Aktualności:

"Batman: Mroczne zwycięstwo" od 27 listopada.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Juby

Pierwsza zapowiedź Egmontu od maja jaką jestem zainteresowany (ze względu na polski akcent) :)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Juby

No to mamy bombę od Egmontu na październik. Mimo braku tego komiksu w zapowiedziach podczas MFKi, w tegorocznym katalogu i utrzymywania przez wydawnictwo, że w tym roku otrzymamy tylko cztery DC Deluxy, na tydzień przed Halloween ponownie zostanie wydany Nawiedzony Rycerz! :D

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

MJ

Czytał ktoś może "Mroczny Kryzys na Nieskończonych Ziemiach" ?
Jak wypada na tle innych kryzysów?
Pytam bo teoretycznie mógłbym się teraz zabrać za ten komiks idąc chronologią,
ale mam wrażenie że chyba lepiej będzie wziąć jakieś dwie pojedyncze historie
z Batmanem zamiast takiego wydarzenia.
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Do mnie w przyszłym tygodniu przydają te dwa tomy pre-crisis, które wydał Egmont. Pewnie jesienią kupię sam Kryzys, ale jakoś niespecjalnie mi się z tym spieszy.

Jeśli Batmany, nad którymi się zastanawiasz to te Rama i Zdarsky'ego to się nie zastanawiaj, tylko kupuj - dobre komiksy.

MJ

Akurat zastanawiam się nad: "Wyjątkowo Mroczna Noc" i dwoma tomami "Wieczni Batman i Robin". Dziś kończę "Zgaduj zgadula", który zamyka wyjątkowo krótką serię Tamaki, a zanim zacznę kolejną serię wolę żeby przybyło jej trochę tomów, ostatnio doceniłem czytanie różnych run'ów w ciągłości (choć niektóre są na tyle luźne że nie są tego warte).
Codziennie nie wypada mój dzień, niezmiennie chce wyjść z mroku lecz mrok nie chce wyjść ze mnie...

Crowridd

Wiecznych nie znam, ale Wyjątkową mroczną noc polecam. Nawet sobie powtórzę w ten weekend, bo tylko raz przeczytałem.

Rado

Cytat: MJ w 10 Sierpień  2024, 21:53:02Dziś kończę "Zgaduj zgadula", który zamyka wyjątkowo krótką serię Tamaki,

W komiksie też jest tak przetłumaczone? W sensie za każdym razem, gdy Riddler mówi "riddle mi this" to jest "zgaduj zgadula"?

MJ

Tak, ten tekst powraca wielokrotnie w komiksie.

Crowridd

Te kilka zeszytów Rosenberga z tego tomu zrobiło niezłą robotę. Takie historie bardzo lubię - przejmujący klimat aż bił po oczach.

red fox

Nawiedzony Rycerz to jest to samo, co kiedyś wydała Mucha? ( mam to wydanie )), będzie tu coś więcej?

Juby

Mucha nigdy nie wydała tego tytułu. Okrojoną wersję wydało TM-Semic w 1999 roku i pełną Egmont w 2012. Nowa wersja to będzie to samo, co w 2012 tylko w większym formacie z obwolutą i z 8-stronami materiałów dodatkowych.

- Morgan Freeman

Rado

Cytat: Crowridd w 14 Sierpień  2024, 21:19:07Te kilka zeszytów Rosenberga z tego tomu zrobiło niezłą robotę. Takie historie bardzo lubię - przejmujący klimat aż bił po oczach.

Ok, teraz dopiero zobaczyłem w jaki sposób to wydali w Polsce - połączyli z ostatnim tomem Tamaki. W USA, z tych backupowych historii Rosenberga zrobili osobny tom. W każdym razie również mi się to dobrze czytało. Lepsze to, niż choćby ta cała zadyma z Arkham Tower.

Crowridd

Tak, Wieża miała wg mnie tylko "momenty".

MJ

Moim zdaniem "Wieża" ma zmarnowany potencjał, można było z tego wycisnąć dużo więcej.
Z historii z tego okresu chyba "Zabobonna zgraja" wypada najciekawiej. Chociaż też pociągnął bym niektóre wątki w dalszych częściach jak np: zastraszanie miasta bez gazu strachu, dużo ciekawsze niż klasyczny gaz.

Crowridd

Moim zdaniem run Tamaki rozpoczął się bardzo dobrze, a skończył średnio. Liczę na to, że run Rama V będzie trzymał poziom pierwszego tomu - staram się unikać spoilerów ze Stanów, więc nie wiem jak tam dalej ta historia się potoczyła.

Co do braku gazu i wzbudzeniu strachu poprzez "przyziemne" metody - super - takie rozwiązania lubię i dobrze, że dostajemy to w nowym Batmanie.