Aktualności:

"Batman Detective Comics. Gothamski Nokturn: Akt II. Tom 3" od 4 czerwca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

The Batman / The Batman Part II
Ostatnia wiadomość przez Leon Kennedy - Dzisiaj o 08:21:39
Kiedyś muszą i oby był to ten miesiąc, czyli czerwiec, w którym usłyszymy, że scenariusz w końcu został ukończony i dostarczony przez Matta.
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 20 Czerwiec 2025, 19:57:19
Kiedyś skończą. Wyluzujcie.

Bat-Filmy / Batman Begins
Ostatnia wiadomość przez Juby - 20 Czerwiec 2025, 16:06:57
Do czasu tej notki z Morganem Freemanem w 2004 nie spotkałem się z niczym o nowym Batmanie, nie znałem też żadnych plotek. Z kolei TAS/TNBA oglądałem na Polsacie, ale musiałem wtedy widzieć tylko jeden odcinek ze Strachem i minęło sporo lat do premiery filmu (serial chyba skończono emitować w latach 90., więc dla dzieciaka 6 lat to była wieczność). Poza łotrami z filmów 1989-1997 kojarzyłem wtedy tylko Ruperta Thorne'a, Szalonego Kapelusznika, Brzuchomówcę, Harley Quinn oraz Szczurołapa i Kadavera z komiksów Semica. I trochę to przykre, że 5 z powyższej 6 nadal nie dostała szansy w wersji live-action.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 20 Czerwiec 2025, 15:53:28
Wrzucałem to w wątku o DCU kilka dni temu  ;)

13 września Matt Reeves mówił, że "kończą pisać scenariusz". 9 miesięcy później... nadal go kończą :D
Ostatnia wiadomość przez LelekPL - 20 Czerwiec 2025, 15:30:11
Nie napisałeś najlepszego cytatu z wywiadu z Rolling Stone:
Cytat"That's the other thing I hear all the time — that Batman Part II is canceled. It's not canceled. We don't have a script. Matt's slow," the Superman director said, urging fans to "let him take his time. Let him do what he's doing. God, people are mean. Let him do his thing, man."

:D
Bat-Filmy / Batman & Robin
Ostatnia wiadomość przez LelekPL - 20 Czerwiec 2025, 15:26:22
Wake me up in 2 years, jak będzie okrągła rocznica. Za dużo, żeby tyle wspominać na raz.
Bat-Filmy / Batman Begins
Ostatnia wiadomość przez LelekPL - 20 Czerwiec 2025, 15:19:38
Cytat: Juby w 18 Czerwiec  2025, 09:27:26Dla mnie to działa wyłącznie na korzyść pierwszego Batmana Nolana.
Wiem. Wszyscy wiemy i znamy Twoją opinię w tym temacie.

Ale serio nie znałeś Scarecrowa? To był jeden z popularniejszych złoczyńców w TAS. Ja w sumie nie znałem Ra's Al Ghula, ale Scarecrow wydaje mi się, że znacznie częściej pojawiał się w TAS, a przynajmniej miał bardziej pamiętne odcinki i był w takich gdzie zbierali się wszyscy najważniejsi złoczyńcy Batmana, a Ra's raczej takich odcinków nie miał. Poza tym w prasie plotkowało się o nim sporo przy okazji kontynuacji filmów Burtona czy potem filmów Schumachera.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 20 Czerwiec 2025, 09:11:35
Cytat: James GunnListen, we're supposed to get a script in June. I hope that happens. We feel really good about it. Matt's excited. I talk to Matt all the time. I'm totally excited about it. So we can't wait to read the scripts, but we haven't read it yet, if that's your question.

People should get off Matt's nuts because it's like, let the guy write the screenplay in the amount of time he needs to write it. That's just the way it is. He doesn't owe you something because you like his movie. I mean, you like his movie because of Matt. So let Matt do things the way he does.[/img]
https://comicbookmovie.com/batman/the-batman/james-gunns-response-to-people-wanting-the-batman-part-ii-cancelled-get-off-matts-ns-a221322#gs.n7hp0s

A miał być gotowy do 25 maja. Teraz Gunn ma nadzieję, że dostaną go do końca tego miesiąca. Pewnie w lipcu usłyszymy nową wersję... ::)

Fun fact: Odkąd Batman wrócił na duży ekran w 2005 roku, najdłuższe przerwy jakie zalicza to wtedy, gdy za film z jego udziałem odpowiada Matt Reeves. Między zakończeniem trylogii Nolana, a BvS były 3 lata i 8 m-cy. Między JL, a The Batman 4 lata i 3 m-ce. Teraz, między Flashem a drugim Batmanem ma być niemal co do dnia tyle samo. Wiem, że strasznie często tu na to marudzę, ale powód mojego rozgoryczenia jest prosty - po prostu uwielbiam filmy z Batmanem i uwielbiam ekscytować się, kiedy powstają / kiedy widzimy tego efekty (pierwsze fotki z planu, pierwsze plakaty, itd.) :(
Bat-Filmy / Batman & Robin
Ostatnia wiadomość przez Juby - 20 Czerwiec 2025, 08:48:51
A dzisiaj mija 28 lat od premiery najbardziej zniesławionego Bat-filmu. Czy uważam, że Joel Schumacher i sutki na kostiumie zniszczyły czwartego kinowego Batmana, z którym jako szanujący się fan postaci nie chcę mieć żadnego kontaktu? Cóż...

;)

Wszystkie książki z pierwszego zdjęcia oraz Batman & Robin: Heoroes & Villains z drugiego to tegoroczne zdobycze.
Za Batman & Robin: The Making of the Movie biorę się dzisiaj (na razie przeczytałem tylko wstęp i zakończenie + przejrzałem środek), reszta lektur już za mną i wszystkie gorąco polecam.
W Batman & Robin: Official Annual znajduje się kilka fotek z filmu, których nigdy wcześniej nie widziałem. Poza tym, z tego typu adaptacji można się dowiedzieć szczegółowo jakie sceny i z których konkretnie momentów filmu wyleciały.
Podobnie jest z polskimi adaptacjami autorstwa Michaela Jana Friedmana i Alana Granta. Co zaskakujące, lepiej czytało mi się tę krótszą / dla młodzieży. Pełnoprawna wydała mi się za bardzo rozwleczona, ale fajnie rozbudowano w niej sceny w Arkham, z których wynika, że Batman zdołał już tam umieścić nie tylko Riddlera, ale też Szalonego Kapelusznika, Maxie Zeusa i Stracha na wróble :)
Jeszcze lepiej od adaptacji filmu wypadają jego spin-offy: Robin: Starcie z Wrogiem oraz Batgirl: Wyzwanie ciemnościom. Ta pierwsza to prequel filmu, którego akcja toczy się niedługo po wydarzeniach z Batmana Forevera i pokazuje pierwsze tarcia na linii Dick-Bruce, które prowadzą do pierwszej samodzielnej akcji Robina (historia była na tyle wciągająca, z jednym bardzo mocnym momentem, że w ogóle nie brakowało mi w niej Mrocznego Rycerza). Druga to bezpośredni sequel filmu skoncentrowany na Barbarze Wilson, ale myślę, że po małych modyfikacjach spokojnie mogłaby posłużyć jako scenariusz do trzeciego Batmana Schumachera z Czarną Maską w roli głównego złola.
Zabawne było tłumaczenie w polskich wydaniach od Da Capo. Mr. Freeze to "Kapitan Mróz", z kolei Bane to "Wrzód" ;D Spotkałem się z tłumaczeniem "Zguba", bądź "Zmora", ale tego się nie spodziewałem.
Komiksowa adaptacja filmu z drugiego zdjęcia to pierwszy komiks z Batmanem kupiony mi (a dokładniej mi i mojemu starszemu bratu) przez mamę, zapewne jesienią 1997 roku w nieistniejącym już kiosku. To z niej wiedziałem, że taki film istnieje i dobrze znałem jego fabułę oraz plakat, który był na wewnętrznej stronie tylnej okładki. Najstarszy komiks w mojej kolekcji wciąż dobrze się trzyma.

Po prawej na górze drugiego zdjęcia widać kartkę do segregatora reklamującą film stylizowaną na kreskę z Batman TAS. W podstawówce, gdy zbierało się takie karteczki, miałem jeszcze jedną w mniejszym formacie (chyba A6) z poniższą grafiką, tylko na większym zbliżeniu (nie wiem czy to nie była wyłącznie głowa Batmana). To chyba jedyna rzecz związana z Batmanem i Robinem jaką posiadałem i którą straciłem lata temu.

I tradycyjnie kilka wspominek ode mnie. 2 września 2000 roku pojechaliśmy do cioci i wujka na typową domówkę. Ciocia powiedziała nam, że dzisiaj w TVN będzie nowy Batman (to była polska premiera telewizyjna). Zapamiętałem, że miał zaczynać się ok. północy, ale wikia o starej telewizji podpowiada, że o tej godzinie film się kończył. Tak czy inaczej, rodzice nie zostaliby na tak długo, więc razem z bratem musieliśmy wybłagać u nich, aby móc przenocować tej nocy u ciotki (nie mieliśmy wówczas TVNu, jedynie trzy kanały). O ile i tutaj pamięć mnie nie zwodzi, moim dwóm braciom ciotecznym (w wieku 6 i 5 lat) oraz mojemu o rok starszemu bratu, który miał wtedy wkrętkę w efekty komputerowe (uważał, że im więcej tej nowej technologii w filmie = lepszy film) podobał się. Mi nie :P Choć byłem smykiem, którego gust dopiero raczkował, a wiedza na temat kina i Batmana były niema zerowe, z miejsca uznałem go za najgorszy bat-film jaki powstał. Nie podobał mi się Clooney w roli głównej (po pierwsze dlatego, że znowu zrobili recast, a lubiłem Kilmera; po drugie dlatego, że miał za krótkie włosy; po trzecie dlatego, że nie zmieniał głosu gdy był Batmanem, tylko nadal brzmiał jak Clooney; po czwarte dlatego, że miał cały czarny kostium - czemu logo nie było w żółtej elipsie? - i brzydką maskę, w której Batman wyglądał dla mnie staro; i po piąte dlatego, że miał jednoosobowy Batmobile bez żadnej osłony kierowcy, który nie miał dla mnie sensu), Mr. Freeze, Trujący Bluszcz i Zguba byli dla mnie gorszymi łotrami od Jokera, Pingwina, Catwoman, Dwóch-Twarzy i Zagadki, a sceny akcji miały jakieś dziwactwa, w których nawet drugoklasista potrafił dostrzec taniość i nieposzanowanie praw fizyki (przebicie drzwi Redbirdem i zostawienie w nich symbolu Robina; ryk brachiozaura, choć to tylko kukła w muzeum; wszystkie rzucania policjantami, czy skoki o tyczce w muzeum / na lianie w czasie balu kwiatów / wyskok Batmana z teleskopu, czy peleryna ewidentnie podczepiana do jego rąk, aby ładniej się układała).

Mimo wielkiego rozczarowania, gdy TVN emitował całą serię w 2002 roku nagrałem go na kasetę i w przeciwieństwie do poprzedników udało mi się to zrobić raz a dobrze. Wracałem do niego za każdym razem, gdy powtarzałem serię, a w 2006 roku kupiłem wydanie 2DVD jako drugie po Powrocie Batmana (bo było najtańsze i tylko na nie starczyło mi wtedy kieszonkowego xD). Choć był taki czas, kiedy mieszałem ten film z błotem, z czasem - szczególnie po rozczarowujących seansach The Dark Knight Rises i BvS Snydera - zacząłem doceniać mocno wystylizowane Batmany Schumachera i poczułem do nich ogromny sentyment. Swoje mogła dołożyć też ogromna krytyka filmu, który w sieci ma reputację najgorszej adaptacji komiksu ever, a gdzieniegdzie nawet najgorszego filmu ever, co jest dla mnie niedorzeczne. Między innymi dlatego wydaje mi się, że od kilku lat lubię B&R bardziej niż kiedykolwiek wcześniej i jestem jednym z obrońców tego przedziwnego tworu.
Bat-Filmy / Batman Returns
Ostatnia wiadomość przez MysiaParasolka - 19 Czerwiec 2025, 21:44:43
Stawiam wyżej niż pierwszą część i naturalnie często wpada rewatch w grudniu :)