Aktualności:

"Pingwin" na DVD od 18 marca.

Menu główne

Najlepszy aktor w roli Wayne'a

Zaczęty przez piotrek1x2, 21 Styczeń 2008, 10:13:11

Najlepszym Wayne'em w filmie by?:

Adam West ('66)
5 (4.8%)
Michael Keaton ('89,'92)
35 (33.3%)
Val Klimer ('95)
1 (1%)
George Clooney ('97)
5 (4.8%)
Christian Bale ('05,'08)
59 (56.2%)

Głosów w sumie: 103

Night_Wing [usunięty]

Je?li chodzi tylko: o posta? Bruce'a Wayne'a to najbardziej odpowiada? mi Michael Keaton. Mimo, ?e w Nerdowskich, jak "Cobra" tylko bez przyciemnianych szkie?ek okularach i z k?dzierzawymi w?osami wygl?da? jak Informatyk , wyk?adowca literatury lub typowy "Janusz" z lat 90-tych w Polsce, to i tak by? najbardziej Ogarni?ty, ?wiadomym zagro?enia i przej?tym losem Gotham Bruce'em Wayne'em. C.Bale jako Wayne by? tak przej?ty tym co si? stanie z Gotham i jego obywatelami, ?e si? w tym wszystkim zatraci? i kierowa?a nim totalna nienawi?? do ,,swo?oczy" i Oprychów, którzy z?eraj? jego miasto.

Mo?e najlepszym Batmanem Keaton dla mnie nie by?, ale s?ynna scena z "Batman 1989", w której gdzie? z górnych cz??ci kamiennych, pot??nych filarów jakiej? wi?kszej konstrukcji,  spada szybuj?c z  szeroko rozpostartymi skrzyd?ami Nietoperza, by po chwili zaskoczy? swoich przeciwników - robi?a wra?enie i   pokazywa?a niesamowit? Si??, Nieust?pliwo?? Batmana.  Dodatkowo mroku i respektu Wayne'owi w przebraniu dodawa?a ta para  buchaj?ca zza bohatera. Pami?tam t? scen? i musz? jeszcze przyzna?, ?e Zbroja Batmana jak na 1989 r. wysz?a specjalistom od efektów i kostiumów : wprost wspaniale.

Doctus

Przecież dopiero co pisałeś że Val Kilmer jest Twoim ulubionym...

LelekPL

Pytanie, które powinniście sobie zadawać to czemu czytaliście, którykolwiek z jego postów? :P

Doctus

On jest na innym forum, i ludzie tam zadają te same pytanie. Ja tylko patrzę na obrazki.

Q

Przed skomentowaniem wypada?oby jednak przeczyta? jego posty.

Ten dotycz?cy Vala Kilmera dotyczy  Batmana
Ten o Keatonie za? tylko postaci Bruce'a Wayne'a
What was the point of all those push-ups if you can't even lift a bloody log?

Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Doctus

Szefunciu, a Tobie wypadałoby zrozumieć swoich użytkowników, jakie to jest ciężkie zadanie ;D

Densho

W sumie, jak dla mnie, wybór jest dość oczywisty – Christian Bale.
Po obejrzeniu filmów z tym aktorem w tytułowej roli, byłam zachwycona. Bez najmniejszych obaw czy wątpliwości zaakceptowałam go w roli Mrocznego Rycerza.

LelekPL

Nie wiedziałem dokładnie gdzie to wrzucić, ale THR zrobiło sondę ponad 2000 Amerykanów odnośnie ich ulubioncyh aktorów wcielających się w postacie z filmów z Batmana i wyniki ich upodobań dosyć nieźle pokrywają się z moimi opiniami (oczywiście pomijając fakt, że zapomnieli o Weście, Meriwether i Romero) jak również z wynikami naszej powyższej ankiety.

Dość równa sytuacja pomiędzy Keatonem, a Bale'm. A reszta znacznie, znacznie niżej. Pełna zgoda z mojej strony, choć Bale'owi i tak dałbym większą przewagę.

Z Jokerem dość zaskakująco równo to wypada. Spodziewałbym się, że Ledger zmiażdży konkurencję, a tu Jack wcale nie tak daleko. Leto daleko w tyle... oczywiście.

No i prawdziwy szok. Ulubioną Catwoman Ameryki jest Halle Berry :P Domyślam się, że większość głosowało jednak na aktorkę, a nie na postać, bo kolejność powinna być zupełnie inna. Joker jest jednak bardziej ikoniczny i ludzie przy okazji tej postaci lepiej potrafią rozróżnić aktora od roli, i pewnie dlatego Jack nie wygrał w swojej kategorii.

Cały artykuł znajdziecie tutaj:
https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/robert-pattinsons-batman-selection-wins-younger-americans-poll-finds-1219118

A dotyczy on tego jak przyjęty został Battinson... Spoiler dla tych co nie chcą czytać: całkiem nieźle.

LelekPL

Ciekawy sposób na porównanie filmowych Batmanów. Wygrywa Conroy przed Balem. Ja sam pokusiłem się o ocenienie wszystkich Batmanów (poza LEGO) zgodnie z tym kryterium i mam nieco inne rezultaty, nawet zachowując głosy ich fanów:

Cytat: undefined1. Bale: 54
Intelligence - 8/10
Fighting - 8/10
Gear - 10/10*
Theatrics - 9/10
Comics - 9/10
Audience - 10/10*

2. Conroy: 50
Intelligence - 10/10*
Fighting - 5/10
Gear - 9/10
Theatrics - 8/10
Comics 10/10*
Audience - 8/10

3. Keaton: 41
Intelligence - 7/10
Fighting - 4/10
Gear - 10/10*
Theatrics - 10/10*
Comics - 3/10
Audience - 7/10

4. West: 39
Intelligence - 7/10
Fighting - 5/10
Gear - 8/10
Theatrics - 5/10
Comics - 8/10
Audience - 6/10

5. Kilmer: 39
Intelligence - 8/10
Fighting - 6/10
Gear - 9/10
Theatrics - 3/10
Comics - 9/10
Audience - 4/10

6. Affleck: 38
Intelligence - 4/10
Fighting - 9/10*
Gear - 6/10
Theatrics - 6/10
Comics - 4/10
Audience - 9/10

7. Clooney: 30
Intelligence - 7/10
Fighting - 5/10
Gear - 4/10
Theatrics - 5/10
Comics - 7/10
Audience - 2/10
* - najlepszy Batman w danej kategorii

Juby

Obejrzałem całość tylko żeby porównać ich oceny z twoimi, bo sam z siebie wyłączyłbym już po Clooneyu, któremu nawystawiali jedynek za to w jakim filmie wystąpił. :P To gadanie, że odstawiają własne opinie na bok i późniejsze ocenianie to paranoja, bo przecież oceny też wystawiają na podstawie własnych zdań. Ocenianie jest zawsze subiektywne, więc te porównywania i tak nie przekonają każdego (mnie nie przekonały).

Mój ulubiony Batman to Bale. Głos? Conroy. Najgorzej wspominam Afflecka, ale nie ze względu na złe aktorstwo, czy wygląd, tylko na filmy, w jakich wystąpił i to, jak obojętnym jest przez to dla mnie Batmanem, bardziej niż Kilmer, czy George, których wersje tej postaci darzę sporym sentymentem.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

LelekPL

Głosowanie użytkowników filmwebu zdecydowanie wygrywa Bale

Po Batmanie 2022 też zrobię update. Posłużę się ostatnim postem, ale trochę go zmienie pod swoje najważniejsze kryteria:
Cytat1. Bale: 52/60
Inteligencja - 8/10
Walka - 7/10
Sprzęt i Kostium - 10/10*
Gra aktorska - 9/10*
Bruce Wayne - 9/10*
Wierność komiksom - 9/10*

2. Pattinson:46/60
Inteligencja - 9/10*
Walka - 8/10
Sprzęt i Kostium - 8/10
Gra aktorska - 8/10
Bruce Wayne - 4/10
Wierność komiksom - 9/10*

3. West: 41/60
Inteligencja - 7/10
Walka - 5/10
Sprzęt i Kostium - 6/10
Gra aktorska - 7/10
Bruce Wayne - 8/10
Wierność komiksom - 8/10

3. Keaton: 41/60
Inteligencja - 7/10
Walka - 4/10
Sprzęt i Kostium - 10/10*
Gra aktorska - 8/10
Bruce Wayne - 8/10
Wierność komiksom - 4/10

5. Clooney: 40/60
Inteligencja - 7/10
Walka - 6/10
Sprzęt i Kostium - 6/10
Gra aktorska - 6/10
Bruce Wayne - 7/10
Wierność komiksom - 8/10

5. Kilmer: 40/60
Inteligencja - 8/10
Walka - 7/10
Sprzęt i Kostium - 8/10
Gra aktorska - 4/10
Bruce Wayne - 5/10
Wierność komiksom - 8/10

7. Affleck: 38/60
Inteligencja - 5/10
Walka - 9/10*
Sprzęt i Kostium - 6/10
Gra aktorska - 7/10
Bruce Wayne - 7/10
Wierność komiksom - 4/10

*Najlepszy w danej kategorii

Juby

W rankingu Filmwebu zagłosowałem na Pattinsona. Nie miał on okazji wykazać się jako Bruce, ale w masce przebił dla mnie wszystkich poprzedników.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

LelekPL

Jako Batman był chyba najlepszy, ale jako całokształt z graniem Wayne'a, muszę poczekać na sequel, żeby pokazał mi coś więcej i awansował na pierwsze miejsce. Ale zarówno on, jak i Bale znacząco odskakują konkurencji.