Aktualności:

"Pingwin" na DVD od 18 marca.

Menu główne

Harley Quinn (HBO max)

Zaczęty przez Juby, 20 Styczeń 2023, 22:30:11

Q

Pierwszy odcinek 5. sezonu już na ma Max.

Długo było trzeba czekać i przez to już nie specjalnie pamiętam co było w 4. sezonie, więc nowe otwarcie wychodzi na plus, a odniesienia do zakończenia poprzedniego sezonu wpisuje się w styl serialu.

Sterylne Metropolis i uosobienie chaosu w postaci Harley, zobaczymy jak przetrwa to miasto Supermana.

Co do polskiego dubbingu, to nie słychać zmiany, więc jakość została zachowana.
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Miss_Quinn

Co mogę powiedzieć o 5 sezonie?
Bo mam do niego bardzo mocno mieszane uczucia, z jednej strony na plus że mocno zostały tutaj ograniczone postacie poboczne i nie skupia się na nich cały serial ale jest też druga strona czyli scenarzystą brakuje pomysłów.

Plusy:
- Zmiana miejsca akcji. Bardzo lubię Gotham, ale Metropolis tutaj mocno zrobiło robotę
- Origin Story Poison Ivy, Brainiaca- Obie są na swój sposób tragiczne
- Humor- W niektórych scenach mocno się zaśmiałam
- Polskie tłumaczenie- Przyznaje miałam obawy, że nowe studio mogło zniszczyć unikalne tłumaczenie. Tutaj mocno się myliłam, bo jednak za ten serial odpowiada legendarne studio które mocno słynnie z najlepszych przekładów na nasz język. Też tutaj mocny plus, że została ta sama obsada.

Spoiler
Minusy:
[Zamknij]
- Brak pomysłów na Harley. Niestety w porównaniu do poprzednich sezonów w tym widać, że scenarzyści nie wiedzieli co mają z nią zrobić 
Spoiler
Zrobienie z niej kury domowej, mocno wyszło na minus
[Zamknij]
- Monotonny związek Harley i Ivy - Mam wrażenie, że oglądając ten sezon związek dziewczyn " stał w miejscu"
Spoiler
owszem była kłótnia, ale i tak cały kryzys został bardzo szybko zakończony
[Zamknij]
co idealnie pokazywał pierwszy odcinek. Dlaczego dałam to jako minus? Bo od trzeciego sezonu nic się nie dzieje, a oglądanie ciągle ujęć z łózka robi się powoli nudne.

Marzenia odnośne kolejnego sezonu
Jeśli powstanie 6 sezon( tradycyjnie jak piszę ten post to jeszcze nie ma informacji jaka będzie przyszłość serialu) to mam  jedną rzecz która mogłaby się pojawić:
- Harley powracająca do zawodu psychiatry
Spoiler
Ostatnia finałowa scena, mocno sugeruje że jeśli powstanie kolejny sezon to mogą pójść w to
[Zamknij]
- Chciałabym to zobaczyć jak Harley daje absurdalne rady które są trafione. A tak na poważnie dałoby to bardzo mocne pole do popisu jak można poprowadzić cały ten wątek

Jak oceniam ten sezon na tle innych?
No cóż, dla mnie nadal 1 i 2 sezon są najlepszymi. Zaraz po nich najnowszy 5 sezon( mimo paru zgrzytów jednak dobrze mi się go oglądało) i 4 sezon, bo oba dobrze mi się je oglądało. A na ostatnim jest 3 sezon o którym już nie pamiętam o czym był.
Czy to był zły sezon? Nie, ale jednak mocno zaczyna mi brakować poziomu jaki był w 1 i 2 sezonie.
"Tak to jest, kiedy do czegoś dążysz.Łatwo stracić szerszą perspektywę'

Q

Początek zapowiadał coś świeżego, ale nie do końca udało się wykorzystać ten potencjał. Kilka dobrych motywów, w tym wspomniany origin Ivy, ale później już zbyt wiele sztampowych decyzji. Twórcom brakowało pomysłów by w pełni wykorzystać nową lokalizację, oraz bohaterów Metropolis. Szybko wraca dobrze znana gromadka z Gotham City i już gdzieś ginie te nowe otwarcie.

5. sezon miał swoje momenty i ogólnie nie doszło do jakiegoś spadku formy, ale też nie było progresu względem poprzedniego sezonu. Dobrze, ale bez rewelacji.

What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Juby

Czekałem aż będzie cały sezon, ale jak czytam wasze opinie, które głoszą brak poprawy względem poprzedniego, to nie wiem czy i kiedy zmuszę się, aby go nadrobić : /
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman