Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Ogólnie o Batmanie / Wasze bat-kolekcje
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 11:23:19
Z ostatnich dwóch miesięcy:

Superman 1/95 z plakatem (żałuję, że nie trafił mi się taki pięćdziesiąty numer Batmana).
Po zakupie Batman & Superman 12/97 mam już cały rocznik 1997, a co za tym idzie komplet 1990-1997 (bez trzech wydań specjalnych).
Z 1998 brakuje mi jeszcze ośmiu zeszytów - powyższy 3/98 trafił mi się z oderwaną okładką, wczoraj postanowiłem ją trochę podkleić, przypomniało mi się wtedy że to samo mam z 11/94 a gdy go wyjmowałem okazało się, że z tyłu koszulki ochronnej zostało trochę kleju po cenie, przez co dokleił się on do 12/94, którego z kolei w koszulce ochronnej nie trzymałem (skończyły mi się) i zerwałem sobie trochę frontu :-\ To ta biała plamka przy tytule w lewym dolnym rogu:

Poza nadrobionymi Semicami, Nocturna z empiku (moja opinia jest na forum), zaległy tom kolekcji z allegro (jestem po pierwszym rozdziale i na razie bardzo mi się podoba) no i najnowsza Ziemia Niczyja, której lektura jeszcze przede mną.
Uniwersum Batmana / Wielka Kolekcja Komiksów DC: B...
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 10:56:48
Skoro nie polecasz - a ja od lat mam alergię na Jokera - to na razie odpuszczę ten numer 10. W kwestii twoich pozostałych polecajek, kupuję i czytam komiksy tylko o tym, co mnie interesuje = w przypadku DC jest to Batman, ew. Superman, ew. Batman i Superman, lub Liga sprawiedliwości z dużą rolą Batmana ;)  Także wszelkie Hawkworldy, Green Lanterny i Green Arrowy to nie dla mnie. Ale przyjrzę się bliżej temu tomowi 47, bo wizualnie prezentuje się fajnie i obie historie w okresu, którego lubię.
Seriale animowane i TV / Harley Quinn (HBO max)
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 10:38:11

Wygląda jakby olali zakończenie poprzedniego sezonu. Gdzie Selina? Gdzie Nightwing?
The Batman / Clayface [film]
Ostatnia wiadomość przez Juby - Dzisiaj o 10:35:51

A więc jednak, plotki okazały się prawdą. Variety i Deadline potwierdzają, będzie filmowy Clayface, którego jakiś czas temu piczował wytwórni Warner Bros. Mike Flanagan (twórca m.in. Doctor Sleep).

https://deadline.com/2023/03/clayface-movie-mike-flanagan-warner-bros-1235312906/
https://deadline.com/2024/12/clayface-greenlit-dc-studios-mike-flanagan-writing-1236201445/
https://variety.com/2024/film/news/clayface-movie-dc-studios-mike-flanagan-1236246625/

Zdjęcia ruszają już na początku przyszłego roku, czyli jeszcze przed Batmanem (LOL). Wątek zakładam tutaj, ale nie widzę jednoznacznego potwierdzenia czy będzie on w "uniwersum Matta Reevesa" (LOL x2), czy w DCU Jamesa Gunna & Petera Safrana.

Odważna decyzja biorąc pod uwagę to, że dopiero co gruchnęła informacja o tym jakoby Sony kończyło ze swoim pożal się boże uniwersum wrogów Spider-Mana bez Spider-Mana wraz z premierą Kravena Łowcą (który zapowiada się na kolejną po Morbiusie i Madamme Web spektakularną klapę z box office).
Inne filmy i seriale / Superman & Lois
Ostatnia wiadomość przez Q - 11 Grudzień 2024, 20:39:07
Finał równie udany co cały sezon. Pierwsza połowa nastawiona na akcje (nie specjalnie oryginalną i trochę zbyt pośpieszenie wszystko się kończy), a druga to pożegnanie z serialem. Z różnych możliwych zakończeń twórcy wybrali wariant skupiający się na Clarku - człowieku, a nie Supermanie. Cały serial starał się pokazywać ludzką stronę Supermana i to stanowiło atut do samego końca.

Ogólnie sezon jak i cały serial okazał się całkiem przyzwoitym.
Seriale animowane i TV / Harley Quinn (HBO max)
Ostatnia wiadomość przez Miss_Quinn - 11 Grudzień 2024, 18:17:20
Premiera 5 sezonu już 16 stycznia
https://www.instagram.com/reel/DDchNsNpXc1/
Ostatnia wiadomość przez Crowridd - 11 Grudzień 2024, 14:14:30
Od jakiegoś czasu zbieram starsze historie i jak na razie mocno się wkręciłem w okres sprzed Kryzysu (Englehart/Conway); co więcej zeszyty z lat 60. wchodzą mi nadzwyczaj dobrze. Wiadomo, co kto lubi. Natomiast nie wiem, jak to będzie przy tym komiksie, bo nie znam historii tego scenarzysty z tego okresu - może on mi w ogóle nie podejdzie - niedługo się przekonam.

Cytat: Juby w 11 Grudzień  2024, 10:27:48Niewykluczone też, że póki na olx jest wysyłka za 1 zł zdecyduję się na tom 10. Joker: Ostatni uśmiech.

Mamy chyba inne gusta, ale moim zdaniem to jeden z najgorszych tomów tej kolekcji, który mam. Pamiętam, że za pierwszym razem nawet mi się podobał, ale po roku przy ponownym czytaniu czułem lekkie zażenowanie. Taki średniak, więc jak jest w dobrej cenie, to spoko bo można zawsze w czymś takim znaleźć coś pozytywnego i sprawdzić po dłuższym czasie, ale całościowo w ogóle do mnie nie przemówił.

Z mojej strony mogę polecić te pozycje:

Tom 3 – Dla człowieka, który ma wszystko i inne opowieści o Supermanie
Tom 15 – Green Arrow: Łucznicy
Tom 21 – Hawkworld – Jastrzębi Świat. Jako w górze, tak i na dole
Tom 47 – Liga Sprawiedliwości: Koszmary i raj
Tom 73 – Green Lantern: Szmaragdowy Zmierzch
Ostatnia wiadomość przez Juby - 11 Grudzień 2024, 10:27:48
Cytat: Q w 10 Grudzień  2024, 18:08:42Jeśli w 86. ma dla Ciebie przetłaczającą ilość tekstu i opisów, to szerokim łukiem omijaj "Młodych Tytanów" Marva Wolfmana.
Ten tom nigdy nie był w kręgu moich zainteresowań ;) Zamówiłem natomiast - i już mam do odbioru - tom 9. Superman i Batman: World's Finest – Strażnicy sprawiedliwości. Niewykluczone też, że póki na olx jest wysyłka za 1 zł zdecyduję się na tom 10. Joker: Ostatni uśmiech. Do rozważenia pozostają tomy 23., 28., 36. i 53.. Resztą nie jestem zainteresowany.

Ilość tekstu sama w sobie nie jest problemem, Frank Miller i Alan Moore też pisali komiksy z masą czytania. Problemem jest to, jak bardzo ten tekst jest niepotrzebny (bo opisuje coś, co widzę na ilustracji), albo gdy tłumaczy nam co się dzieje na ilustracji, bo ta jest na tyle kiepska, że czytelnik sam miałby problem ze zinterpretowaniem co się na niej dzieje.

Cytat: Q w 10 Grudzień  2024, 18:08:42"Batman. Nieopowiedziana Legenda" to zawarte w nim historie zwłaszcza z dzisiejszego punktu widzenia nie robią już takiego wrażenia. Bo to co kiedyś było czymś nowym w genezie Batmana, teraz jest oczywistością.
Myślę, że te historie nie muszą robić wrażenia, ani być odkrywcze, ważne żeby czytanie ich nie męczyło i nie powodowało poczucia zażenowania. Czytałem trochę komiksów z Batmanem z lat 30., 40., 60. i bywały dużo lepsze od tej Nocturny.
The Batman / The Batman Part II
Ostatnia wiadomość przez Q - 11 Grudzień 2024, 00:29:59
Z ostatnich plotek, niby już jest przymierzany jakiś aktor do roli głównego złoczyńcy, ale konkretów cały czas brak. Start zdjęć wiosną/latem przyszłego roku, może też oznaczać, że dojdzie do zmiany daty premiery. Obecnie ta wyznaczono jest na październik 2026, ale prawdopodobnie ulegnie zmianie.

Jak tak dalej pójdzie to widzowie zapomną co wydarzyło się w "Pingwinie" nim "The Batman Part 2" wejdzie na ekrany kin.

https://x.com/TheInSneider/status/1866550586927354183?ref_src=twsrc%5Etfw
Ostatnia wiadomość przez Q - 10 Grudzień 2024, 18:08:42
Jeśli w 86. ma dla Ciebie przetłaczającą ilość tekstu i opisów, to szerokim łukiem omijaj "Młodych Tytanów" Marva Wolfmana.

53. tom jest lepszy niż 86. Co zaś tyczy się tomu 23. -  "Batman. Nieopowiedziana Legenda" to zawarte w nim historie zwłaszcza z dzisiejszego punktu widzenia nie robią już takiego wrażenia. Bo to co kiedyś było czymś nowym w genezie Batmana, teraz jest oczywistością.