomie przytaczam konkurencję z Marvela jako zachęcający przykład. Superman Gunna wizualnie czerpie z filmów Donnera, tak "Superman i Lois" inspiruje się pod tym kątem Zackiem Snyderem. Tylko w kwestii wizualnej, bo fabularnie jest to luźna adaptacja komiksu Petera J. Tomasiego, z którym mogłeś mieć styczność w ramach DC Odrodzenie z Egmontu.
The Batman / The Batman Part II
Ostatnia wiadomość przez Juby - 27 Czerwiec 2025, 22:20:50
LOLz ;D Fotka jakby zdobyli Mount Everest, a powinno być im wstyd, że zajęło im to tyle czasu. Zresztą nie wiem czemu miałbym otwierać szampana, widzę jedynie, że ukończyli stronę tytułową ;)

Jak widać nikt nie wie jaki tytuł ma nosić ten film (od miesięcy mówiło się, że będzie to jednak coś innego, ale na zdjęciu widać niewyraźne The Batman: Part II).
Ostatnia wiadomość przez Juby - 27 Czerwiec 2025, 22:02:31
W przypadku wszystkich filmów z Reeve'm gorąco polecam oryginalne wersje kinowe. Wszelkie wersje rozszerzone / reżyserskie są zazwyczaj gorsze od oryginałów. Pierwszy Superman Donnera w wersji Dir Cut (151 minut) gubi tempo i dodaje czasami niemające sensu sceny (Lois w dzieciństwie), a wersja telewizyjna (188 minut) jest taka sama, tylko jeszcze dłuższa, więc nawet jeśli dodaje coś dzięki czemu sceny zyskują, to całość jeszcze bardziej gubi - i tak bardzo "klasyczne" - tempo oryginału (143 minuty). W przypadku Supermana II Donner dokonał wielu zmian, ale poza trzema (przywróceniem Brando, usunięciem slapstickowych gagów Lestera, poprawieniem kilku vfx) wszystkie są na minus i sprawiają, że ten film nie ma za grosz sensu.